Etter tre år med forholdsvis intens dugnadsarbeid, setter initiativtaker og dugnadssjef Micke Af Ekenstam sluttstrek. Han kan ta ferie med god samvittighet, for sykkelløypen er så å si ferdig selv om den mest sannsynlig vil trenge en del utbedringer også i fremtiden.
Premierer god kurvteknikk
- Det begynte med at jeg ønsket et enklere alternativ til downhill-løypen i Narvikfjellet og i en helt annen stil, skriver Ekenstam. Etter å ha gått på kryss og tvers i fjellet, ble noen ideer forkastet. Men etterhvert fant han en egnet trasé, der god kurvteknikk ville bli premiert fremfor slaglengde på demperne. Ambisjonen var å konstruere en løype med vanskelighetsgrad et sted mellom rød og blå.
600 dugnadstimer
Da Ekenstam kontaktet grunneier Narvikgården, fikk han svært positiv tilbakemelding, og prosjektet fikk i tillegg innvilget en støtte på 25 tusen kroner til innkjøp av nødvendige materialer.
- Deretter var det bare å gå i gang med graving og bygging, slår prosjektlederen fast. Å bygge en flere kilometer lang sykkelløype med ren håndkraft tar tid, særlig når kvaliteten skal være på topp. Forsiktig estimert, mener initiativtakeren at det er blitt brukt rundt 600 dugnadstimer i løpet av de tre årene.
- I begynnelsen var det vanskelig å få folk opp i løypen å dugnad, men i løpet av det siste året har oppmøtet på fellesdugnadene vært svært bra.
Ekenstam legger til at det helt sikkert er noen som har irritert seg over at han har hatt streng styring når det gjelder selve utformingen av løypen, men det skyldes at han helt siden starten har hatt en veldig tydelig visjon om hvordan den ferdige løypen skulle bli. Derfor har det vært nødvendig å kontrollere byggearbeidet ned på det minste detaljnivået.
- Ambisjonen har hele tiden vært å lage en løype som premierer god kurvteknikk, men det har også vært viktig å velge løsninger der regn og snøsmelting ikke kan gjøre for stor slitasje.
Takker for seg
Etter tre år og tre dugnadsøkter i uken i løypen i sommer- og høstmånedene, takker Ekenstam for seg. Initiativtakeren trekker seg tilbake fra koordinering av fellesdugnader og motivering av dugnadsfolk. Han forteller at støtten fra Narvikgården er brukt opp, men den har i stor grad holdt til å kunne gjennomføre det ønskelige arbeidet.
- Vi har en løype som i prinsippet er sammenhengende og svært artig å sykle. Den overgår til og med min opprinnelige forventning, forteller dugnadssjefen. Selv om han trekker seg fra sjefsrollen, er han sikker på at han kommer til å bruke en god del til på å utbedre løypen også i fremtiden. Men nå skal en prioritere egen sykling, og Ekenstam håper de unge og lovende vi ta tak i nye prosjekter i samarbeid med Narvikfjellet og sykkelklubben.