– Hvorfor skulle vi ha det? Det er dette som kommer fremover. Mesteparten av utstyret har vi utviklet selv, forklarer mekanikeren på Specializeds demo for 2012. Han virker nesten forbauset over at jeg vil ha en sykkel med små hjul.
Han justerer setehøyde og bremser slik jeg liker det, og forteller at neste år er det stort sett bare de rimelige syklene som blir levert i tradisjonell hjulstørrelse. Terrengsykler med 26" hjul er ikke på vei ut, men Specialized har tatt et bestemt skritt, og går i bresjen for flere 29ere. I demoteltet er den eneste sykkelen med små hjul en utforsykkel.
Luksuriøs rittsykkel
Den nye toppsykkelen blir levert med karbon på nesten hele sykkelen, av de tradisjonelle komponentene er det bare styrefremspringet, skruer og diverse girdeler som fremdeles er av metall. XX-gruppen fra SRAM bruker mye karbon, og den finner vi på nesten hele sykkelen. XX-kranken er dog droppet til fordel for Specializeds egenutviklede krank. Mekanikeren er fåmælt når det kommer til kranken, men forteller kort at den er «bedre». Uansett, rammen er laget for maskinlagre som presses inn i krankhuset, det er lenge siden vi har sett gjenger i dette området på toppsykler.
Delepakka
Som nevnt sitter det en komplett XX-gruppe på sykkelen, med unntak av egenkomponert krank. Avidlogoen på bremsene blir bare mindre og mindre, og hele bremsehendelen har nå den tydelige XX-logen påmalt. Det er ellers lite nytt å spore i fronten, men vi nevner at gir og bremser henger sammen på ryddig vis med bruk av en Matchmaker. Styret og setepinnen er i karbon, og har Specializedlogo på de mest synlige stedene. Styrefremspringet leveres fra tyske Syntace, og dette er en av få avsluttende deler Specialized ikke har laget selv. Phenom er et lett sete som tar hensyn til mannens underlivsanatomi, og det er riktig lett også. SID er omsider tilgjengelig for store hjul, og nå er den riktig stiv også. Ned i høyrebeinet har de også presset Brainteknologien, og toppet røret med lett tilgjengelig returjustering.
I mangel på gode 29erhjul har Specialized laget sine egne Rovalfelger i karbon, med dobbeltreduserte, rette eiker. Også navene har fått logo med Roval, de er fulle av karbon, og åpenbart skrelt ned til et minimum av hva de kan være. I dette tilfellet kjørte vi med Renegadedekk, satt opp slangeløst.
Fornuftige vektløsninger
Visst skal rittsykler være lette, men der enkelte kanskje synes å sette vekt foran funksjon, har de på denne modellen gått den andre veien. Kjedestaget er beskyttet av en vel tung gummislange, og krankarmene har tykk beskyttelsestape. Det kanskje enkleste og rimeligste stedet å spare vekt, holkene, er også av en tyngre låseversjon. Du kan lett spare 100- 150 gram ved å bytte disse delene. Strengt tatt ingen krise, men interresant å se at noen gjør de dyreste syklene tyngre enn nødvendig.
Ut i sanden
Vi fikk testet sykkelen i to hele dager i California, på velholdte singletracks med mye sand. Det skal ikke rare tiden til på denne sykkelen til før vi oppdager at det er en rendyrket rittsykkel. Lav front, aggressiv sittestilling og voldsom akselerasjon er definitivt på plass, og selv om den skal være av det komfortable slaget, rister og slår det godt i hekken. Den er satt opp som en ren rundbanesykkel med 38-24 krank, og Birkenentusiasten vil nok søke etter annen utveksling.
SID-gaffelen har gjennom årene vært litt ymse, og primært forbeholdt lette ryttere. Denne varianten fungerte svært godt også for de tyngste, uten at den egenutviklede Brain-funksjonen tilførte altfor mye ekstra finesse. Returjustering og låsing er lett tilgjengelig, og fungerte godt, også etter åtte timer i den tørre sanden.
Uten sammenligning for øvrig, det er lite å sette fingeren på ved sykkelen. Den har en fornuftig miks av deler, og karbonfelgene så ikke ut til å bry seg nevneverdig om de ble kjørt knallhardt. Låseholkene vred seg løs ganske tidlig, også når vi strammet de godt over angitt moment. Dette er nok det første vi ville byttet, enten til en variant som fungerer bedre, eller til mykere skumholker. Det er noe vanskelig å si uten andre sykler å sammenligne med, men hekken opplevdes litt ukomfortabel, uansett dekktrykk.
Specialized forteller at det kan komme små endringer. Gaffelrøret vil være i karbon, ikke aluminium som på bildet.
Specialized S-Works Stumpjumper 29 i testet versjon er tilgjengelig på det norske markedet i 2012.