Nordens tøffeste terrengritt?

Fortsatt ikke noe å finne på lørdag 31. mai i år? Prøv Bockstensturen 8 mil sør for Göteborg: Et ritt som er lengre, hardere og mye, mye morsommere enn Birken.

Sist oppdatert: 4. januar 2003 kl 13.15
Mer sti!: Bockstensturen vil være alternativet for deg som mener at et terrengritt faktisk skal foregå på sti og være litt vanskelig.
Mer sti!: Bockstensturen vil være alternativet for deg som mener at et terrengritt faktisk skal foregå på sti og være litt vanskelig.
Lesetid: 3 minutter

Underholdningsfaktor er som kjent en subjektiv størrelse, men vi velger å tro på Tore Tomter fra Sportsklubben Ceres på Lørenskog, som deltok i det ti mil lange terrengrittet i fjor.

- Bockstensturen (BST) er et av de morsomste rittene jeg har kjørt, sier Tomter til terrengsykkel.no. Som tidligere klassevinner i Birken bør Tomter ha god greie på saken.

Nylig fikk vi invitasjon tilsendt fra Rasmus Waginder i den frivillige arrangørstaben hos BST, som ubeskjedent påstår at BST nå er det heteste terrengrittet i Sverige.

- Sannsynligvis er det et av de tøffeste også, føyer han til.

Fem mil på sti

Og hva får du så hvis du setter deg i bilen og kjører 40 mil sørover fra Oslo for å delta i rittet som starter nede ved havet i kystbyen Varberg? Én ting er klart: Du får mer sti og teknisk sykling enn de fleste andre maratonterrengritt kan by på:

De 100 kilometrene fordeler seg ifølge BST på 35 km brede stier, 15 km singletrack, 12 km asfalt og 38 km små grusveier. Rittet begynner ved festningen, går gjennom sentrum og ut over åkerlandskapet - før syklistene dukker inn i de store bøkeskogene ved Åkulla. Det er der inne det skjer.

Positivt overrasket

- Jeg ble positivt overrasket over hvor mye sti vi fikk. Den kunne være både smal og svingete der inne i skogen, men et jevnt og fast sandaktig jordunderlag innbød til høy hastighet hele veien, forteller Tore Tomter til terrengsykkel.no.

- Det føltes som om vi var inne i skogen i 8 av 10 mil. De små grusveiene ble mest brukt som transportetapper mellom stiene der inne. Det er ingen maratonklatringer, men jevnt småkupert hele veien. Og nok til virkelig å skille rytterne, vi slapp å sykle i kø, sier Tomter.

Han kom i mål etter 4:13 og plasserte seg dermed som nummer 54 av 314 i herreklassen, som ikke var aldersinndelt. Til orientering: Tore Tomter klokket inn klasseseier i M45 på Birken i 2000 med tida 3:10. Året etter havnet han på en tredjeplass med tida 3:03.

 

- Bockstensturen er ideelt for de som trives ute i terrenget på sykkel, og jeg hadde det gøy. Men jeg så også at min kompis, som er dreven på landeveien men har lite teknisk terrengtrening, slet hardt inne i skogen. Er du av birkebeinertypen som foretrekker å duve avgårde på grusen, er ikke dette rittet for deg, råder Tore Tomter.

UCI-poeng og pengepremier

Bockstensturen deles kun i fire: Konkurranseklasser for menn over 17 år og kvinner over 17 år, og ditto mosjonsklasser. Det vanker 10.000 til vinneren av herreklassen, til sammen ligger 33.500 svenske kroner i premiepottene.

For 2003 har Bockstensturen også fått UCI E2-sertifisering, som gir UCI-poeng til de 10 beste - poeng som kan brukes for å få delta i verdenscupritt. UCI-statusen stiller også visse krav til arrangørene, som siden 1996 har økt deltakertallet fra 180 til 905. Fortsatt ti ganger mindre enn Birken, med andre ord...

Les mer om Bockstensturen her

terrengsykkel.no kommer tilbake med en oppdatert Rittkalender 2003 i løpet av de nærmeste ukene

Publisert 4. januar 2003 kl 00.00
Sist oppdatert 4. januar 2003 kl 13.15
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen