Retur til Cairns

Når verdenscupen i terrengsykling sparkes i gang i Cairns i helgen er det nesten 20 år siden verdens beste terrengsyklister sist konkurrerte i jungelen i Queensland. Med rapport fra Rune Høydahl

Sist oppdatert: 25. april 2014 kl 00.00
PANGSTART: Julien Absalon er ikke over toppen enda. I Sør Afrika tok han sin 27. verdenscupseier. To seiere til og han er tidenes mestvinnende.
PANGSTART: Julien Absalon er ikke over toppen enda. I Sør Afrika tok han sin 27. verdenscupseier. To seiere til og han er tidenes mestvinnende.
Lesetid: 6 minutter

Sist gang det ble arrangert verdenscup i Cairns var det Rune Høydahl som stakk av med seieren i rundbanerittet. Da VM ble arrangert i den samme løypa året etter kom på Høydahl som nummer tre i mål, men fikk flere år senere en sølvmedalje i posten. Mannen som krysset mållinjen først, Jerome Chiotti innrømmet senere at han hadde dopet seg foran rittet. VM-rittet i Cairns ble dermed det eneste VM-rittet i rundbane som Thomas Frischknecht kunne motta en gullmedalje fra.

Rune Høydahl forteller om VM-rittet: – Løypa var ganske rask med en skikkelig bakke og en fresk utforkjøring. Husker jeg var veldig sliten da jeg kom til Cairns ca 10 dager før rittet. Kom direkte fra WC finale på Hawai hvor jeg måtte bryte. Før det hadde jeg syklet Tour de France (VTT) noe som hadde tært på kreftene. Men etter noen helt rolige dager i Cairns og med en fantastisk tur ut på Great Barrier Reef sammen med Gunn Rita, Håkon, Tom, Ole Kristian og Bjørn Hamre bare 4 dager før rittet løsnet alt og jeg hadde en kjempe dag. Gikk dessverre ned i en liten velt på første runden og mistet kontakt med teten, men syklet meg hele tiden opp gjennom feltet. Ut på siste runde fikk jeg kontakt med Palhuber som da lå på 3. plass etter Chiotti og Frischknecht. Fikk skikkelig fyr på kjelen mot slutten og syklet fra Palhuber. Siste kilometerene tok jeg også mye inn på Thomas som til slutt bare var ca 10 sekunder før meg i mål. Chiotti var overlegen men innrømmet doping og det ble en nye seierssermoni i Sveits senere hvor jeg fikk min sølv medalje.

Se rundbanerittet fra 1996 her. Artikkelen fortsetter etter filmen.

Konkurransen er ikke noe mindre skarp denne gangen enn i 1995 og 1996, men vi har dessverre ingen norske pallkandidater med denne gangen.

To favoritter ute

Rune Høydahl har lagt opp, og Gunn-Rita Dahle Flesjå har valgt å lade opp til ritt senere i sesongen hjemme i Sandnes. Å reise til Australia, rett etter Sør-Afrika ble bortprioritert til fordel for mer tid med familien og god trening hjemme.

I rundbanerittet blir det likevel spennende å følge med på hvem som takler neste års VM-løype best. Den regjerende verdensmesteren Nino Schurter er heller ikke i Australia, da han sykler etapperitt på landeveien hjemme i Sveits sammen med Orica-Greenedge-laget.

Med Nino borte er det lite tvil om at det er Julien Absalon som er favoritt til seieren. Franskmannen med fire VM-gull og to OL-gull i samlingen vant verdenscupåpningen i Sør-Afrika for to uker siden og beviste med det at han fortsatt har det som skal til.

Bak er det en lang kø av utfordrere. Både syklistene på Cannondale-laget og Merida-laget er sultne på topplasseringer. Spesielt er det Manuel Fumic, som tok andreplass i Sør-Afrika som fortsatt jager sin første verdenscupseier.

Løype i Cairns er hypermoderne med flere hopp og mange bygde elementer. Regnet har sprutet ned de siste dagene og når det er vått i regnskogen i Queensland blir det såpeglatt. Dette vil definitivt favorisere sliterne med god teknikk. Spanske Jose Hermida har tidligere vist seg sterk under glatte forhold, men det har Fumic også.

 

Unge Ondrej Zink på Merida-laget er også en sliter som liker vanskelig føre. Hans fjerdeplass fra Sør-Afrika beviste at andreplassen fra verdenscuprittet i Andorra i fjor ikke var et blaff.

Med Gunn-Rita hjemme er det vinneren i Sør-Afrika og fjorårets U23-verdensmester, Jolanda Neff som er den store favoritten blant jentene. Den unge sveitseren har virkelig løftet nivået og mestrer hopp og moderne løyper bedre enn de aller fleste. Uten Gunn-Rita kan vi likevel heie på svenske Alexandra Engen og danske Annika Langvad som tok henholdsvis fjerde og femte plass i verdenscupåpningen i Sør-Afrika. De har begge vist tidligere at de mestrer både tøffe løyper og vanskelige forhold. I Cairns kan det bli både vått og varmt.

Merida-lagets film fra rittene i Sør-Afrika, der de ble beste lag: Artikkelen fortsetter etter filmen.

 

Absalon jager sin 28. verdenscupseier. Med én seier til vil han tangere Gunn-Rita Dahle Flesjå på andreplass gjennom historien. Julia Furtado står fortsatt som tidenes mestvinnende terrengsyklist i rundbane med 29 verdenscupseiere.

 Utforfest i hjemmeløypa til the Hannahs

Terrengsykkelsporten er stor i Australia og det er store forventninger til stemningen i Cairns, men kanskje spesielt for utforrittet. Her har arrangørlandet en hel rekke favoritter som alle kan kjempe om seieren.

Fremst i rekken av favoritter står selvfølgelig Cairns’ egne Mick Hannah og søsteren hans Tracey Hannah. De er begge vinnerkandidater på hjemmebane. Mick har de siste to årene virkelig tatt steget tilbake helt i toppen, etter at han tok noen år fri fra utforsporten midt på 2000-tallet. Mick tok andreplassen i Sør-Afrika, akkurat som han gjorde det under fjorårets VM.

Rachel Atherton som har vært totalt overlegen de siste årene var syk under sesongstarten i Sør-Afrika, men karret seg likevel ned til en andreplass i Sør-Afrika. Hun rapporterer om at hun er frisk og virusfri, og det skal mye til å slå henne i løypa i Cairns. Vinneren i Sør-Afrika, Manon Carpenter er i tillegg til hjemmefavoritten Hannah den størse utfordreren til seieren.

Sesongstarten i Sør-Afrika viste også at Aaron Gwin er tilbake etter et år i bakleksa. Den suverene eneren fra 2011 og 2012 tok litt overraskende seieren i Sør-Afrika på en Enduro-sykkel med 27,5-hjul.

Fjorårets verdenscupvinner, Steve Smith er fortsatt på skadebenken og venter ett ritt til med å gjøre sitt comeback. Troy Brosnan er nok ivrig etter å gjøre det skarpt på hjemmebane og sammen med publikumsfavoritten Sam Hill utgjør de to Australias andre angrepsrekke, rett bak Hannah. Veteranen Greg Minnaar er alltid å regne med og viste fjor i Sør-Afrika med tredjeplass, og det franske stjerneskuddet Loic Bruni. Junior-verdensmesteren fra 2012 har virkelig truet de beste på tampen av fjorsesongen og i Sør-Afrika, der han ble nummer fire var han virkelig nære sin første senior-seier.

Utforløype i Cairns er faktisk ikke helt ulik VM-løypa fra 1996 og inneholder en karakteristisk 36o-graders sving, nå som den gjorde det for 18 år siden. Løypa er styggrask med hastigheter over 70 km/t forventet, i tillegg til at den inneholder mange trange svinger, glatte rotpartier, steinrøyser og BMX-inspirerte hoppe-sekvenser.

I VM i 1996 var det Shaun Palmer som kom som et skudd inn i terrengsykkelsporten. Snowboardlegenden, som senere også har herjet i motocross, snøskutercross og andre X-games-disipliner, kom fra ingenstedshen til en topposisjon i internasjonal utforsykling. Sannsynligvis var det bare hans insistering på å sykle med vide bukser som kostet ham VM-gullet i 96. Da kunne han blitt historisk som den eneste som regelrett slo Nico Vouilloz i et VM. Palmer ble nummer to kun 18 hundredeler bak Nico, og kom aldri nærmere et VM-gull.

Siden den gang har farstdresser slik de ble brukt i utfor-VM tidligere blitt forbudt. Det som startet som en gentlemans-agreement i verdenscupen ble til en håndhevet UCI-regel for få år siden. Sannsynligvis inspirert av Palmers innflytelse på utforsporten på slutten av nittitallet.

Selve ritthelgen starter på fredag 24. med sprintritt og utfor-kvalik.

Se hele tidsskjemaet på arrangørens sider.

Redbull-TV viser både rundbane- og utforrittene direkte.

Se deres offisiele gjennomkjøring av utforløypa her:

Mick Hannahs gjennomkjøring ser du her:

 

Utforrittet fra 1996

Publisert 24. april 2014 kl 00.00
Sist oppdatert 25. april 2014 kl 00.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen