Massiv satsing på norsk terrengsykkel-turisme

Norske skidestinasjoner kan ikke leve av vinteren alene. Nå pøser de inn store penger i en gedigen satsing for å utvikle terrengsykling som hovedaktivitet om sommeren. Vi har innsiderapportene.

Sist oppdatert: 18. november 2004 kl 11.22
Geilo en høstdag: Sveinung knekker rundt, og får 5 kilometer sti og 500 fallhøydemeter midt i fleisen.
Geilo en høstdag: Sveinung knekker rundt, og får 5 kilometer sti og 500 fallhøydemeter midt i fleisen.
Lesetid: 4 minutter

Terrengsykling i norske fjell står foran et nærmest historisk løft: Med millionstøtte fra det statlige utviklingsprogrammet Innovasjon Norge skal sju skidestinasjoner nå kartlegge og utvikle mulighetene for stolheisbasert terrengsykling.

Flere nye terrengsykkelparker

Denne oppmerksomheten mot terrengsykling er en del av en større satsing på nytenkende sommerturisme i norske fjell - for å sikre flere lokale arbeidsplasser. «Innovativ Fjellturisme» er prosjektnavnet som skal støtte en lang rekke nye satsingsområder de neste tre årene. Spørsmålet for oss er hva vi som terrengsyklister kan vente oss av konkrete resultater?

- Standardisert merking av stier, nye terrengsykkelkart og minst tre nye terrengsykkelparker som vil satse internasjonal på utfor og frikjøring, sier Truls Erik Johnsen og Sveinung Bjørkøy i konsulentselskapet Boondocks AS.

Feltstudier på to hjul

Innovativ Fjellturisme har i høst engasjert Boondocks for å kartlegge løyper, stier og annen infrastruktur og gi råd rundt satsningsområdene for sju skidestinasjoner som er først ute med å satse tyngre på sommersykling: Geilo, Hemsedal, Gol, Rjukan, Rauland, Vrådal og Hovden.

Johnsen og Bjørkøy - også kjent som sentrale redaksjonsmedlemmer i terrengsykkel.no - har dermed hatt lange og harde arbeidsdager på sykkelsetene de siste ukene for å utarbeide en forhåndsrapport om kvaliteten på eksisterende stinett og muligheten for å bygge nye.

- Hvilket inntrykk har dere fått av mulighetene rundt disse destinasjonene, etter noen uker i terrenget?

- At destinasjonene har svært ulike forutsetninger. Vi har spesielt vurdertgrunnforhold og allerede eksisterende stinett, og bare gjennom å gjøre dét,er det noen destinasjoner som peker seg ut som mer interessante enn andre - uten at vi kan være konkrete om hvilke foreløpig.Det har også vært viktig å få et helhetsinntrykk av hvordan stedene egnerseg som potensielle terrengsykkel- og vandringsdestinasjoner, og da harselvsagt også eksisterende infrastruktur og næringsliv vært viktig.

- Hva er de største utfordringene eller hindringene dere har sett, rent stimessig?

- Mye vått terreng. Nå var vi selvsagt ute i fjellet på versttenkelige tidspunkt (oktober), men det er likevel store forskjeller med tanke pådrenering og jordsmonn. Utfordringene blir derfor å legge stiene på en slikmåte at de blir morsomme å gå/sykle, og er slitesterke. Norske fjellstierhar ofte blitt lagt lavt i terrenget, slik at det skal være enkelt å gåunder alle værforhold. Det kan vi ikke selge til utlendinger. Stiene målegges eksponert, med flott utsikt, og god flyt.

 

- Hvordan vil dere beskrive innsatsviljen fra delokale destinasjonene?

- Svært god. Vi har kjørt presentasjoner på en del av destinasjonene, ogtilbakemeldingene har vært svært positive. Sist uke presenterte vi enforhåndsvudering på Innovativ Fjellturismes høstkonferanse, og det blemottatt med applaus. Så jo'a, det er mye positive og handlekraftige folk rundt om kring. Det er moro, sier Johnsen.

- Hva vil vi som syklister kunne se av resultater i 2005 eller 2006?

- Sommeren 2005 skal de første stiene være merket på et knippe destinasjoner.Da skal det også foreligge kart for de områdene som er med videre. Merkingenvil bli standardisert. Det satses også på å åpne flere utfor-parker i løpetav seinsommeren 2005. Men 2006 blir det første året med full satsning på alleområder, inkludert markedsføring mot utlandet. Det jobbes også med etableringav større ritt og festivaler.

- Hva var den største overraskelsen under kartleggingsturnéen?

- Rjukan. At ikke Krossobanen har blitt brukt mer av terrengsyklister, er formeg helt uforståelig. 4 minutter til topps. 500 høydemeter. Stier ned tilsentrum. Makan! En annen overraskelse var min egen uvitenhet. Hovden liggerbare noen og tjue mil unna Oslo-området. Jeg trodde det var driiiitlangt. Og nok en opptur: Dehyggelige menneskene i reiselivsbransjen. Folk som har lyst, og tør å satse. Det er en befrielse å møte folk som tør å gjøre det de har lyst til, istedenfor bare å høre om drømmene som blir luftet når den femte øllen kommer på bordet i hovedstaden, sier Johnsen som - må det være tillatt å påpeke - slett ikke er ukjent med den femte øllen på hovedstadens etablissementer.

Frittgående akademikere på tur

Og til de som måtte være nysgjerrige: Boondocks er et selskap som skal tilby konsulenttjenester relatert tilturismeutvikling og analyse. Sveinung Bjørkøy er sosiolog, og Truls Erik Johnsen er etnolog. Samlet vil de tilby «et annerledes, og mer helhetlig, perspektiv til våre kunder», for å sitere dem selv.

- Og helt til slutt: Boondocks? Hva i all verden?

- http://www.thefreedictionary.com/boondocks

- Skjønner.

- http://www.wordreference.com/definition/boondocks.htm

- Skjønner!

- http://www.freesearch.co.uk/dictionary/boondocks

- Jaaada! Takk takk!

Publisert 9. november 2004 kl 00.00
Sist oppdatert 18. november 2004 kl 11.22
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen