Noen terrengsykkelritt har strenge regler om forsøpling. Ultrabirken vil ikke tillate at deltagerne forsøpler og Terrengsykkelrittet har som policy at deltagere som forsøpler skal diskes.
Men hva gjør man med disse gelepakkene når man sykler ritt eller trener i skogen?
En ting er selve pakningen. Den skal ikke kastes i naturen. Klarer du å finne frem posen fra lomma, stappe den i kjeften og tømme den for gelé, så bør du også klare å stappe den tilbake i lomma. Ønsker du ikke å blande tomme og fulle poser er det en idé å ha fulle poser i høyre trøyelomme og tomme i venstre for eksempel. Et annet triks er rett og slett å stappe de tomme posene inn i trøya gjennom halsåpningen på trøya. Da blir posene som regel sittende fast på innsiden av trøya til du går i mål. Opp under strikken på sykkelbuksa eller inn i skjorteermet er andre egnede oppbevaringssteder for søppelet.
Likevel er det en utfordring: Porsjonsposene kommer med tupper som må rives av før du kan klemme i deg det energigivende klisset. Spesielt gjelder dette stive tuber som Maxims og Tech Nutrition sine. Disse tubene har stive plasttupper som må bites av før du kan tømme innholdet i kjeften. Hva med den lille tuppen? Er det greit å spytte denne i lyngen eller i grøfta? Jeg mener nei. Disse tupene har en vanvittig klønete utforming som nærmest gjør det umulig å få i seg innholdet uten å forsøple. Etter store ritt kan skogen bli seende ut som oppbevaringsrommet i en hullemaskin, eller stuegulvet etter at du har pakket opp noe pakket inn i isoporkuler. Biter du tuppen av disse tubene bør du ta plasttuppen ut av munnen med en hånd før du trykker i deg geleen med den andre. Plasttuppen oppbevarer du så sammen med tom-tuben til du kommer til mål eller til du kan dumpe søpla på neste drikkestasjon.
Har du myk porsjonspakning lik Windoses og Hi5 på bildet kan du klare å åpne pakningen uten at rive-tuppen faller helt av. Hvis du river tuppen helt av bør du sørge for å få tak i denne med fingrene. Å spytte tuppen i grøfta er ikke akseptert terrengsyklist-oppførsel.
Hvis du foretrekker terrenget søppelfritt gjør du ditt også når du deltar på ritt. Du kan ikke forvente at arrangørene skal gå gjennom hele løypa etter et ritt å rydde terrenget med fin rake eller kam.
Hold skogen ren, ta med deg søpla til mål.