Idéen ble unnfanget i august, og de dyktige entusiastene i Frikransen har ikke somlet: Lørdag 3. november klokka ett smeller startskuddet for sportsklassen, som er åpen for alle som vil prøve seg. Det er også egne mesterskapsklasser for menn og kvinner, i både junior og senior, og bruk av terrengsykkel er tillatt.
Men vent nå litt: Sannsynligheten er stor for at du i dette øyeblikk klør deg i skallen og lurer på hva sykkelcross er. Ikke så rart. I Norge har sykkelcross nærmest vært en ikke-sport, før nå. I USA er den kjent som cyclocross, med en historie som strekker seg tilbake til før terrengsykkelens tid.
Slik foregår det
I sykkelcross kjøres en relativt kort rundløype med innlagte hindre. Syklene som brukes er modifiserte racere, med bukkestyre, men mer solide dekk og bremser, bredere girutveksling og klikkpedaler av terrengsykkel-typen. For løypa går delvis på vei, grus og gress - med en god del gjørme og enkelte hindre innimellom - så syklistene er pukka nødt til å hoppe av og løpe med sykkelen flere steder. Proffene innen sykkelcross har utviklet en fantastisk teknikk når det gjelder å klyve av sykkelen i fart og hoppe rett over til løping, med sykkelen på skuldra.
Sykkelcross kjøres på tid, det vil si: Flest mulig runder på en gitt tid, landeveisfolket kjenner igjen dette fra kriteriumsrittene. I Holmenkollen varierer løpstidene fra sportsklassens 30 minutter til 60 minutter i mesterskapsklassen for menn senior. Når tida er ute ringer bjella, og når bjella har ringt er det bare å komme seg til mål og gjøre seg ferdig. Den med flest passeringer på kortest tid vinner. Frikransen forholder seg til UCIs egne retningslinjer for sykkelcross under arrangementet.
Noen få solgt i Norge
Det er oss bekjent solgt bare noen helt få cyclocross-sykler i Norge. Oslo Sportslager har notert en økning i etterspørselen i år, kundene er budsyklister, hardbarkede pendlersyklister og enkelte stikjørere som vil finslipe teknikken. terrengsykkel.no's egen testkjører Morten Hanssen fullførte Birken på en Cannondale XS800 cyclocrosser i fjor, og kom inn på brillefine 3:33. Undertegnede ble tatt igjen og forbikjørt av Morten i halsbrekkende tempo i utforkjøringen før Sjøseterveien, og har med egne øyne sett at det er mulig å kjøre fort i terrenget med en cross-sykkel. Men i Holmenkollen tillater Frikransen både racer-, cross- og terrengsykler, for å få med seg flest mulig på moroa.
- Jeg tror at det vil gå an å kjøre løypa fortere på cross-sykkel enn på terrengsykkel, hvis det ikke blir altfor vått. Det er fast og godt underlag i hele løypa vi har satt, melder Frikransens rittleder, Njål Engløk.
De første påmeldingene tikker allerede inn på Frikransens nettside.- Norgesmesteren i terrengsykling er påmeldt, det er også flere triatleter og en rekke gode terrengsyklister. Men vi håper også at mange nysgjerrige melder seg på for å prøve noe nytt, sier Engløk til terrengsykkel.no.
Slik er løypa
Løypa er omtrent 1,5 kilometer, og går på både gress, grus og asfalt.
Start og mål er på den gamle langrennsinnkomsten rett utenfor VM-huset.
Fra start går løypa opp bakken, over brua, til høyre og en runde rundt Gratishaugen.
På Gratishaugen kommer det første hinderet: En ti meters strekning med stokker som tvinger deg av sykkelen.
Etter Gratishaugen skal du over brua en gang til og deretter bort til og forbi kommentatorboksene på baksiden.
Etter boksene går løypa ned en trapp til venstre, ned på og rundt skiskytterstadion langs Besserudtjernet.
Deretter skal du opp trappa til brua, og så går det nedover gressbakken bort til målområdet og runding.
Les mer om sykkelcross her:http://www.usacycling.org/cx/?sport_info/cyclocross.htmlhttp://members.aol.com/napavelo/history.htm
2001-11-03: Se bilder fra rittet!