Etter en usedvanlig lang og flott vinter på Nord-vestlandet, er Tommy klar for å ta fatt på drømmeprosjektet sitt. Entusiasmen og sykkelgleden fra Team Mbn, for mange ritsyklister kjent som redningsteamet med cola og kakeservering på Drammensrittet, ble pakket med i kofferten når han satte kursen for Isfjorden i januar.
Siden den gang har han logget flere toppturer enn de fleste passe aktive topptur-turister gjør i et helt liv. Og nå som fjellene omsider begynner å vise frem hva som har befunnet seg under snøen, så er Tommy klar for å gjøre Romsdalen til et sykkelsted. Naturen er udiskutabel, og mulighetene for lange nedkjøringer uendelige.
Hvordan havnet dere i Romsdalen, Tommy?
– Kona og jeg har hatt en drøm i flere år om å finne oss et småbruk med fjellet utenfor stuedøra. Etter tre år på jakt etter drømmestedet, dukket dette opp i Isfjorden i november og da gikk det slag i slag, plutselig var vi Romsdalinger på rekordtid, forteller en ivrig Tommy oss.
Les også: 16 observasjoner fra Romsdalseggen
Store muligheter
Tommy har som mål å sette sitt nye hjemsted på sykkelkartet når det gjelder sti– og topptursykling, og han er veldig glad for at de endte opp i nettopp Rauma og Isfjorden.
– Det er ufattelig vakkert her. For oss er det en ubetalelig luksus å våkne opp hver morgen med utsikt til noen av landets mest heftige fjellsider. Tanken på at man kan ta på seg skia eller hoppe på sykkelen fra stuedøra og bare nyte denne naturen, er rett og slett en drøm som har gått i oppfyllelse for oss.
Hvilke muligheter er det for sykling i området?
– Mulighetene er enorme. Romsdalen er preget av at det er mange som har gjort litt når det kommer til stisykling og ikke minst topptursykling, men svært lite er organisert og kartlagt. Jeg har brukt vinteren på å prate med mange lokale som kjenner stiene og mulighetene for sykling og 2012 blir året da området skal kartlegges, testes og systematiseres.
Les også: UTE sin guide til Rallarvegen
Stor interesse og velvilje lokalt
Hva kommer til å skille Romsdalen fra resten av landet?
– Først og fremst sykling i svært spektakulære omgivelser. Flere av stiene jeg har funnet så langt ligger i områder med natur som tar pusten fra de fleste, og når snøen smelter i høyfjellet vil det åpne seg en verden av muligheter. Sykling fra høyfjellet til fjæresteinene er jo også en forlokkende tanke for mange, noe Fjørå litt lengre sør i fylket er et godt eksempel på. Romsdalen er jo et stort område og selv om jeg har base i Isfjorden, er det også kort vei til blant annet klassikeren Stemshesten i Fræna, stisykling i Moldemarka og ikke minst Nesset kommune, hvor en annen ildsjel kjent fra sykkelmiljøet er godt i gang med kartlegging av stiperler.
Du sier det blir kartlegging av mulighetene i 2012, hvordan blir Romsdalen for sykkelfrelste i 2013?
– For å si litt mer om 2012 først, så har jeg vært i møte med turistnæringen som er veldig begeistret for planene mine. Prosjektet Nasjonal Sykkelvei fra Oppdal, via Sunndalsøra til Åndalsnes ferdigstilles til høsten, så Rauma kommune er virkelig i sykkelmodus og med en svært entusiastisk turistsjef. Her er man åpne for alternative aktiviteter til de allerede godt etablerte som klatring, toppturer på ski, basehopping, fjellvandring osv.
– Topptursykling vil også stå på programmet til Norsk Fjellfestival i 2013, noe som er et bevis på at aktiviteten har blitt godt akseptert i miljøet allerede før vi er i gang. Målet er også å tilby et mangfold. Man kommer ikke unna det faktum at det er bratt her, noe som krever både shuttle-basert sykling og turer for de som vil opp for egen maskin. Dype daler og høye fjell gir også muligheter for mer tradisjonell stisykling.
Les også: Rondeslottet, Veslesmeden eller Trekanten?
Følg fremdriften
I disse dager jobbes det med nettsider og fjesbok-gruppe, hvor interesserte kan følge utviklingen. Det vil også etableres et selskap for å tilby guiding, overnatting, kurs, utleie, mekking og stort sett det meste sykkelturisten måtte ha behov for. De første guiding-bookingene er allerede i bokse for Romsdalsgjengen, og så snart de siste snøflakene er smeltet så fyrer de løs. Vi gleder oss til å følge utviklingen fra base camp Isfjorden!