Medfødt vinnerskalle

Eirik Sverdrup Augdal tok NM-gull både på ski og sykkel i 2012. Årets langrennsesong er i gang for fullt, samtidig som planen for sykkelsesongen er ferdig spikret. Les intervjuet med Eirik her!

Sist oppdatert: 21. januar 2013 kl 00.00
VINNERSKALLE:Eirik mener hans evne til å gå i kjelleren er medfødt og en av hans sterkeste egenskaper. Foto: Team Herbalife 24 Raumerrittet.
VINNERSKALLE:Eirik mener hans evne til å gå i kjelleren er medfødt og en av hans sterkeste egenskaper. Foto: Team Herbalife 24 Raumerrittet.
Lesetid: 5 minutter

Kort oppsummert er Eirik veldig fornøyd med fjorårets sykkelsesong.

- Høydepunktene var 4. plassen i EM og en 8. plass i WC. NM var egentlig ikke det største målet, men da det nærmet seg ble jeg hissig på den også, og det ble bra.

I Halden tok han en suveren NM-seier i juniorklassen, i tillegg til sprintseieren i det uoffisielle NM for både senior og junior. Eirk forteller at VM var noe skuffende, for 17-åringen hadde siktet litt høyere enn 12. plassen han fikk i Saalfelden i Østerrike.

- Et slag i trynet

Førsteårsjunioren taklet overgangen fra aldersbestemte klasser uten videre problemer, selv om det gikk litt trått i starten:

- Jeg fikk et slag i trynet da jeg syklet første verdenscup, i og med at jeg hadde trent på sykkelen i tre uker før konkurransen etter skisesongen. Jeg ble plassert i startposisjon 80. Det var vanvittig vanskelig, nærmest håpløst å komme seg fremover. I EM snuste jeg litt på pallen i perioder, så jeg fikk vist at jeg hang brukbart med, sier Eirik til Terrengsykkel.

Du viste rå styrke da du parkerte alle som en under NM i sprint i Halden?

- Sprinten under NM var helt rå for meg. Jeg hadde aldri vist tegn til å ha noen hurtige muskler før, så seier i sprint var overraskende. Det var artig å komme først når seniorene konkurrerte i samme klasse.

VM-løypen passer bra

Vi har for lengst byttet kalenderår. Blikket er rettet fremover mot en ny sykkelsesong, og planene er allerede lagt.

- Jeg håper jeg kan være med å kjempe om pallen i verdenscup, EM og VM til sommeren. Utifra fjorårets sesong, tror jeg det er mulig. Det blir helt klart en fordel å være eldst i klassen. Et år med trening har mye å si,

 

mener Eirik.

Neste års VM er i Sør-Afrika, og selv om 17-åringen ennå ikke har vært i Sør-Afrika og testet løypen, har han gjort sine tanker om hva som venter:

- Jeg tror løypen passer bra, har hørt den er jævlig hard.

Forrige sesong var Eiriks første som rytter på UCI-laget Team Herbalife 24 Raumerrittet, og også i år sykler han for teamet.

- De har et opplegg som er optimalt for meg og som respekterer at jeg driver med langrenn om vinteren.

En reser i skisporet

Eirk er ikke bare terrengsyklist. Har en også en av landets aller største langrennstalenter på sin alder. Sesongen 2012 var han nærmest uslåelig, slik vi er vant til å se ham, og ble kun slått i to norgescupløp. I tillegg ble det NM-gull i 10 km fri teknikk og bronsemedalje i klassisk. Så i løpet av 2012 sikret 17-åringen seg to norgesmestertitler – i to ulike idretter!

Årets skisesong er allerede godt i gang, og Eirik er i bra form. I den første norgescup-helgen vant han 10 km klassisk og ble nummer to i sprinten dagen etter. For å få litt ekstra konkurranse, startet han i 19-20-års klassen i 10 km fri teknikk. Der markerte han seg med en sterk 17. plass, kun 52 sekunder bak vinneren.

I helgen går Eirk nordisk juniorlandskamp i Trondheim, og han håper å kvalifisere seg til ungdoms-OL i slutten av februar.

Overgangen mellom ski og sykkel har altså gått strålende også i år. Hvordan er det å kombinere to idretter på toppnivå?

- Det er ikke spesielt vanskelig å kombinere langrenn og terrengsykling, for i begge idrettene trener jeg kondisjon og mange av de samme muskelgruppene. I overgangsperioden må jeg ta det litt med ro for å ikke gjøre feil og pådra meg belastningsskader osv. I år hadde jeg en uke i i Spania som turist mellom sykkel- og langrennsesongen, forteller Eirik som legger til at det ble en litt jogging og trening likevel.

- Det blir dårlig med pauser, men jeg trener litt usystematisk i en måned i overgangen mellom sesongene.

Konkurransen i skisporet er langt tøffere enn i norgescupen i terrengsykling. Det er langt flere med i juniorklassene på ski, enn i terrengsykling. Hva kan være grunnen?

- Ski er nasjonalidretten i Norge, og det er mange norske forbilder. Det tror jeg har mye å si. Sykling er også en relativt dyr idrett, men det hjalp da utstyrsreglene til NCF kom med tanke på vekt på sykkelen og slikt for yngre syklister. I tillegg er sykkelmiljøene små mange steder.

 

Oppdatering: Samme helg som denne saken ble publisert på terrengsykkel.no, bekreftet Augdal med all tydelighet at skiformen er inne, og vant nordisk mesterskap på 10 km fri teknikk i Granåsen, Trondheim. Vi gratulerer!

Medfødt vinnerskalle

Du har tidligere sagt at du har et godt konkurransehode og at det er det som gjør deg så god. Er det medfødt?

- Konkurransehodet er noe jeg har blitt født med. Både mamma og pappa er harde i hodet, og mye sitter i hodet når man kommer på slutten av løp. Jeg er heldig som har den egenskapen at jeg presser meg helt ned i kjelleren.

En annen egenskap mange idrettsutøvere deler, er evnen til å slappe av. Gjelder det deg også?

- Det jeg er best på å gjøre når jeg ikke trener, er å slappe av. Det kan være irriterende for folk rundt meg, men uten hvile klarer ingen å prestere heller.

Publisert 18. januar 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 21. januar 2013 kl 00.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen