Kulhavy ble olympisk mester

Det er 12 år siden Norge sist hadde en deltaker i herreklassen i OL, og også denne gangen gikk starten uten noen norsk deltaker.

Av: NULL
Sist oppdatert: 13. august 2012 kl 08.30
OL-GULL:Kulhavy ble olympisk mester i London 2012, etter å ha avgjort i den siste bakken. Foto: London2012
OL-GULL:Kulhavy ble olympisk mester i London 2012, etter å ha avgjort i den siste bakken. Foto: London2012
Lesetid: 3 minutter

Etter et tett løp, var det tsjekkiske Jaroslav Kulhavy som hadde mest krefter igjen i den siste bakken og syklet alene over mål etter syv runder i OL-løypen i Hadleigh Farm utenfor London. I likhet med damene gikk det raskt ut fra start, og tempoet var høyt hele veien. Etterhvert som løpet utviklet seg, falt ryttere av en etter en. Da rytterne var omtrent halvveis, hadde det dannet seg en gruppe som talte fem ryttere: tsjekkeren Jaroslav Kulhavy, sveitseren Nino Schurter, italieneren Marco Fontana, spanjolen Jose Antonio Hermida og Burry Stander fra Sør-Afrika.

Avgjorde i den siste bakken

Jose Antonio Hermida og Burry Stander slet etterhvert med å henge med de tre andre i tetgruppen, og etter litt over en times kjøring dannet det seg en tettrio. De tre rytterne holdt seg samlet hele veien, selv om det var flere forsøk på å stikke i fra. Italieneren hadde et helhjertet forsøk i den siste lange klatringen, og sammen med Schurter fikk han en liten luke til Kulhavy. Men Kulhavy kom sterkt tilbake, og da tsjekkeren og sveitseren satte opp farten ytterligere hadde Marco Fontana ingen krefter igjen. Dermed var det duket for en skikkelig duell på den siste halve runden, og de to syklistene fulgte hverandre tett. Men i den siste bakken før mål, fikk Kulhavy en liten luke som Nino Schurter ikke klarte å tette. Tsjekkeren tok sesongens første – og viktigste – seier i London. Schurter kom i mål et par sekunder bak Kulhavy. Marco Fontana holdt unna for konkurrentene som lurte bak, og sikret seg bronsemedaljen. Han var 25 sekunder bak vinneren i mål.

Slutt på fransk dominans

Franskmannen Julien Absalon hadde mulighet til å ta sitt tredje strake OL-gull, men slik ble det ikke. I likhet med vår egen Gunn-Rita Dahle Flesjå falt han tidlig i løpet, før han punkterte. Den regjerende OL-mesteren besluttet å bryte, og for første gang siden OL i Atlanta tok ikke Frankrike gull på herresiden.

En løype for fremtiden?

Når verdens beste gutter må av sykkelen, forteller det noe om løypens vanskelighetsgrad. Og det var tydelig at den var utfordrende nok for deltakerne. Det ser ut til at terrengløyper som blir designet og bygget blir stadig mer vanlig, og det er nok noe man kan forvente seg mer av i fremtiden. Hvorvidt dette er bra eller dårlig, er det nok like mange meninger som det er syklister.

En ny generasjon nordmenn

I 2000 stilte Rune Høydahl og Tom Larsen til start i OL Sidney, og Larsen var den eneste som kom til mål. Han fullførte på en 35. plass. Det er 12 år siden Norge sist hadde med en mannlig rytter til OL, og enn så lenge har vi ingen mannlige syklister som er i nærheten av å kunne være med å kjempe i verdenstoppen. De norske herresyklistene er rett og slett et godt stykke bak de beste i verden, men nå ser man at en ny generasjon er på vei. Norske juniorryttere presterer godt i internasjonale sykkelritt, og et av navnene man skal legge merke til er Eirik Sverdrup Augdal. I tillegg har ryttere som Fredrik Fang Liland og Karl Henrik Nordbakken viste gode tendenser. Så man kan håpe at OL i Brasil i 2016 bryter med tradisjonen, og at det er norske ryttere til start. Det er isåfall på høy tid.

Publisert 12. august 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 13. august 2012 kl 08.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen