Svenske satser stort på dyre merker

Castellano, Cove, Jericho, Litespeed, Maverick, Merlin, Moots, Sycip, Titus, Thomson, Turner. Nå vil en svensk entusiast la norske sykkelbutikker konkurrere med netthandelen på de grommeste merkene.

Sist oppdatert: 19. februar 2004 kl 15.30
The man: Dane Thomas på sin Ibis Hakkalügi-crosser. Nå vil ha gi nordiske sykkelbutikker tilgang på USAs mest eksklusive merker gjennom sitt nye selskap North American Flyers.
The man: Dane Thomas på sin Ibis Hakkalügi-crosser. Nå vil ha gi nordiske sykkelbutikker tilgang på USAs mest eksklusive merker gjennom sitt nye selskap North American Flyers.
Lesetid: 5 minutter

North American Flyers er et nystartet, svensk selskap som vil konkurrere med amerikanske nettbutikker ved å tilby super-eksklusive rammer og komponenter til såkalt konkurransedyktige priser gjennom lokale sykkelbutikker.

Bak står den amerikanske fysioterapeuten og entusiasten Dane Thomas (39). Han kjøpte sin første Gary Fisher Hoo Koo E Koo i 1987, sykler til jobben på sin Ibis Hakkalügi cyclocrosser - og er en av sponsorene bak frikjøringsfilmen Nordic Ride, som kommer til våren.

Sist høst drev han intenst forarbeid mot en rekke amerikanske fabrikker, så dro han til Interbike-messa i Vegas for å ta dem i hånda. Resultatet ble importørstatus for en imponerende liste merker.

- Da jeg flyttet til Sverige fra Vail i Colorado for seks år siden, så jeg snart at kresne terrengsyklister i Skandinavia har et langt mindre vareutvalg å velge i enn sine amerikanske medsyklister, forteller Dane Thomas på telefon fra Stockholm.

- For mange blir løsningen å handle via nettbutikker i USA, noe som fører til at de lokale butikkene mister omsetning - mens syklistene mister personlig service når de trenger det. Nå bestemte jeg meg for å gjøre noe med det. Mitt mål er å øke nivået på varer og tjenester terrengsyklister kan få gjennom sine lokale butikker. Jeg vil ikke drive direkte salg, alt må bestilles gjennom butikkene.

Thomas arbeidet som fysioterapeut på en anerkjent sportsklinikk i Colorado (han behandlet blant annet flere norske utøvere), før han flyttet til Sverige sammen med sin svenske kone i 1998. Nå er han IT-koordinator på Karolinska Sjukhusets laboratorium, og driver sykkelbusinessen på egen fritid.

- Jeg har lagt mine egne marginer så lavt som overhodet mulig, fordi jeg ønsker at flest mulig skal få tilgang til flotte rammer og komponenter, med den personlige servicen som du kun får i en butikk. Jeg samarbeider tett med Dr. Spoke, en nystartet butikk i Stockholm som spesialiserer seg på dempertuning, og har folkene bak Åre Mountain Mayhem inne på eiersiden.- Du vil gjerne betjene det norske markedet også, men mange av merkene du har, er allerede på plass i Norge. Hva gjør du med det?

- Jeg ønsker ikke å skape problemer for noen, og vil ta hensyn til dette. Sier mine leverandører at de har etablert en egen importør i Norge, vil jeg selvsagt la disse få drive sin forretning i fred. Men jeg har henvendt meg til enkelte amerikanske nettbutikker, og anmodet disse om ikke å selge merkene som jeg forhandler til det svenske markedet.- Hvordan har de reagert på det?

- Speedgoat sa at det var helt i orden, det utgjør en ubetydelig andel for dem uansett, men de vil selvsagt at produsenten selv ber om det før de eventuelt setter det i verk. Moots er blant dem som nå har bedt om slik skjerming for å sikre at rammene deres leveres av lokale, kyndige folk. Min tanke er å skape levelige vilkår for de lokale butikkene. Mitt eneste krav til butikkene som skal selge et merke jeg har, er at de først må kjøpe en sykkel selv, til demo- eller testbruk. Bare på den måten kan jeg forsikre meg om at de kan det de må kunne for å gi kundene den støtte de fortjener.- Hvilke forventninger har du så til forretningssiden av saken?

- De som driver sykkelbusiness bare for å tjene penger, er nok for smarte til å gjøre det jeg har gjort. Hvis det var mulig å gjøre mye penger på disse merkene i Norden, hadde nok noen allerede gjort det. Men det er klart jeg ønsker å gjøre det godt nok til å kunne besøke slektningene i USA oftere, i tillegg til å få kjørt mange spennende demosykler.- Du har en voldsom liste med navn. Hva har du faktisk tatt inn?

- Så langt har jeg fått inn rammer fra Castellano, Cove og Moots - samt deler fra Thomson, Maxm Components og White Industries. Jeg har bestillinger klare for Paul Components, Phil Wood, True Precision, Kreitler (ruller), Ultimate Support (reparasjonsstativer), Aireal Industries (navn, stemmer og kjedeførere fra Australia), and Alpha-Q (karbongafler og -styrer). I løpet av de neste to månedene får jeg rammer fra Titus og Turner, og før sommeren kommer også de første rammene fra Maverick, om alt går etter planen. Men hvis butikker melder seg og vil ha enkelte ting tidligere, så bestiller jeg hva som helst når som helst.- Når får vi se prislistene?

 

- Det gjenstår en del detaljer, men i løpet av de aller nærmeste ukene skal alt være på plass på nettsidene våre. Så vidt jeg vet, blir jeg den eneste distributøren som gir kundene full oversikt over priser på rammer og spesialtilpassede komponentpakker, og selv lar kundene velge hvor de vil kjøpe det. Mitt mål er å gjøre handelen tryggere for de lokale butikkene ved å satse på en prosess der kunden dukker opp i sin lokale butikk med kontantene klare og en helt spesifikk bestilling i hodet, til en god pris som likevel vil gi butikken en levelig andel. Ved at kundene selv velger hvilken butikk de vil kjøpe gjennom, sikrer jeg meg også at jeg dealer med de beste butikkene i de ulike distriktene.

Publisert 19. februar 2004 kl 00.00
Sist oppdatert 19. februar 2004 kl 15.30
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen