To av verdens heteste terrengsykkelnavn har byttet sponsor og lag i vinter. Aaron Gwin og Jared Graves er begge blant terrengsykkelsportens aller mest attraktive sponsorobjekter og begge bytter de lag på søken etter en større lønningspose og nye utfordringer. Storprodusenten Specialized er involvert i begge overgangene. 

ENER: Aaron Gwin er verdens beste utforsyklist når han er skadefri, men han har ikke noe VM-gull ennå. Foto: Sven Martin fra Hafjell.
Annonse

ENER: Aaron Gwin er verdens beste utforsyklist når han er skadefri, men han har ikke noe VM-gull ennå. Foto: Sven Martin fra Hafjell. 

Verdens beste utforsyklist, Aaron Gwin mener han fortjener høyere lønn enn det Specialized er villig til å betale. Det kan godt hende han har rett. Sannsynligvis fortjener mange proffe terrengsyklister høyere lønn og at de prioriteres høyere av sykkelprodusentene.

Jared Graves på sin side går fra Yeti til Specialized også han kan forvente en solid lønnsøkning. 

Da Gwin gikk fra Trek fra tre år siden ble han kalt grådig og grisk. Den gladkristne amerikaneren ble til og med sammenlignet med Judas da han stakk fra en intensjonsavtale med Trek. Gwin hadde kommet som et stjerneskudd i 2010 på Yeti og ble som mange andre Yeti-syklister, inkludert Graves nå,  lokket av mer penger hos en av de store merkene. Hos Trek gikk Gwin fra å være en amerikaner med store forventninger, til å overgå alles drømmer. Han ble den første amerikaneren til å vinne verdenscupen i utfor sammenlagt siden fulldempere ble tatt i bruk, og han gjorde det til gjengjeld to år på rad, i overlegen stil.

Når Gwin var i form fremstod han uslåelig. Kun skader hos amerikaneren ga andre tilgang til toppen av pallen. Likevel brukte han to år på Specialized på å kjøre seg inn på sykkelen. I 2013 og 2014 så vi kun korte glimt at Gwins overlegenhet. Først i årets sesong var han tilbake, nesten like overlegen som i 2011 og 2012. Hans verdenscupseier i Leogang uten kjede på sykkelen er allerede legendarisk.

 

Gwin forlot altså Trek foran 2013-sesong for en fetere lønnsslipp. Avholdsmannen er forøvrig også sponset av Red Bull, en sponsor som han har tatt med seg på veien.

Det er en kjent sak at Specialized er det sykkelmerket som sitter på de største budsjettene. De betaler godt, men de krever også mye tilbake.

Det er likevel et paradoks at Specialized og flere store sykkelprodusenter i mange år har omsatt for veldig mye mer på terrengsykkelsiden av markedet enn på landeveien, likevel bruker Specialized mye mer penger på sponsing av landeveissykling enn de bruker på terrengsykling. TV-tid er helt klart en viktig faktor her. Men det er ikke så rart at Gwin tenker at han egentlig fortjener mer. Han gir nok mer tilbake i lommeboka til Specialized-eier Mike Sinyard pr sponsorkrone brukt, enn det sponsing av Team Tinkoff-Saxo, Astana og Quick-Step-Lotto gjør på landeveien. Det er en kjent sak at Sinyard og Specialized har trumfet gjennom flere lukrative avtaler for de største landeveisstjernene, selv om de ikke er navne-sponsor for et landeveislag. Da Mark Cavendish gikk til Quickstep fra Sky var Specialized med i kulissene. Da Peter Sagan gikk fra Cannondale/Liquigas til Tinkoff-Saxo var også Specialized med å garanterte for hans skyhøye gasje.

ENDURO-KONGE: Jared Graves er regnet som verdens beste endurosyklist. Han går fra Yeti til Specialized.

ENDURO-KONGE: Jared Graves er regnet som verdens beste endurosyklist. Han går fra Yeti til Specialized.  

Specialized har også vært ganske så ivrige på at utøverne deres fronter produsentens andre produkter som sko og hjelmer. Gwin har for eksempel i motsetning til lagkamerat hos Specialized, Troy Brosnan, egen skosponsor, Giro, og egen kles- og hjelmsponsor i Troy Lee Designs. Specialized hadde nok helst sett at Gwin brukte deres sko, hjelmer og klær. I tillegg er Gwin sponset av Fox, noe som gjør at hans utforsykler har andre dempere enn Ohlins-demperne som standard-syklene leveres med.

 

Så hvor går Gwin når han forlater sykkelbransjens rikeste produsent på jakt etter høyere lønn? Det er et spørsmål mange stiller seg nå. Hvem kan betale bedre enn Specialized.

Hvis ryktene som svirrer er riktige er det snakk om penger utenfra, og kanskje fra motorsport-bransjen. I tillegg er det klart at Red Bull også vil sikre at Gwin har til saus på kalkunen fremover. Det er en kjensgjerning at for mange utforsyklister så er motocross det virkelig store og kule. Mange oppfatter nok motocross og utforsykling som likere enn utforsykling og de andre terrengsykkelgrenene. Aaron Gwin har også lang erfaring fra motocross og har lagt ut mange bilder av seg selv og KTM-motorsykler på sosiale media den siste tiden. 

Ryktene sier at vi kanskje kan få noe tilsvarende Hondas satsing i utforsporten mellom 2004 og 2007. Eller får vi en satsing der en utenforstående sponsor betaler for gildet, men at noen andre leverer syklene? Da Honda G-Cross-laget konkurrerte gjorde de det på helt unike Honda-sykler som ikke var, eller ble, tilgjengelige for salg til andre enn proffene på laget. Laget hadde stor suksess med Greg Minnaar som den største stjernen. Han vant verdenscupen sammenlagt for Honda i 2005.

 

Det er minst to ting som er bra med at Gwin forlater Specialized for enda mer penger ett annet sted:

 

  1.  At det finnes noen som er villige til å betale bedre enn Specialized for verdens beste utforsyklist er et godt tegn for internasjonale terrengsykling. Hvis det viser seg å være en sponsor som ikke er en sykkelprodusent så er det desto bedre.
  2. At Gwin forlater Specialized har åpnet opp døra for andre. Og inn kommer kanskje verdens mest allsidige terrengsyklist, Jared Graves. Sannsynligvis er Graves mindre krevende enn Gwin, men det er ikke vanskelig å se for seg at han kan være mye mer innbringende for Specialized enn Gwin.

 

Gwin er en ren utforsyklist. Og ja, utfor er terrengsyklingens Formel 1 og den grenen som får størst oppmerksomhet på Red Bull-TV, men Graves er den desidert største stjernen i den relativt nye grenen enduro, en gren som har vokst lynraskt de siste fire årene, og som liggere tettere opp mot det de fleste driver med til hverdags. Endurosykler er også et mye større marked enn utforsykler, da disse syklene brukes til alt for eventyrsøkende stisykling til ekstrem frikjøring. Med Graves får Specialized en ekstremt folkekjær utøver som også er eksepsjonelt dyktig på sykkelen. Graves er ikke bare verdens beste endurosyklist, han er også en pallkandidat i utvalgte utforritt i tillegg til at han har australsk mesterskapsgull i XC-sprint og kom til OL-finalen i BMX. Opinionen i det internasjonale terrengsykkelmiljøet unner Graves, etter mange år hos core-merket Yeti, en real lønningsdag. Ikke like mange unner Gwin en enda større lønningspose enn det han «lurte» til seg ved å forlate Trek for Specialized.

Gwin er ærlig om at han forlater Specialized fordi de ikke ble enige om lønn. Han følte han fortjente bedre. Kanskje har han rett, i hvert fall med tanke på Specializeds sponsorbudsjett forøvrig.

LYKKETREFF: Ut med Gwin og inn med Graves. Kanskje er det vinn-vinn for Specialized. Her fra VM i Pietermaritsburg der Graves tok bronse i utfor. Foto: Sven Martin

LYKKETREFF: Ut med Gwin og inn med Graves. Kanskje er det vinn-vinn for Specialized. Her fra VM i Pietermaritsburg der Graves (til høyre) tok bronse i utfor. Foto: Sven Martin

Men hvis Graves ikke krever mer enn Gwin har fått, vil sannsynligvis Specialized sitte igjen med den siste latteren. Allsidige Graves er etter alle solemerker et mer attraktivt sponsorobjekt de neste årene enn det Gwin er. Til tross for at Enduro World Series ikke har den samme TV-dekningen som utforverdenscupen har på Red Bull-TV, er grenen og utstyret som brukes der vesentlig lettere å selge, og når et mye større marked.

I tillegg har Specialized fortsatt unge Troy Brosnan i stallen. Den sympatiske unge australieren har lært mye av å være på lag med Gwin, og er en klar kandidat til å ta steget opp som en verdenscupvinner i utfor allerede i 2016. 

ALLSIDIG: Allerede 1. januar var Graves i gang på Specialized, i et kriteriumsritt på landeveien. Han vant spurten bak et firemannsbrudd. Foto: Adam Weathered

ALLSIDIG: Allerede 1. januar var Graves i gang på Specialized, i et kriteriumsritt på landeveien. Han vant spurten bak et firemannsbrudd. Foto: Adam Weathered