Klikk her hvis du vil skulke den lange historietimen.
SRAM-konsernets byggeklosser
Den første byggesteinen blei lagt ned i 1997, da SRAM skaffa seg ekspertise på både girsystemer og nav ved å kjøpe tyske Sachs. I 2002 var Rock Shox økonomisk på felgen (*pling!*), og SRAM-konsernet så dermed sitt snitt til å kjøpe gaffelprodusenten også. SRAM hadde nå både bremser og hendler fra egen linje, men dette slo aldri helt an hos forbrukerne. I 2004 blei derfor bremseprodusenten Avid kjøpt av SRAM. Med det hadde SRAM hånd om både gir, dempergafler og bremser, og signalene var tydelige: SRAM skulle virkelig ta opp kampen med den store, japanske S-en med den enorme markedsdominansen; Shimano. Dette var på tida da flere lot det gå sport i å bygge sykler helt blotta for Shimano-deler.
Seinere samme år blei også krankprodusenten Truvativ en del av SRAM-huset, og vips var drivverklinja komplett. Med det var også styrer, setepinner og styreframspring med i pakka.
Samtidig skreiv Truvativ-gründer Micki Kozuschek under på at han aldri skulle gjenetablere seg med produkter som kunne konkurrere med SRAM sine. Derfor blei det verktøy, pumper og annet under det etterhvert velkjente navnet Lezyne, men det er en annen historie.
Parallelt med SRAMs flereårige handlerunde gjorde Shimano seg nokså upopulære blant mange av verdens terrengsyklister. Årsak: Systemintegreringa av bremser og gir i én og samme hendel, kalt Dual Control.
Les om XTR anno 2003 her, XT og LX anno 2004 hhv. her og her.
Shimano oppfatta misnøyen, laget en spørreundersøkelse blant forbrukerne, og kom raskt på banen igjen med nye grupper med nye hendler.
SRAM, på sin side, gjorde seg samtidig desto mer populære ved å introdusere sine nye Impulse-hendler og lekre X0-bakgir med både karbon og titan.
Fra 2007 blei produktlinjene hos SRAM omsider s(r)amkjørt, og Rock Shox-gafler fikk klistremerker med "Powered by SRAM" påtrykt. De siste sesongene har vi sett hvor store markedsandeler SRAM har fått, også på OEM-markedet, bl.a. gjennom sine 2x10-grupper, og XX-gruppa i særdeleshet.
Men hvor blei det av de komplette terrenghjula fra SRAM?
Her er de.
Under den langvarige prosessen som har resultert i RISE-hjula, har SRAMs produktutviklere hatt følgende nøkkelegenskaper å strebe etter: Vekt, kraftoveføring, inngrep/engasjement, stivhet og effektivitet. Lav vekt eller høy sideveis stivhet har ikke vært altoverskyggende mål, men snarere har balansen mellom lav vekt og høy styrke vært det vesentlige. Vektmessig ligger derfor de letteste RISE-hjula noe over de aller letteste. Hjul på omkring 1200 g er ikke unormalt lenger.
Resultatet er karbonhjula RISE 60 med flate Sapim CX-Ray-eiker til den vektbevisste rittsyklisten, og de rimeligere aluminiumshjula RISE 40 til allsidig terrengsykling. Begge varianter kommer selvsagt i både 26" og 29" utgaver, og både 40 og 60 har 24 aero-eiker i tokryssløsning. Begge kan også fås med vanlig hurtigkobling foran og bak, eller med 15 mm foran og 12x142-aksling bak. Med teip kan RISE-hjula settes opp slangeløst med dertil egna dekk og lateksvæske.
Mye tid har gått med til å komme fram til det SRAM selv mener er den beste løsninga for nav, navflenshøyde og eikeinnfesting. Umiddelbart ser eikeinnfestinga ut til å ha visse likhetstrekk med både DT Swiss sine Tricon-hjul og Mavic Crossmax.Råtassmodellen RISE 60 er bygd på nav frest ut av ett stykke aluminium med et unikt palesystem inni, som selvsagt "maximizes efficiency and power, making the most of every pedal stroke", som det heter i SRAMs egen markedsføring. Videre heter det at hjula skal gi "more powerful bursts of speed, confident cornering, smoother descents and softer landings."
Oppgitte vekter, letteste utgave (hurtigkobling):
RISE 60: 26" 1330 gram, 29" 1420 gram.RISE 40: 26" 1710 gram, 29" 1840 gram.
Distribusjon av og service på SRAM-komponenter styres nå av SRAM Nordic/Cycle Service Nordic A/S. Geir Saxhaug hos deres norske avdeling meddeler til oss at verken norske priser eller leveringsdatoer er riktig klare ennå. I pressemeldinga fra SRAM sentralt oppgis RISE 40 å skulle koste 465 euro, mens RISE 60 blir vesentlig dyrere, og havner på 1800 euro. Det er samme pris for begge hjulstørrelsene.
---
Og med ferdighjul på plass, skulle produktlinja til det ettervert så betydningsfullle SRAM-konsernet være komplett, også til terrengbruk. Eller nei, vent nå! Fins det pedaler med SRAM-logo på...? Eller seter? Nei, tenk, det gjør det ikke. Hm...