Nok en gang var Halden vertsby for hele landets sykkeljenter under helgens nasjonale jentesamling. I løpet av seks år har antall deltakere tredoblet seg, noe som vinter om et stadig voksende jentemiljø. De fleste deltakerne var mellom 12 og 18 år. På ledersiden hadde Halden sykkelklubb fått med sine to stjerner: Ingrid Bøe Jacobsen og Emilie Moberg. Også Anita Valen og landslagssjef Linn Torp hadde tatt turen til Østfold, så det var tett mellom forbildene.
Utrolig artig
89 påmeldte jenter foran helgens jentesamling er ny bestenotering. Hvordan har det gått?
- Vi har hatt en hektisk, energisk og utrolig artig helg! Det er krevende for jentene å måtte forholde seg til så mange ulike personligheter, og de lærer utrolig mye om seg selv i løpet av en helg, svarer Heidi Stenbock-Haakestad so har vært leder for jentesamlingen de siste fem årene.
I helgen måtte jentene gi av seg selv og levere, ikke bare være passive og høste inn. De fikk oppleve gevinsten av å gi noe av seg selv.
- For oss som forbund og for lederne er det viktig å vise at alle teller, uavhengig av gren og nivå, mener Heidi.
Godt humør
Å holde et tett tidsskjema til punkt å prikke skulle vise seg å by på enkelte utfordringer. Små justeringer ble gjort, og lærdommen til neste år er enkel:
- Vi skal ha en stor tavle der vi noterer opp endring i tider, sier Heidi.
Hun er likevel imponert over jentene som tar det aller meste med godt humør til tross for endringer og noe venting.
Vennskap for livet
Deltakerne på årets jentesamling representerte 34 av landets sykkelklubber. Selv om jentemiljøene stadig vokser, er det mange jenter som er alene i den lokale klubben. Å møte andre sykkeljenter også utenfor sesong er ekstremt viktig. Her får de muligheten til å møtes uten startnummer og med mamma, pappa og treneren på slep. På jentesamlingen får man vennskap som varer livet ut.
Mental trening i fokus
Dere fokuserte mye på mental trening. Er dette spesielt viktig for jenter i denne aldersgruppen?
- Fokuset var bevisstgjøring. Man må huske på at hodet må være med, uansett alder. Å være selvstendig og ta kontroll over sin egen utvikling forutsetter at man er bevisst. Det gjelder å være påkoblet seg selv, ikke bare internett, svarer Heidi.
Valgene vi tar styres ofte av en indre dialog. I løpet av helgen fikk jentene innspill og råd om hvordan de kan ta styringen over sin egen indre dialog - en dialog som kan være både lang og mindre hyggelig. Støtte til å utfordre sin egen komfortsone, for så å komme over i den utviklede flytsonen var blant helgens utfordringer.
- Mestringstro, selvtillit og selvfølelse - det er vanskelig å lykkes om man hele tiden forteller seg selv at man ikke kan. Alt dette ser vi som kanskje små, men uendelig viktige steg på veien videre, sier Heidi.
Det beste av deg selv
"Vær det beste av deg selv" gikk som en rød tråd gjennom hele samlingen. Hva ønsker dere å oppnå med å spre dette budskapet?
- Du må tro at du kan! Og at det å være god er en kontinuerlig jobb. Vi lever i et samfunn som dyrker de beste. Men hva vil det egentlig si å være best? Det er ikke nødvendigvis å ha et mål om å bli verdens beste, men like gjerne å være stolt av å være sykkeljente!
Jentene på samlingen er bestevenner og arge konkurrenter. Mange ønsker å bli best. Mange vil være som de andre – og gjøre akkurat som alle andre. Men det er ikke alltid slik at det som fungerer for en kropp, er den riktige oppsriften for en annen. Vi er forskjellige og det må vi ta hensyn til. Terrengsykling er en individuell idrett og krever tilpasning til hver enkelt. Å sammenlikne seg selv med andre, fører sjeldent til noe godt.
- Vi vil gjerne gi jentene støtte til å være den beste utgaven av seg selv, ikke en dårlig etterlikning av noen andre, sier Heidi som allerede gleder seg til neste år.