Starter felles nordisk rundbanecup

Bedre matching, høyere nivå og økt interesse for rundbaneritt i Norden er hovedmålsettingen for den nye nordisk rundbanecupen Nordic MTB Series, som etableres for sesongen 2016.

Sist oppdatert: 26. januar 2016 kl 07.00
Peder Håskjold fra Fiskum under Norgescuprittet der i 2014. Fra og med 2016 vil NC Fiskum inngå i en felles nordisk rundbanecup. Foto: Morten Vangen
Peder Håskjold fra Fiskum under Norgescuprittet der i 2014. Fra og med 2016 vil NC Fiskum inngå i en felles nordisk rundbanecup. Foto: Morten Vangen
Lesetid: 4 minutter

– Målet med Nordic MTB Series er å styrke samarbeidet mellom landene og bedre matchingsarenaene for rytterne. Vi startet dialogen i fjor, og i år er tanken å bruke de fire rundbanerittene i Norden med høyest UCI-kategori til en felles cup, sier Tord Bern Hansen, som er Norges representant i et utvalg som jobber med å etablere en nordisk rundbanecup fra og med inneværende sesong.

– Vi satser på enkel start i år, så får vi utvikle litt mer neste år. Cupen er fortsatt ikke formelt vedtatt, men det gjenstår ikke mye før alle brikkene er på plass, sier han.

I første omgang vil cupen være åpen for menn elite og kvinner elite, men initiativtakerne vurderer også å etablere en juniorklasse. Det er imidlertid ikke sikkert at juniorklassen lanseres i år.

Les også: Elitesatsing skal gi forutsigbarhet

Hever nivået på flere plan
– Bakgrunnen for cupen er å få bedre matching for de nordiske utøverne uten å måtte reise nedover på kontinentet hver for seg. Vi har nå flere gode utøvere her i Norden, og med en slik Nordisk Cup får de konkurrert med hverandre, og det er mye rimeligere enn å reise nedover til Mellom-Europa, forklarer Bern Hansen, som har jobbet med prosjektet sammen svensken Mikael Henriksson siden 2014.

Initiativtakerne tror cupen vil heve nivået i Norden på flere måter, og har fått landslagssjefene i hele Skandinavia med seg på prosjektet.

– En slik cup vil heve nivået på våre egne ritt og ryttere. Videre lærer vi som arrangører av hverandre, og kan ta de erfaringene med oss til våre egne arrangementer, slik at kvaliteten på alle rittene blir høyere. Dessuten vil en nordisk cup gjøre at det blir flere internasjonale deltakere på de rittene vi arrangerer i Norden, sier han.

– Landslagssjefene sier de vil prioritere disse rittene, slik at de beste rytterne stiller på arrangementene i cupen, legger Bern Hansen til.

Det gjør også utøverne.

Eirik Pettersen, som er på NCFs nye rekrutteringslandslag, gleder seg til cupen og tror eliten vil prioritere den.

– Det klart det er moro å kunne prøve seg mot utlendinger, utenfor store mesterskap. Vi har jo hatt litt svensker og dansker her på Norgescup, og det er mange nordmenn som har reist til Danmark for å konkurrere i blant annet SRAM-Liga. Derfor syntes jeg det kult at det blir en egen cup for "disse" og at det for flere kan bli interessant å reise til Sverige og Danmark for å hente poeng til cupen. Det blir større konkurranse og prestasjonsnivået vil antageligvis presses opp hos de aller fleste, omsider, sier Pettersen.

Elisabeth Sveum, som er en del av Ryes nye elitesatsing på terrengsykkel og på rekruttlandslaget til NCF, syns også en slik cup er motiverende. 

– En felles nordisk Cup vil øke min interesse og motivasjon. Det har vært NorgesCup i mange år, så det er bra med forandringer og interesseheving på konkurransene. Med en slik felles cup kommer jeg til å prioritere UCI-ritt fremover, sier Sveum.

Les også: Slik skal jentene til topps

Saken fortsetter under

Sveum NM sølv sprint 2015 - Privat 1400x924
Elisabeth Sveum i SK Ryes elitesatsing på terreng sier en felles nordisk cup øker motivasjonen for å delta i UCI-ritt i Norden. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Elisabeth Sveum i SK Ryes elitesatsing på terreng sier en felles nordisk cup øker motivasjonen for å delta i UCI-ritt i Norden. Foto: Privat

Fire ritt i premieresesongen
I første omgang er det ikke snakk om å lansere nye ritt, men at de høyest-rankede UCI-rittene i Sverige, Norge og Danmark inngår i en felles cup med sammenlagtpremiering. Dette er de rittene som har UCI C1-status. Der er det i år ett ritt i Norge, ett i Sverige og to i Danmark.

Finland har ikke arrangert noen UCI-ritt på øverste nivå på flere år, og har heller ingen på terminlista for 2016. Det samme gjelder Island. Men Bern-Hansen håper at disse landene vil fatte interesse for cupen og ha lyst til å arrangere slike ritt i framtida. Gjør de det, vil de kunne inngå i den nordiske cupen.

Årets Nordic MTB Series består av fire ritt: Det første er UCI-rittet som arrangeres i forbindelse med den første Norgescupen i Darbu i april. Deretter kommer UCI-rittet i SRAM-Liga i Danmark i mai, etterfulgt av Vågårda CK MTB i Sverige dagen etter. De to rittene ligger imidlertid ikke lenger fra hverandre i avstand enn at det er en smal sak å kjøre rittet i Danmark på lørdag og så kjøre til Sverige for å sykle det neste rittet på søndag, forklarer Bern-Hansen.

Finalen i årets cup er SRAM-Liga i Vejle i Danmark i september. Ideelt sett vil det siste rittet i cupen hver sesong sammenfalle med Nordisk Mesterskap, og går det som initiativtakerne ønsker, blir det slik allerede i år, sier Bern-Hansen.

Les de siste nyhetene om sykkelritt

Publisert 26. januar 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 26. januar 2016 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen