Pedalen: Fredrikstads nye verksted

Ett år har gått siden Rasmus Leiro begynte som prosjektleder i et litt uvanlig sykkelverksted i Fredrikstad. Vi ringte ned for å sjekke ståa.

Sist oppdatert: 21. januar 2008 kl 14.04
Ekspert: Rasmus Leiro er mannen som sørger for at Pedalen leverer varene. Hjulbygging er selvsagt også på menyen.
Ekspert: Rasmus Leiro er mannen som sørger for at Pedalen leverer varene. Hjulbygging er selvsagt også på menyen.
Lesetid: 4 minutter

Rasmus Leiro hadde et travelt år i 2007. Ikke bare sluttet han i jobben som industridesigner for å bli prosjektleder for Fredrikstads nye sykkelverksted og -butikk, Pedalen, men han lanserte også Mekkeboka i sin fjerde og hittil største utgave.Vi slo selvsagt på tråden for å høre hvordan det gikk.

- Det går over all forventning, både med bok og verksted, forteller Leiro fornøyd.

- Hva er historien om verkstedet Pedalen?- Det er et verksted som drives av Kirkens Bymisjon i den gamle lokomotivstallen på Fredrikstad stasjon, i nært samarbeid med Rom AS, som utvikler NSBs eiendommer. Det begynte med at Rom Eiendom kom med signaler om at de kunne tenke seg å bruke lokstallen til sykkeparkering, men at de ønsket seg noe mer enn bare en automatisk p-løsning. Den ballen tok daglig leder i Kirkens Bymisjon i Fredrikstad. Han kontaktet Rom for å høre om det kunne være aktuelt at Bymisjonen kunne drive verksted ved siden av.

- Hvorfor ville Bymisjonen drive sykkelverksted?- Bymisjonen driver arbeidstrening for de som trenger en myk start på vei tilbake til arbeidslivet, og har i den forbindelse lenge drevet en kafe i byen som har gått veldig bra. Rom var positive til Bymisjonen, fordi de ønsket å jobbe langsiktig med dette. Jeg søkte jobben som prosjektleder, og begynte i februar for snart et år siden.

- Og begynte straks å pusse opp?- Stemmer! Vi gjøv løs på den delen av lokstallen som skulle bli sykkelverksted, og hadde den klar til åpningen 6. mai med både miljøvernminister og ordfører på plass. Siden har vi skrudd sykler! Etter de første fem månedene telte jeg over, og fant ut at vi hadde reparert 170 sykler. Det blir i snitt tre reparasjoner om dagen - helt uten annonsering, kun basert på jungeltelegrafen.

- Ikke verst.- Vi har nok hatt nytte av litt lange ventetider på de andre verkstedene i byen, og flere av dem har sendt kunder til oss. Det har fungert fint sånn, vi er nå et verksted på linje med de andre. Vi har ordinære priser og tilbyr de samme tjenestene. Dette er ikke en vernet bedrift, selv om de som jobber her er i trening. Nå er vi åtte i arbeidstrening,´en frivillig og meg selv som fast ansatt. Og vi må tilby de tjenestene kundene har behov for.

- Dere fikser alt?- Vi har ikke sagt nei til noe ennå. Vi har tatt service på dempegafler og skivebremser, og bygget hjul. Det siste er det jeg som gjør, på resten er det jeg som har ansvaret for den faglige kvaliteten.

- Ryktene sier at dere selger sykler også?- Javisst! Vi er forhandler av Commencal, pluss at vi selger Trek og Gary Fisher, noen Nishiki bysykler og deler. Det morsomste er likevel salgsavtalen vi har fått med Nihola i København.

- De med trehjuls transportsyklene?- Jepp. Jeg kjenner dem fra den gang jeg handlet min egen transportsykkel der, og de er veldig entusiastiske på det norske markedet. Vi fikk nylig den første sendingen, og har allerede fått noen unna. I Køben er etterspørselen enorm, bare i 2007 bygget han over 1600 sykler, du ser dem overalt der nede nå.

- Og ved siden av alt dette så har du kommet med Mekkeboka i versjon fire. Hva er nytt?- En god del. For første gang fikk jeg nå støtte fra det Faglitterære Fond til å jobbe med boka, dermed kunne jeg ta to måneder fri høsten 2006 til å jobbe med nytt stoff. Jeg fikk tatt de nødvendige rundene og fikk nok tid til å gjøre det skikkelig, synes jeg selv. Skivebremskapitlene er ganske fyldig utvidet, og flere nye dempegaffelmodeller er på plass - jeg forsøker å speile markedet i utvalget her. Og jeg har laget mer forklarende innledninger til kapitlene om gir, bremser og dempere, for å forklare litt generelt om hvordan systemene er bygd opp.

- Men det er ikke bare terrengmodeller her?- Nei, jeg prøver å ikke snevre inn fokuset - både de med fulldempede terrengsykler og de med sjugirs bysykler skal få sitt. Og selv om de mest mekkeglade ofte har det feteste utstyret, viser det seg ofte at de mekker på venner og kjentes sykler - da er det greit å ha dekket mer enn bare de hotteste modellene.

 

- Hvordan går salget? - Den har solgt 12 000 eksemplarer totalt av de tre første utgavene siden den første kom i 1999, og fjerde opplag er på 5 000. Det er SLF som står for det aller meste av salget, og det er jo også de som gir den ut. Gyldendal og Cappelen vurderte faktisk førsteutgaven i 1997 og 1998, og konkluderte med at dette ikke hadde tilstrekkelig potensiale.

Publisert 21. januar 2008 kl 00.00
Sist oppdatert 21. januar 2008 kl 14.04
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen