Som skapt for norske forhold

Etter at Brown Couch AS startet importen av Surly bikes, har interessen for fatbikes eksplodert i Norge. Les intervjuet med Sverre A. Muldsvor i Brown Couch AS her!

Sist oppdatert: 24. november 2012 kl 09.32
BALLONGDEKK: Dette er den originale fatbiken Surley Pungsley. Breie dekk gir bæreevne og fremkommelighet i bløtt og ulendt terreng etter samme prinsipp som for terrengbiler. Foto: Jens Aabech
BALLONGDEKK: Dette er den originale fatbiken Surley Pungsley. Breie dekk gir bæreevne og fremkommelighet i bløtt og ulendt terreng etter samme prinsipp som for terrengbiler. Foto: Jens Aabech
Lesetid: 4 minutter

Lørdag 17. november arrangerte Brown Couch AS en demodag på fatbikes i Østmarka. Tross regn og hagl ble det en kjempesuksess, og godt over 50 nysgjerrige syklister møtte opp for å teste syklene med monsterdekk. At fatbikes interesserer, er med andre ord tydelig. Derfor har Terrengsykkel snakket med en av dem som kjenner fenomenet bedre enn de fleste andre, Sverre A. Muldsvor i Brown Couch AS som importerer fatbikes til Norge.

Vekker interesse

I likhet med de fleste andre fenomener nå til dags, har også fatbikes gjort seg kjent via Internett. Bilder og videoer av sykler som kruser over snø, sand og gjørme slik man aldri tidligere hadde sett maken til, vakte oppsikt blant enkelte i sykkelmiljøet. En av dem som snappet fenomenet var Sverre, som i løpet av sesongen har vekket interesse for sykkeltypen.

Tar deg dit du vil

Fatbikes lar seg ikke stoppe av norske forhold, og jeg har hørt at man kommer seg frem nesten over alt. Stemmer det?

- Det stemmer. Alle sykler kan sykles året rundt, men ikke overalt. Det kan en fatbike. Om det er stisykling på sommeren eller i scooterkjørte spor i skogen på vinteren, så kommer den seg frem.

Når syklene egner seg for rypejakt i Alaskas ødemark, er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at konseptet egner seg ypperlig for norske forhold.

Men hva er egentlig poenget med dekk og felger som er tre-fire ganger bredere enn hos vanlige terrengsykler?

- Hvorfor har terrengbiler store ballongdekk? svarer Sverre.

Forklaringen er egentlig ganske enkel: Breie dekk gir bæreevne og fremkommelighet i bløtt og ulendt terreng.

Fatbikes så dagens lys tidlig på 1990-tallet, og interessen for ballongdekkene har spredt seg til flere kontinenter i løpet av de siste 20 årene. Sverre mener det finnes flere grunner:

 

- Terrengsykling generelt har vokst veldig siden den gang, tilgangen på utstyret blir stadig enklere og ikke minst så finnes det syklister overalt på kloden som skulle ønske at de kunne sykle mer gjennom hele året og på plasser de normalt ikke har muligheten med en vanlig sykkel.

Første norske importør

Selv om de spesielt interesserte har kjent til fatbikes i flere år, har det skjedd lite i det norske markedet før Brown Couch AS i våres startet opp importen av Sury bikes. Sverre forteller at da de tok med to fatbiker til Nesbyen Freeridefestival var interessen enorm. Siden det har interessen fortsatt å øke, noe stor oppslutning på demodagene viser.

Hvem er det som kjøper en fatbike? 

- Alle som liker å sykle og vil utvide sykkelsesongen, eller ha en sykkel utenom det vanlige. Vi har kunder i alle segmenter, fra super-nerder som har studert dette på nettet i årevis, til hundekjørere og familefaren som skal dra sykkelhenger, svarer Sverre.

Han legger til at alle som liker sykling burde prøve en fatbike:

- Det er en sykkeltype som kan forlenge sesongen og gjør at du kan sykle på steder som normalt sett ikke er fremkommelig på sykkel.

Enn så lenge finnes det ikke så mange produsenter av fatbikes. Sverre opplyser at Surly Pugsley er orginalen, og at det var den første masseproduserte fatbiken.

Lyst på en selv?

Når Kong Vinter for alvor melder sin ankomst, er det mange som vemodig innser at det ikke er så lett å komme seg frem i et 10 cm tykt snølag, selv med piggdekk. Kanskje blir man fristet av egenskapene til fatbiken som gjør det mulig å komme utenfor allfarvei også i vinter-Norge?

Hva gjør man dersom man er giret på skaffe seg sin egen en fatbike? - Surly og Salsa Fatbikes kan kjøpes hos Brown Couch AS i Norge, ellers finnes det flere merker på nettet verden over, forteller Sverre.

Hva må man isåfall punge ut med? 

- Syklene starter på rundt 15 000 kroner. Det kommer billigere alternativer etterhvert, men det gjenstår å se om kvaliteten er god nok.

Enn så lenge er fatbikes en sykkel for de spesielt interesserte, men interessen er vekket i deler av sykkelmiljøet, og fatbikes er ikke lenger et helt ukjent begrep for den gjennomsnittlige terrengsyklist. Men én ting er det verdt å merke seg:

Fatbikes er ikke en trend, men en sykkeltype.

Publisert 24. november 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 24. november 2012 kl 09.32
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen