Er du lei av dårlige kjedelinjer, brukne girsjaltere, dårlig innstilte krankgir, drivverk som påvirkes av gjørme, bøyde girører og dyre slitedeler? Det er jeg!
Endelig begynner det å vises seriøse løsninger rundt interne girsystemer. Karl Heinz Nicolai har pushet slike løsninger rundt Rohloff's Speedhub i årevis uten at det har tatt helt av. Nå kan det se ut som at markedet til en viss grad jobber sammen og ønsker en løsningen som flere kan bygge rundt.
G-boxx.org
G-Boxx.org er en sammenstilling av flere mindre aktører i markedet hvor drivkraften kommer fra Nicolai og det Boston baserte selskapet Evil Bicycles fra USA. Særlig har Karl Heinz Nicolai og Dave Weagle fra Evil Bicycles jobbet tett.
G-boxx er en forholdsvis ny standard på markedet. Den tar for seg et modifisert Rohloff nav som sitter innfestet rundt krankhuset. G-boxx standarden etablerer et hus som Rohloff-baserte girsystemer kan festes i. Hensikten med en slik standard er enkel; å få flere girleverandører et utgangspunkt for utvikling. Om dette vil være realiteten er usikkert, det går rykter om at både Shimano og GT jobber med et internt girsystem - og særlig Shimano er kjent for å levere egne standarder.
Nicolai Enduro TRM
Så har "spionbildene" blitt sluppet av Nicolai. En sykkel med justerbar vandring fra 5-7" som har et komplett internt girsystem basert rundt G-boxx og Rohloff. Ifølge ryktene kan den bygges til ca 14kg, så absolutt akseptabelt for en stisykkel. Opphenget er det man vil kalle en moto-link, den beveger den seg rundt selve girsystemet og kranklageret. Dette gir gode tråkkeegenskaper og vil fjerne det mest irriterende på en singepivot sykkel: kjedestrekk. Bobbing/gynging som aktueres av tråkket kan kontrolleres gjennom en SPV demper.
For at Rohloff navet skal fungere er kjedet flyttet over på venstre side, og vil være veldig nære skivebremsen. Det jobbes med løsninger som skal beskytte skiva mot oljesprut. Det spekuleres også i om kjedet vil rotere konstant, selv når man ikke tråkker. Med Rohloff's gode rykte i forhold til holdbarhet skulle dette gå helt fint, og ettersom girlinje er 100% rett vil ikke kjedet slites nevneverdig.
Alt ser ut som lykke bortsett fra noen små ankepunkter. Det vil koste mye. Rammesettet ligger på ca 3600 Euro. Dette inkluderer drivverk/ baknav/krank/demper, men skal man bygge lett blir det ikke lett å få satt sammen en komplett sykkel under NOK 40 000,-
Den kanskje aller største grunnen til å skaffe seg et internt gir er effekten det gir. Når det plasseres i krankhuset vil man ta vekk mye fjæret vekt fra bakhjulet, og sykkelen vil føles lettere i terrenget. Standard drivverk har en dokumentert effekt på ca 98% når det er nytt, dvs at du har bra respons i tråkket. Dessverre, når kjedet blir litt slitt/møkkete og godt brukt kan effekten ramle så mye som nesten 15-20%. Helt ned på 80%. Det er ikke bra. Rohloff har klart å dokumentere opp i mot 98% effekt av sitt drivverk, og det påvirkes ekstremt lite av naturens naturlige slitasje.
Evil 2013i
Dave Weagle er mannen bak opphenget til mange av Iron Horse's sykler, og hjernen bak deres nye prototyp utforsykkel som slippes neste år. Han eier Evil Bicycles og har jobbet med Karl Heinz Nicolai for å utvikle G-boxx videre. På Interbike 2003 i fjor viste han frem en hardtail med internt drivverk (sjekk den gule hardtailen).
Honda CVT
Honda har hatt formidabel suksess så langt i år. De gikk til det skrittet å skaffe seg Sør-Afrikaneren Greg Minaar på teamet for i år, med den hensikt at en av verdens beste kjørere skal kunne gi sitt preg på sykkelen. Resultat? To seiere så langt i verdenscupen.
Honda baserer seg på det allerede utprøvde konseptet CVT (Continuously Variable Transmission). Det vil si trinnløs giring, ikke et visst antall gir som vi er vant til å forholde oss til. Vi skal ikke gå i dybden på hvordan selve boksen fungerer, men det finnes mer info om slike systemer her, her, og Mountainbike Action hadde en ganske bra artikkel om Honda's girsystem i forrige utgave.
Dessverre for oss så er ryktene slik at Honda ikke skal utvikle sykkelen kommersielt, men la sykkelutviklingen være en del av deres research mot lettere motorsykler. I 2006 skal det visstnok være ulovlig med motorfortrengning over 50cc på alle motocross sykler i USA. Honda bruker derfor sykkelmarkedet til å utvikle lette nok girkasser for mindre motorsykler i fremtiden. Det finnes utallige teorier rundt hva Honda driver med, så ta alt av foreløpige fremtidssyn med en klype salt.
Be-One Prototype:
Be-One har også i år sluppet noen bilder av en utforsykkel med intern girkasse, men denne er det ikke sluppet noe info om i det hele tatt. Det er flere diskusjoner på nettet som skaper masse spekulasjoner om hva som faktisk sitter innebygd, uten at vi skal gå inn på disse.
Fremtiden er nå
2004 viser seg å være det mest interessante året noensinne når det gjelder muligheter for nye girsystemer på sykkel. Det er i Europa det jobbes hardest mot en standardisering og kommersialisering av slike systemer, og i bresjen går de mindre produsentene med høy fane og høye utviklingskostnader. Én ting er sikkert; for at dette skal bli en suksess så må det volum til for at markedet skal følge etter, aldri har det vært en bedre grunn til å støtte den innovative garde.
Alle bilder er hentet fra Ridemonkey.com/Phatphoto.com