Med tildelingen av mesterskapet blir statusen på rundbanerittet, som allerede var en del av Norgescupen 2021, oppgradert fra UCI 2 til UCI 1. Nordisk mesterskap er åpent for junior, senior og masterklassene. 

Nytt i år er at Nordisk mesterskap nå også inkluderer Island og de baltiske landene Latvia, Litauen og Estland, i tillegg til Norge, Sverige, Danmark og Finland. Det nordiske sykkelforbundet vedtok utvidelsen i 2018 med effekt fra sesongen 2020, men på grunn av koronapandemien måtte mesterskapet da avlyses. Rittleder Jørn Michalsen gleder seg derfor litt ekstra til å ta imot deltakerne i år. 

– Oslo er sulteforet på internasjonale idrettskonkurranser etter et år hvor det meste er blitt avlyst. Med Nordisk mesterskap inkludert i Oslo Terrengsykkelfestival så sent på sommeren kan vi invitere til en enda større idrettsfest i flotte og moderne rittraséer på Skullerud. Det blir også et publikumsvennlig ritt med gode muligheter til å se deltakerne ofte, sier Michalsen. 

– Vi er også veldig fornøyd med at klubbens mange dyktige aktive i alle klassene nå får sjansen om å kjempe om internasjonale titler på hjemmebane. Blant dem er NM-vinnerne i juniorklassene fra 2020 Oda LarForce og Sondre Rokke, sier han. 

Det er ikke første gang IF Frøy arrangerer mesterskap. Klubben har arrangert NM i rundbane tre ganger: 1995, 2005 og 2015, samt nordisk master mesterskap i landevei i 2018. I tillegg har Oslo-klubben arrangert Norgescup i rundbane en rekke ganger, senest i fjor

Både mesterskapet og resten av Oslo Terrengsykkelfestival arrangeres på IF Frøys rundbaneanlegg på Skullerud. I tillegg til rundbanerittet lørdag 21. august, som altså har status som Nordisk mesterskap 2021, består Oslo Terrengfestival også av et kortbaneritt med Norgescup status. Dette arrangeres søndag 22. august.