Bak brukernavnet «Anders» fant vi rett og slett en Anders. Med Røine til etternavn. Og han er en syklist med mye erfaring, mange historier og kloke ord. Så la oss tråkke avgårde rett til saken, som startet med et innlegg om et bord som skulle gis bort.
Årsak: Bodrydding
Skal du virkelig gi bort foosball-bordet ditt, altså?
— Yap, jeg holder på med et ganske stort ryddeprosjekt nå, som jeg forsåvidt har utsatt i ganske mange år, og derfor må frigjøre bodplass. Foosball-bordet har stått parkert i boden alt for lenge, og det ser dessverre ikke ut til å være noen stor sjanse for at det vil komme seg tilbake i leiligheten min. Så da gir jeg det heller bort til noen som synes det kan være moro. Han som skulle ha det har faktisk ikke gjort noen veldig innsats for å få henta det, så om du vil ha det så er det bare å si i fra.
Tidlig krøkes
Hvem er Anders og hva driver han med?
— Alltid like vrient å svare hvem jeg er. Men om jeg skal dynge ut en haug med faktaopplysninger så er jeg en sykkelnerd på 34 år, bor i Oslo men er fra Drammen, er importør av Turner, og var en av de første selvstendige småimportørene her i landet med formell oppstart i 1998. Jeg jobber til daglig med IT i staten, har en fantastisk kjæreste som heter Marte, jeg liker meg inne om vinteren og pleier å holde meg på Hafjell om sommeren. Har syklet sti siden 1991, og utfor siden 2001.
Hvordan ble du hektet på sykkel?
— Sykler har alltid vært kult. Jeg smugsykla hos kamerater da jeg var så liten at jeg egentlig ikke fikk lov til å sykle av foreldrene mine, og da jeg omsider fikk min egen sykkel ble den brukt konstant til transport og lek.Stisyklinga kom ved en tilfeldighet, men ganske naturlig da jeg vokste opp helt i skogkanten i Drammen.
Prøv Hafjell!
Hva og hvor sykler du helst?
— Løypene på Hafjell er helt klart der jeg ferdes mest. Ellers stortrives jeg selvsagt på sti også, men trenger ikke så volsomt eksotiske reisemål. En helt vanlig runde i Trulsen funker strålende for meg.Ellers blir det alltid noen fantastiske turer hver sommer på toppen av Hafjell og videre innover. Absolutt noe som kan anbefales.
Og med hvem sykler du?
— Erik Kjelsrud fra Slick Roots er vel den som jeg har syklet mest med de siste par årene, og som har vært fast følgesvenn på både sti og utforsykler.
— Ellers må det jo også sies at innflytelsen fra Knut Olaf (bik3man) og alle de fantastiske stiturene vi hadde i Drammen da vi var unge og kjekke, har helt klart vært med på å få meg dit jeg er i dag, med entusiasme og stiglede. Dessverre er jeg feit og treig og har ingen sjanse til å holde følge med han nå lenger. Men det er en annen sak.
Om Terrengsykkel
Hva er det du liker ved Terrengsykkel.no og bladet?
— Jeg liker best at Terrengsykkel viser at det faktisk finnes viktigere ting enn grus, birken og pulsterskelintervallsonegreier som jeg ikke engang vet hva betyr. Dere klarer å få fokus på gleden og opplevelsene, og lar treningsaspektet komme i andre rekke.
Hva savner du på nett og i bladet?
— Heldigvis er det fremdeles mulig å få nyte skriveriene til Geir Anders i bladet, men resten av den opprinnelige gjengen er dessverre ikke ofte å se lenger. Blant annet Trond Vidar, Truls, Terje og Christian har gjort en enorm innsats for å forme norsk terrengsykkelhistorie med deres bidrag.Og de er fremdeles savnet. Så takk Geir Anders for at du fremdeles holder ut med oss!
— Ellers kunne jeg godt tenkt meg litt mindre ekstreme tricktips i bladet, men heller fokus på ting som faktisk flere enn fire personer i skandinavia er i stand til å utføre.Litt mer grunnleggende teknikktips om f.eks bunnyhopping og whipping er nok langt mer matnyttig for leserne enn å lese instrukser for å lære en dobbel corked saran wrap 360 dobbel tailwip på dirtsa.Husker det ble lagt ut en veldig bra serie om bunnyhopping for mange år siden. Det hadde jeg sansen for.
Mye hygge, mer foto
Hva sykler du på og har favorittsykkelen et navn?
— Ikke overraskende er det Turner som gjelder når jeg skal på tur. Jeg har en 5 Spot til sti, og den nye versjonen av DHR til utfor.Navn begrenser seg til generelle begrep som for eksempel "stisykkelen" eller "Spoten".Tror ikke jeg har hatt navn på noen av syklene mine.
Ambisjoner for 2012-sesongen?
— Sykle masse og hygge meg minst like mye som før. Begynne å fotografere igjen. Fremdeles holde antall kilometer på grus til et absolutt minimum.
Tips til andre syklister?
— Husk å leke! Det er faktisk ikke så viktig å komme først om du ikke får betalt for det!
— På stitur: Prøv på nytt dersom du ikke klarer det tekniske partiet første gang. Aldri gi opp bare fordi det ser litt vrient ut (med mindre du frykter personskade).
Til slutt: De tabloide spørsmålene
Dra på bakhjulet: Kult eller ukult?
— Jeg har aldri lært å dra skikkelig på bakhjulet, så dermed er det ganske enkelt å kategorisere det som barnslig og teit. Men det hadde jo vært litt moro å kunne. Korte halvsekunds manuals er derimot et veldig hendig verktøy i terrenget, så det har jo sine praktiske sider også.
Energibar eller Bamsemums?
— Dette trenger jeg vel ikke å svare på? Jeg er vel å regne som en av de store pådriverne for Bamsemums på sykkeltur, så svaret sier seg vel selv. Men som med alt annet er det ikke bra å overdrive. Det er alltid lurt med et variert kosthold, så bytt gjerne ut Mumsen en gang i blant med Kvikk-Lunsj eller elkesjokolade for litt avveksling (sistnevnte er betydelig med plasseffektiv, og kan anbefales for litt lengre turer med mye oppakning).
— Men energibar? Seriøst? Er det virkelig noen som bruker sånt utenfor konkurranse? Urkleburk!
Flaske eller drikkesekk?
— Jeg sluttet å bruke flaske på sykkel da jeg fikk min første Camelbak i 1994. Og selv om den har blitt skiftet ut for lengst med nyere varianter, så har jeg aldri gått tilbake til flaske til sykkelbruk.
Da gjenstår det bare å takke Anders for hyggelig prat, og ønske han og alle andre en riktig god påske.