Personlighetstest av 10.000-kronerssykler

Her har du vårens store personlighetstest av seks terrengsykler i titusenkroners-klassen. Finn ut hvem du bør leke med, og hvem du bør holde deg unna.

Sist oppdatert: 7. mai 2002 kl 13.48
Dropp gjetteleken: Først når du kommer ut i skogen, viser sykkelen hvilken type den virkelig er. Inne i butikken er det umulig å si. Her er Hard Rocx Stone Machine SL ute for å vise sitt sanne jeg i Maridalen i Oslo. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
Dropp gjetteleken: Først når du kommer ut i skogen, viser sykkelen hvilken type den virkelig er. Inne i butikken er det umulig å si. Her er Hard Rocx Stone Machine SL ute for å vise sitt sanne jeg i Maridalen i Oslo. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
Lesetid: 7 minutter

Hvorfor akkurat ti tusen kroner? Fordi det er der den seriøse moroa begynner for den som vil bruke tid på terrengsykling utenfor grusveiene. I denne prisklassen er utstyret på de aller fleste syklene mer enn godt nok for hardt bruk. Men det er selvsagt ikke utstyret alene som avgjør kjøreegenskapene.

Det viktigste er det du ikke kan se: Rammas geometri, mål og vinkler - og hvilke rør som er valgt. Inne i butikken er det umulig å finne ut av hva sykkelen egentlig er god for. Den må prøves. Dessverre er det få norske butikker som har demosykler for utlån, og det er heller ikke sjelden at de som selger deg sykkelen aldri har prøvd den på noe annet enn linoleum.

Vi tok seks aktuelle sykler med til skogs, og ble overrasket over hvor tydelig forskjellene ga seg til kjenne. Etter mange test-turer på stier i Fredrikstadmarka og Nordmarka i Oslo kan vi her presentere deg for seks ulike personligheter:

Hard Rocx Stone Machine SL:En tynnkledd spreking. Jamis Dakota AL: En komfortabel kvikkas. Kona Caldera: En doven tøffing. Nakamura Summit Disc: En underlig skrue. Scott Expert Racing: En knallhard treningsnarkoman. Trek 6700: En selvsikker altmuligmann.

For å lese hver enkelt testrapport, klikker du på de respektive syklene i denne lista.

Det finnes neppe én sykkel som passer best for alle, men i denne testen går Trek 6700 til topps. Hvorfor kan du lese om i testrapporten, som blant annet sier dette om kjøreegenskapene til vår favoritt:

«Trek 6700 har usedvanlige egenskaper i skogen. Den vil alt, og den hjelper deg til å klare det. Ingen av de andre syklene i testen møtte terrenget med en slik lettbeint sikkerhet. Sykkelen oppfordrer deg til å prøve de vanskeligste linjene, og kommer gjennom dem med glans.»

Det er selvsagt en urettferdig seier, fordi Trek 6700 er testens dyreste sykkel. Men det er også et interessant poeng, fordi det viser hva du kan få igjen hvis du legger i bortimot tre tusenlapper ekstra.

Vær oppmerksom på at flere av de andre syklene i testen også er tilgjengelige i bedre utstyrte modeller med samme ramme. Det betyr at du får samme personlighet, men i mer sofistikert versjon. Hard Rocx, Trek, Kona og Nakamura leverer også samme ramme i rimeligere utstyrsversjoner.

Hver enkelt sykkel omtales for seg i testrapportene. Men etter en tids sykling på disse seks, kan vi dele noen erfaringer som gjelder de fleste sykler i denne prisklassen:

  •  XT ER IKKE VIKTIG:

     Etter mange timer på de ulike testsyklene, var det én ting som slo oss: Shimano Deore fungerer prima! Bortsett fra et frikransboss som skar seg (en klar garantisak), opplevde vi prikkfri funksjon fra ende til annen.

    Bare Jamis og Hard Rocx hadde fått presset de lekre, hule Deore krankarmene med de nye Octalink-akslingene inn i budsjettet, mens flere bruker Deore nav, girhendler og framgir. Vi mener at dette utstyret holder i massevis for seriøs leking i skogen.

    Se deg ikke blind på at det skal være XT overalt, det finnes langt, langt viktigere ting. Som for eksempel dempegafler.

    DEMPERE ER VIKTIG: Testens to dyreste sykler hadde Manitou Mars Comp og Rock Shox Duke C dempegafler. Disse to gaflene er flere hestehoder foran de andre, og forskjellen var skremmende stor. En god dempegaffel med skikkelig returdemping og gode justeringsmuligheter betyr mye mer enn girutstyret når du sykler i terrenget. Hadde for eksempel Hard Rocx eller Kona hatt en Duke i fronten, hadde karakterbøkene sett noe annerledes ut. Skal du oppgradere en sykkel i denne prisklassen, anbefaler vi å prioritere dekk for best mulig grep, demper for best mulig kontroll i vanskelig terreng eller styre/stem for perfekt sittestilling. Å bytte fra LX til XT er for de aller fleste totalt unødvendig. PRISFORSKJELLENE: Den billigste sykkelen i testen (Scott) er tre og et halvt tusen billigere enn den dyreste (Trek). Som sagt: En urettferdig sammenligning. Vi er klar over det, og ber dere ta prislappen med i beregningene. Vi hadde i utgangspunktet bedt om å få den rimeligere Trek 6500 på test. Men importøren var tom, derfor måtte vi ta storebroren. Dermed oppdaget vi hva du får ved å plusse på budsjettet. Jamis og Trek koster mest, og har testens suverent beste dempere med soleklar margin. Vi mener at Duke-gaffelen på Trek 6700 alene forsvarer den 2.500 kroner høyere prisen enn 6500, som kommer med en langt spinklere og enklere Manitou Six. Et annet poeng her: Flere av testsyklene deler ramme og dermed geometri med både billigere og dyrere søskenmodeller. Sjekk dette hvis du vil betale mindre, men ha et godt utgangspunkt for senere oppgraderinger.NEI TIL SMALE STYRER: Fire av seks testsykler kommer med smale, flate styrer på 58 cm. Det liker vi ikke. Trek kom med et styre på 63 cm, Kona med et på 67 cm. Vi liker de brede styrene klart best, og ville umiddelbart byttet samtlige smale styrer dersom vi skulle brukt syklene over lang tid i terrenget. Et bredere styre gir deg bedre kontroll i vanskelig terreng, det gir deg mer moment når du tar spenntak i klatringene og det kan gi deg en bedre sittestilling. På grusvei er flate styrer helt greit, i skogen stemmer vi for bredt og oppsvingt! BRUK TID PÅ FINJUSTERING: De fleste av testsyklene kom levert med litt slark i styrelagrene. Det føles ikke bra. De fleste testsyklene kom levert med gir- og bremsehendlene for nær holkene på styret eller i feil vinkel. Det føles heller ikke bra. Slike detaljer bør du sjekke og justere straks du har kjøpt deg ny sykkel.De fleste testpilotene måtte finjustere før de la ut på tur: Skyve setet fram eller tilbake på skinnene, vippe det i vater eller litt framover, rotere styret litt i stemmen for å få bøyen til å føles bra. Både dempere og gir ble selvsagt justert og sjekket. Det kan være bittesmå ting, men kan spare deg for månedsvis med irritasjon fordi noe ikke stemmer helt. Har du kjøpt deg ny sykkel, er det verdt å bruke litt tid på detaljene. Ofte har de overraskende mye å si for din sykkelopplevelse.

 

Slik tester vi

 

Testprosessen er ikke noe hokuspokus: Vi leter kort sagt etter sykkelen med de beste kjøreegenskapene for teknisk stisykling i terrenget. Det finner vi ut ved å kjøre dem gjennom våre favorittstier, ikke ved å lese brosjyrer og geometri-tabeller.

Vi sørger kun for at alle har 35 pund trykk i framhjulet og 40 pund i bakhjulet og at alle justeringer er tilpasset hver enkelt for riktig sammenligningsgrunnlag.

Vi kjørte syklene nesten utelukkende på stier i Fredrikstadmarka og Nordmarka i Oslo. Dette er teknisk krevende terreng med mye svaberg, røtter, stein og smale, kronglete partier. Den beste sykkelen er den som takler alle situasjoner effektivt, og fungerer like godt både i klatringer og utforkjøringer.

Hver sykkel ble kjørt av minst fem ulike syklister. Der vi var i tvil, lot vi flere syklister ta prøverunder i skogen. Hver testsyklist leverte sin rapport uavhengig av de andre, og enigheten var overraskende stor.

Er du rykende uenig i testresultatene? Her er testpilotene som du i så fall bør gi en skikkelig nesestyver:

Harald Berge - Ole Blokhus - Øyvind Gjermshus - Morten Hanssen - Morten Jørve - Truls Erik Johnsen - Christian Løverås - Gaute Reitan - Johan Løberg Tofte - Geir Anders Rybakken Ørslien

Publisert 6. mai 2002 kl 00.00
Sist oppdatert 7. mai 2002 kl 13.48
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen