Sykkelcross, også kalt cyclocross (forkortes cc), er en av sykkelsportens eldste grener, og har sin opprinnelse i sentral-Europa. Man konkurrer på noe som kan ligne modifiserte landeveissykler, med brede dekk og kraftige bremser. Det konkurreres på svingete rundløyper bestående av variert underlag, fra gjørmete sti til asfalt og brostein.Det kreves at løypen er utformet slik at alle ryttere må av sykkelen minst én gang per runde. Dette løser løypebyggerne ved å legge traseen innom trapper eller ved å inkludere forskjellige hindere. Sykkelcross har klart størst utbredning i Belgia, men sporten opplever nå økende popularitet verden over. De fleste sykkelcross-ritt går på høsten og vinteren, gjerne i snøvær og minusgrader.
I øyeblikket er det ingen offisielle ritt i Norge, men forbundet håper nå å få etablert en sykkelcross-cup. Men før det skjer må interesserte klubber melde seg som arrangører.
Rundbanesyklisten Jose Hermida har de siste årene deltatt i sykkelcross-ritt som en del av vintertreningen.
Holder formen gjennom vinteren
- Sykkelcross hjelper meg å holde formen gjennom vintersesongen. Det er korte ritt, som oftest rundt en time. Det gjør at rittene gir samme påkjenning på kroppen som en hard intervalløkt. Sykkelcross kombinerer det beste fra landevei og terreng, sier Hermida og fortsetter;
- Sykkelcross er mer inspirerende enn terrengsykkelen på asfalt, og gir deg mer frihet enn landeveissykkelen. Du kan bedrive sykkelcross i all slags vær og all slags underlag.
Selv om Hermida sier han konkurrerer sykkelcross kun for trening, viser resultatene at han har konkurranseinstinkt.
- På startstreken er jeg like tent som vanlig. Jeg kjemper alltid om hver plass. Men oppladningen i forkant er ikke like omfattende. Skal jeg satse seriøst vil det tappe meg for energi. Konkurransesesongen er lang nok fra før av, sier terrengproffen
Ny kompromissløs sykkelcross-sykkel fra Merida
Hermidas gode resultater i verdenscupen og i VM har inspirert Meridas ingeniører til å utvikle Cyclocross Carbon Team.
Terrengsykkels utsendte var imponert over hvor godt bukkestyre og smale dekk fungerte på kjerrevei og smale, steinete stier på Mallorca. De store hjulene og den kontante følelsen gjorde det mulig å karre seg opp overraskende tekniske klatringer. I hårete utforkjøringer var psyken den største begrensningen. Du føler deg veldig utsatt i bukken ned bratte bakker, men våger du å slippe bremsene går det som oftest bra.
Derfor er det krav til gode cyclocross-sykler at de er lette å bære på skulderen. Merida har valgt å føre vaierne langs en innsenkning i overrøret, og dekket det hele med et avtakbart deksel. Dermed er vaierne godt beskyttet under ritt, men lett tilgjengelig ved vedlikehold.
I sykkelcross-ritt er det kun tillatt med kantilever-bremser. Dette setter store krav til stivhet i styrerøret og øvre del av gaffelen. Samtidig er det viktig at gaffelen ikke er for stiv, da dette vil gå utover sårt trengt komfort. Merida har løst dette ved å utnytte karbonets egenskaper til det fulle. Konisk styrerør (større dimensjon på nedre del av kronerøret) og maksimal stivhet ned til bremsebossene sørger for gode bremseegenskaper, mens noen millimeter fleks i nedre del av gaffelen gir gode egenskaper i terrenget.