Tekst og foto: Lars Frederic Nordbakken
Det internasjonale sykkelforbundet, UCI, har på bakgrunn av en undersøkelse de foretok etter sesongslutt nå vedtatt store endringer for rundbanesportens utvikling. Blant de spurte i undersøkelsen var de ulike nasjonene tilknyttet UCI, UCI-team- og ryttere, tilskuere, media, sponsorer og arrangører. Undersøkelsen hadde ett klart mål, nettopp å gjøre rundbanerittene mer attraktive for både ryttere, sponsorer, media, TV og publikum. På bakgrunn svarene de fikk, har de nå spikret et helt nytt og omfattende regelverk som vil gjelde allerede fra 1. januar 2011. De nye regelendringene kan sees i sin helhet her
Les hva Elisabeth Sveum synes om de nye reglene og hva det vil innebære for hennes satsing i 2011 på bloggen hennes her på Terrengsykkel.no
Hvilke store endringer er gjort?
XCO- den olympiske øvelsen:
U23 ryttere vil heretter bli separert fra elitestarten, men de ti beste herrene og de fem beste kvinnene fra fjorårets sluttranking kan søke om oppmelding til eliten. Dessuten vil vinnertidene reduseres fra tidligere standard, og vil nå se slik ut:
M/K Junior: vinnertid mellom 1:00 og 1:15
M/K U23: vinnertid mellom 1:15 og 1:30
M/K Elite: vinnertid mellom 1:30 og 1:45
Det er også verdt å merke seg at rittraseene etter regelendringene er satt til å være maksimum 6 km mot 9 km tidligere sesonger. UCI vil også bli strengere når det gjelder rytter som prøver å flytte på steiner og lignende for å få traseen mindre teknisk krevende. Ryttere som blir observerte i en slik situasjon vil bli diskvalifisert fra den enkelte øvelsen.
XCE- Terrengsyklingens svar på langrennssprinten:
Denne øvelsen er ny på UCI`s rittprogram, og innledes med en individuell prolog akkurat som i langrenn. På grunnlag av antall deltakere i prologen bestemmes det hvor mange som skal gå til heatene. UCI uttaler at det mest optimale er om de 32 eller 34 beste fra prologen går videre med hensyn til sammensetningen av de ulike heatene. Ritt-trasseen skal være mellom 500 og 1000m lang, og må være 100 % syklbar. Både prolog og utslagningsheat arrangeres samme dag. Klasseinndelingen er kanskje det som er mest oppsiktsvekkende i denne nye øvelsen. En klasse for menn og en for kvinnene, noe som betyr at juniorer og elite skal måle krefter mot hverandre.
XCC- korte rundbaneritt:
Traseen i slike ritt skal ikke være lengre enn 2 km, og også her er det ingen klasseinndeling annet enn etter kjønn. Det som skiller dette rittet fra XCE er at dette ligner mer på et vanlig rundbaneritt, men vinnertiden skal ikke overstige 60 minutter.
Vi ser her klare tegn på at rittene vil bli mer intense og fartsfylte. Dette må kanskje til for at rundbanesporten skal få en ytterligere utvikling og attraktivitet?
Startposisjoner XCO og XCC:
Startposisjoner for disse to rittene vil bli som følger etter de nye reglene:
M Elite: de 60 beste fra sist publiserte verdenscupliste står først, deretter stilles det opp etter UCI-poeng og til slutt uklassifiserte ryttere.
K Elite og M/K U23: de 40 beste fra sist publiserte verdenscupliste står først, deretter stilles det opp etter UCI-poeng og også her de uklassifiserte rytterne bakerst i feltet.
Juniorer: ryttere fra landet med siste verdensmester i juniorklassen (dvs. Nederland på guttesiden og Frankrike på jentesiden), deretter stilles det opp etter hvilken plass nasjonen fikk i forrige VM. Tilslutt kommer uklassifiserte ryttere. UCI uttaler også at de vil benytte startposisjon etter sist publiserte rankingliste for juniorklassen i enkelte ritt. I hvilke ritt dette vil bli benyttet nevnes ikke.
Spesielt om 2.års juniorer:Juniorer på siste året som vil satse videre påfølgende år bør samle flest mulig UCI-poeng gjennom VM, EM, alle World Cup-ritt og nasjonalt mesterskap for å få tildelt best mulig startposisjon i U23-klassen året etter.
Lagledermøte:Fra 1. januar 2011 må team-managere/lagledere møte på ”team manager møte” i tilknytning til rittet. Dette gjelder for OL, VM, World Cup-ritt, kontinentale mesterskap (EM), ritt klassifisert Hors eller høyere (deriblant nasjonalt mesterskap), samt alle etapperitt.