Lyktetest: Arctic Light XPG 2000

Arctic Light er et nytt lyktemerke fra den norske utstyrsimportøren Hallingsport. Vi har testet deres første lykt, og er imponert.

Sist oppdatert: 2. november 2011 kl 13.00
SPINKELT: Lyktehuset holder seg på plass, men rister i grovt terreng.
SPINKELT: Lyktehuset holder seg på plass, men rister i grovt terreng.
Lesetid: 4 minutter

Arctic Light XPG 2000Pris: 2145 kr Leverandør: Hallingsport, Burfjord Sport Produktinfo: Hallingsport.no Lysstyrke: 2000 lumen (100-70-50-20 %)Vekt (oppgitt): lyktehus 106 gram, batteripakke 312 gramBrenntid: 3 t på maks styrke (2 t 55 min målt av oss i kaldt høstvær)Med i pakken: Lyktehus, 6600 mAh batteri, forlengerkabel, styrefeste, hjelmfeste og hodebånd (ikke testet)

Bra:+ Veldig mye lys for pengene+ Jevn lyskjegle+ Bra feste for batteripakke

Dårlig:- Spinkelt styrefeste gir risting- Kronglete hjelmfeste

Se også fjorårets lyktest.

Hallingsport var først ute med å selge Magicshine-lykter her på berget, og skal derfor ha mye av æren for budsjettlyktenes inntog på markedet. Nå har de, i samarbeid med Burfjord Sport fått produsert lykter under sitt eget merkenavn. Arctic Light XPG 2000 kan, som navnet hentyder, by på hele 2000 lumen, og det til en langt lavere pris enn de etablerte merkene. Lyktehuset i aluminium huser fem XP-G-dioder fra den amerikanske lysdiodeprodusenten Cree, hver med oppgitt levetid på 50 000 timer.

Terrengsykkel har testet en prototype av lykten, som bortsett fra noen små forskjeller er identisk med den du nå får bestilt på nettsiden. Mens den endelige versjonen har fire lyssettinger, hadde vår prototype kun tre. Likeledes hadde vi tre farger på batteriindikatoren (grønt, blått, rødt), mens ferdigversjonen har fire (grønt, blått, gult, rødt). Lykten leveres med et egenutviklet hodebånd, men som dessverre ikke var klart for vår test.

Det viktigste først

Arctic Light XPG 2000 gir MYE lys! Selv på regntunge høstkvelder gir lykten mer enn nok lys for rask stisykling. Lyskjeglen er jevn og fin uten brå overganger, og spredningen er fornuftig. Lyset har en farge som gir god kontrast.

Vi har testet lykten alene, hovedsakelig på styret. Skal det virkelig gå fort på svingete sti bør en ha lys både på hodet og styret, da dette gir bedre spredning av lyset. Vi har foretatt enkle sammenlikninger mot andre lykter på markedet, og konkluderer foreløpig med at lykten leverer like mange lumen som den lover. Terrengsykkel håper å komme tilbake med en mer nøyaktig test av dette senere.

Det er detaljene som teller

Det finnes mange ulike lyktemerker på markedet i dag, og stort sett er det detaljene som skiller dem fra hverandre. GPX 2000 har et enkelt design med solid følelse. Lyktehuset er i anodisert aluminium med kraftige riller som sørger for god kjøling. Ved normal bruk ble lykten aldri varmere enn at den fint kunne håndteres uten hansker.

 

Batterifestet er en positiv overraskelse. Batteriet kommer i en veske som festes til rammen i begge ender. Løsningen sitter godt på de aller fleste rammer, og er noe av det beste vi har vært borte i. Etter endt tur kan batterienheten enkelt tas ut slik at vesken kan hives i vaskemaskin sammen med de møkkete klærne.

Lykten er oppgitt til klassifisering IP64, som vil si støvtett og tilnærmet vanntett. Lyktehuset og batteripakken har begge svært god værtetting. Kontakten mellom ledningene er solid og krever et håndfast grep for å brytes. Dette hindrer at den åpner seg ved en feiltakelse.

Irritasjonsmoment

Det største ankepunktet mot XPG 2000 er styrefestet. Gummistrikken holder lykten i posisjon, men burde vært kraftigere. I grovt terreng rister lyktehuset, noe som stjeler oppmerksomheten da du trenger den som mest. Styrefestet har heller ingen mulighet for vinkling, noe som kan bli et problem på styrer med mye bakoverbøy innerst ved stemmet. Det medfølgende hjelmfestet når heller ikke helt opp. Borrelåsfestet er kronglete å ta av og på, og vanskelig å få skikkelig stramt.

Hallingsport har gjort mye riktig med sin første lykt. Detaljene og kvalitetsfølelsen er bedre enn for eksempel Magicshine MJ-816, uten at det gjør nevneverdig utslag i prisen (XPG 2000 er langt kraftigere). Ønsker du mest mulig lys for pengene er det derfor veldig vanskelig å komme utenom Arctic Light XPG 2000.

Publisert 31. oktober 2011 kl 00.00
Sist oppdatert 2. november 2011 kl 13.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen