Tekst og foto: Harald Wisløff
NANNESTAD: En lufthavnsbetjent hos Airport Patrol på Gardermoen, en seniorkonsulent, en eiendomsutvikler og en produktsjef på Romerike deler alle den lidenskapelige interessen for stisykling. Lek og moro, tekniske klatringer og herlige utforkjøringer.
– Vi hadde stiftelsesmøte av Gruvelia Sykkelklubb i juni, og nå er vi godkjent av forbundet og registrert i Brønnøysund, forteller Bjørn Erik Sørli (33). Det var han som kom på følgende genistrek i en tid der debatten om terrengsyklister i marka raser som verst: Hvorfor ikke melde alle medlemmer inn i Norsk organisasjon for terrengsykling kollektivt?
– Kjempeartig at en klubb faktisk kan gjøre dette, sier Stig Bodin (56), velkjent debattant fra forumet på terrengsykkel.no, initiativtaker til NOTSNOTS og selv leder av NOTS på Romerike. Ja, og selvskreven medlem i Gruvelia SK.
– Vi talte allerede 34 medlemmer før klubben var offisiell. Ryktene gikk fort! sier Rolf Hauger (45) og viser fram regnearket med medlemmene så langt. Flere av dem er jenter.
Klubbantrekk med NOTS-logo
Men hvorfor ikke joine en av de etablerte sykkelklubbene?
– Vi ønsket en terrengsykkelklubb for voksne, der stisykling og miljø står sentralt. Det finnes allerede mange sykkelklubber for unge, men ingen sykkelklubb der man stiller i baggyshorts på fellesturer, sier Bjørn Erik Sørli. – Vi ønsker alle som liker å sykle velkommen enten det er sti eller XC/ grus. Ingen skal holdes utenfor, men det blir én klasse og den kalles «sykkel og moro», påpeker Bodin.
For å understreke klubbens stil, har styret utarbeidet klubbantrekk uten reklame annet enn egen klubblogo og logoen til NOTS. Trøye, seleshorts og råtøff baggyshorts er på tegnebrettet og klart til produksjon.
– Logoen til NOTS er stor og tydelig på alle plaggene. Ganske tøft! sier Bodin.
NOTS forplikter
Men det forplikter å bære NOTS-logo på klubbantrekket.
– Det har vært mye skriving om gale terrengsyklister, spesielt i hovedstadspressen. Det er derfor stiftelsesstyret, som vi offisielt kaller oss fram til 12. oktober, ønsker å inkludere NOTS-medlemskap i kontingenten. Så får vi håpe at generalforsamlingen er enig med oss, det er tross alt de som bestemmer, sier Sørli.
– Vi ønsker å markedsføre og praktisere stivettreglene blant våre medlemmer, påpeker Rolf Hauger.
– Det er selvsagt plass til alle i klubben, ung eller gammel, grussyklist eller terrengsyklist, bare man oppfører seg i skogen. Med mange medlemmer kan vi bli sterke, og vi ønsker å spille på lag med kommunene slik at vi unngår «Sognsvanntilstander» hos oss, sier Stig Bodin. Foreløpig er det ikke de store konfliktene på Romerike, men sykkelinteressen sprer seg og det blir tettere og tettere mellom syklister og fotgjengere i skogen.
– Dessuten har vi to omfattende ritt som går gjennom Romerike og setter sitt preg på friluftsområdene, sier Per Morten Bue (41).
Lav terskel, ingen dugnader
Det er kanskje ikke så rart den nye sykkelklubben er populær. Her skal det nemlig være lav terskel, på alle måter. Kontingenten blir, om generalforsamlingen sier ja, bare 250 kroner i året, og da er NOTS-medlemskap inkludert.
– Vi ønsker ingen omfattende organisering, intet kostbart medlemskap og ingen slitsomme dugnader annet enn en og annen stirydding, sier Bjørn Erik Sørli. Klubben vil arrangere kurs i teknisk sykling, og har allerede arrangert mekkekvelder. I tillegg skal klubbmedlemmene tilbys spinning på Spenst Jessheim, med eget opplegg for medlemmene på søndager vinteren igjennom. Men først og fremst skal klubbmedlemmene kose seg på stier.
– Jeg har holdt på med stisykling i 15 år, men mange av oss har savnet folk å sykle sammen med, sier Rolf Hauger. Nå ser det altså ut som om Gruvelia SK klarer å samle en stor del av stisyklistene på Romerike. I tillegg klarer de etter alt å dømme å skaffe NOTS en mengde nye medlemmer og plante gode holdninger blant syklister, noe som burde være et eksempel til etterfølgelse.