Mens flere maratonrittene blir fulltegnet, er det er vanligvis god plass på startsterken i veteranklassene i norgescupen i terrengsykling. Dette ønsker Norges Cykleforbund (NCF) å gjøre noe med, og etter å ha høstet erfaringer fra landeveismiljøet har Masterutvalget i NCF utarbeidet en egen mastercup. Cupen vil erstatte den tidligere veterancupen i norgescupen i terrengsykling, men den vil fortsatt bli avviklet i forbindelse med norgescuprittene og NM.
Lover høy standard
I følge NCF har mastercupen på landevei vært en stor suksess, og i år vil det for første gang arrangeres en tilsvarende cup for terrengsyklister. Slik vil man kanskje kunne friste en og annen maratonsyklist, som synes det blir litt mye grus i lengden, til å teste ut rundbane, sprint og tempo i terrenget. Per-Erik Mæhlum i Norges cykleforbund lover gode arrangementer og løyper som holder høy standard. Dette er med andre ord perfekt for dem som trives med tekniske løyper, fremfor mil etter mil med grus og atter grus.
Med en teknikk mange misunner, trives Gjertrud Bø best på sti. For å kunne delta i masterklassen i verdensmesterskapet, har hun måttet sykle i veteran- og ikke i eliteklassen i norgescupen de siste årene. Den regjerende verdensmesteren ser positivt på den nye mastercupen:
- Jeg syntes det er bra at forbundet har laget en ny cup, og jeg håper det gjør at flere veteraner vil satse på rundbane og utfor. Man ser fra maratonløpene at det er mange gode veteraner i Norge. Dersom flere av dem velger å satse på mastercupen, vil det kunne heve nivået og interessen, sier Gjertrud Bø til Terrengsykkel.
Kommer mastercupen til å lokke flere terrengsyklister over 30 til å delta i rundbaneritt?
- Ja, det tror jeg. Det er mange flere med og nivået er høyere i land som Italia, Tyskland og Frankrike, der arrangører har egne klasser, trøyer og mesterskap for master, mener Bø.
Er du over 30?
Å delta i mastercupen krever ikke annet enn at man har fylt 30 og har betalt en masterlisens. Det betyr imidlertid at man ikke vil kunne sykle både i elite- og masterklassen i løpet av én og samme sesong, ettersom dette er to ulike lisenser. Mæhlum opplyser at klassene vil være M/K 30-39, M/K 40-49, M/K 50-59 og M/K 60+.
Variert cup
I 2013 teller mastercupen totalt 14 ritt, der samtlige teller i sammendraget. Kort oppsummert er alle norgescuprittene i rundbanecupen med i programmet, i tillegg til tre maratonritt. Også NM i rundbanesykling og sprint på Lillehammer og NM i maraton (Skarverittet) er inkludert i cupen. For å hevde seg i sammendraget må man med andre ord beherske samtlige øvelser, og det er den mest allsidige syklisten som tilslutt vil stå igjen som vinner.
Se oversikten over mastercupen her.
Rittene i mastercupen kommer til å gi ulik poenguttelling avhengig av hvert enkelt ritts kategori. I 2013 gir norgesmesterskapene størst uttelling. Fullstendig oversikt over poengsystemet i mastercupen finner du her.
Eget langslag
Norges cykleforbund opplyser at de på sikt ønsker å etablere et landslag også for masterklassene, slik de har på landevei. I den forbindelse vil det, i følge NCF, være naturlig at eventuelle landslagsuttak vil skje på bakgrunn av resultatene i mastercupen.
I 2014 skal det arrangeres VM på Hafjell/Lillehammer, også for masterklassene. Det er med andre ord ikke for sent å debutere i VM-sammenheng selv om man har passert 30. Mastercupen vil, i følge sykkelforbundet være en naturlig oppkjøring for alle som kunne tenke seg en VM-start på hjemmebane, enten man er debutant eller tidligere toppsyklist.