– Dette er et forsøk på å samle forskjellige typer terrengsyklister litt utenom sesongen, sier initiativtager Øyvind Østvedt. Lokalpatrioten flyttet tilbake til sørlandet i våres og har etter noen år i Oslo lært å sette pris på den lange sesongen i Kristiansand.
Forlenget sesong
- Statistisk sett er det stort sett barmark her nede i slutten av november, men det kan bli alt fra tørt føre til snøvær. Løypa er uansett helt fantastisk så det blir garantert morsom sykling. Det uoffisielle sørlandske mesterskapet er åpent for alle som vil ha en fin dag på sykkelen før vinteren virkelig setter inn. Det som først og fremst er tanken bak arrangementet for Østvedt er å gi deltagerne en fin opplevelse på fine stier.
– Uten å ha målt nøyaktig, vil jeg anslå at løypa består av 98 prosent sti. Det er kun en liten grusstrekning i starten, men her vil vi uansett kjøre masterstart. Fra starten går til mål er det sti hele veien, singletrack altså, sier Øyvind.
– Hvordan blir det å passere underveis?
– I løpet av en drøy time på sti klarer de som er gode nok til å sykle å komme forbi når de må. Det går en del oppover i starten også, så feltet vil nok spre seg utover ganske fort. Det blir egentlig som å sykle en eldorado-stitur i konkurransefart, sier sykkelselgeren mildt sagt entusiastisk.
– Det er god flyt, men likevel teknisk. Svinger er et stikkord. Andelen svinger du finner her nede er helt unikt. Det kan virke som om de sørlandske fotgjengerne som har laget disse stiene har vært rusa på Jesus. De har gått og sett opp mot himmelen, mens de har virret rundt i skogen.
De som har vært med i gamet en stund, vil huske at Kjerrane var åsted for norgescupritt i terrengsykling både i utfor og rundbane i 1994. Noen husker en bratt trapp ned mot mål, mens andre husker starten på utforrittet som gikk ned en bratt kampestein og rett mot et tre.
– Løypa for SM går på helt andre stier enn de som ble brukt i '94, forsikrer Øyvind.
Unike muligheter
– Vi har to ting som er unike her nede på Sørlandet: Vi har et fantastisk stinett, og vi har en lang sesong. Målet er at dette kan bli en tradisjon som nyttegjør seg av den lange sesongen vi har her nede.
Så hold av den siste lørdagen i november i årene som kommer.
Øyvind anslår at slutttiden vil ligge på rett under én time. Det kjøres kun en lang runde og det vil være langt å gå tilbake til start/mål hvis sykkelen havarerer. Solid utstyr som takler litt skikkelig terreng er dermed å anbefale.
Øyvind, som har vært en av landets beste utforsyklister i en årrekke, sier at han selv vil sykle rittet på stisykkelen sin, en Cube Stereo satt opp med solide og klissete Big Betty Gooey Gluey-dekk. Det skal sies at Øyvind jobber som selger av både Cube-sykler og Schwalbe-dekk, men likevel.
– Dekk med litt volum er uansett bra, sier han. Fysikken blir så klart avgjørende i det uhøytidelige rittet, men du trenger ikke noen voldsom form for å ha det gøy eller for å fullføre.
Arrangementet finner sted lørdag 29. november. De yngste klassene (t.o.m. 13-14 år) starter kl. 11, mens alle som er eldre (altså f.o.m. klasse 15-16 år) starter kl. 12. Det poengteres at selv om Øyvind og en gruppe entusiastiske syklister står bak arrangementet, så er dette et grasrotarrangement uten løypevakter og store premier. Det handler først og fremst og heder, ære og om å ha det moro på stier sammen.
Sjekk terrengsykkelforumet for flere bilder, løypedetaljer og diskusjon om arrangementet.