De fleste som har vært interessert i terrengsykling de siste 20 årene har et forhold til det kanadiske merket Race Face. Kult-merket har gått gjennom både høyder og daler de 18 årene de har eksistert. Mange følte at de var på rett spor med de siste års kolleksjon.
Legendariske kranker
Det var den originale Race Face-kranken som satt i gang merkets tur til toppen av terrengsykkelverdenen. På slutten av nittitallet var en Race Face Turbine-krank det aller kuleste du kunne ha på sykkelen. Proffene brukte den, deriblant vår egen megastjerne, Rune Høydahl og den kom i alle regnbuens lekre farger. Senere kom karbonkranken Next SL som egentlig var en alu-krank med litt karbon inni. Frem til årtusenskiftet drev Race Face med det meste av produksjonen sin i Canada, men etter hvert som terrengsykkelmarkedet vokste flagget også Race Face ut produksjonen til Taiwan. Først med Evolve-serien av billigere komponenter, senere det meste, untatt karbonserien SixC. Den nye storsatsingen i karbon ble produsert helt mot slutten i Canada.
I en periode på midten av det siste tiåret var produsenten nede i en bølgedal både omdømme-, og salgsmessig, etter flere år med bombardering av markedet med billigere komponenter. De siste par årene har merket funnet tilbake til sitt gamle spor med gjennomtenkte komponenter for kjennere.
Talentutvikling
I tillegg til kranker har Race Face i mange år produsert styrer, setepinner, styreframspring, styrelager, i tillegg til klær og beskyttelsesutstyr. Race Face har vært viktige sponsorer i bransjen og av andre stjerner i tillegg til Høydahl som har vært sponset av Race Face teller utforverdensmester Steve Peat, Matt Hunter, Ryan Berrecloth, Kurt Sorge m.fl. Gjennom konkurransen The Ultimate Freeride Challenge fant Race Face mange nye talenter som vi senere har blitt kjent med gjennom store filmer, som nevnte Sorge og Hunter.
Race Face hadde akkurat bekreftet at Aron Chase og Brett Tippie var klare for å sykle med Race Face-logoen på brystet i 2011 da beskjeden kom om at firmaet var konkurs.
Innovatører
I tillegg til å ta krankteknologien flere hakk fremover med de originale I-beam-formede Turbine-krankene som var laget ved hjelp av både cnc-fresing og kaldpressing, var Race Face også delaktig i nyvinningen ISIS. ISIS var en ny standard for hvordan krankarmene skulle festes til kranklageret og var et svar på Shimanos Octalink-teknologi og en løsning på problemene med firkantaksling. Dessverre viste ISIS-teknologien seg å være mangelfull og regelrett dårlig. Selv koblingen mellom krankaksling og krankarm fungerte bra, men kranklagerne måtte konstrueres med så små kulelager at de fort gikk i stykker. Dette ble en stor ripe i lakken for Race Face og bedriften slet i noen år før de kom om med X-Type-løsningen som igjen var et svar på Shimanos Octalink II-teknologi.
Terrengsykkel testet denne kranken i 2004.
De som håndterer Race Face-konkursen melder at de ser for seg å selge konkursboet som én del og mye ligger derfor til rette for at Race Face kan leve videre under nye eiere. Dessverre har slike løsninger ofte ført til dårligere produkter uten særpreg.
Race Face som firma har 50 ansatte i Nord-Amerika, men importører over hele verden vil også måtte se seg om etter nye produkter. I tillegg vil dette selvfølgelig gjøre de vanskelig med eventuelle reklamasjoner på nylig innkjøpte Race Face produkter.
Den norske importøren, Bab Racing hadde en stor bestilling på vei, men må nå selge ut det lageret de har.
– Vi vil selge ut lageret vi har og vil hjelpe alle som har eventuelle reklamasjoner så godt det lar seg gjøre, sier Bjørn Ballangrud på Bab Racing.
– Vi er ikke kjent for å prøve og gjemme oss bak lover og regler og satser på at vi kan komme til enighet med kundene våre hvis det skulle oppstå problemer.
– Vi har ikke noe umiddelbar erstatter for Race Face på mange av tingene, men kommer til å starte med Odi sine styrer. Dette er samme Odi som står bak de kjente lock-on-holkene. På kranker har vi ikke noen god erstatter, men MRP har en ganske fin utforkrank. På stem så har jo Hope ganske så fine ting som er ganske likt Race Face sin tidligere Deus-stem. Hope har også en krank på gang, sier Bjørn Ballangrud.