Svaklatringen i Nissedal er viden kjent, men de enorme områdene med duvende svaberg byr på unike muligheter for stisykling også. På alt fra korte sløyfer til flere dagers turer. Den «lange runden» fra hotellet er på 15 kilometer og inneholder 500 høydemeter med klatring/utfor. Primært på sva, men også noe jordbunn i furuskogen.
I terrenget i nærområdet til hotellet har løypesjef og grunneier Per Kveim brukt klopp på rull for å gjøre myrene framkommelige. Flere steder ligger det bruer over bekker og dype furer i landskapet. Det største byggverket er en 30 meter lang hengebru som gründer og hotelldirektør Jan Fasting har konstruert.- Da Statkraft hadde drøyt 20 ansatte her på workshop, måtte de pent trille over brua. HMS-reglementet deres tillot ikke sykling, men for øvrig har den blitt et artig innslag for syklistene og en attraksjon for de lokale, forteller Kveim.
Hovedmålgruppa er større grupper, men noen helger i året forbeholdes små grupper og enkeltpersoner.- Vi skremte nok folk litt da vi gikk ut med døgnpris på 5 000 kroner i fjor. Mange i målgruppa har for eksempel egne sykler, og klarer seg fint uten massasje. Da begynner det å hjelpe på prisen, sier Jan Fasting.
Prisen er nok avgjørende for at mange har nøyd seg med en overnatting.- Vi kommer nok til å justere prisingen, slik at det blir greiere for folk å unne seg to netter her. Det har mye å si for opplevelsen. Livet her er noe helt spesielt, sier han.
Det er ikke vanskelig å si seg enig i det etter å ha opplevd en oktoberdag av de sjeldne: Med sommertemperatur til sykkelturen, før meteorstormen noen timer senere peprer himmelen med stjerneskudd mens du sitter i badekaret etter en forfriskende dukkert i tjernet. Rimet glaserer badetrappa og får deg til å legge inn litt ekstra badstue før middagen. Middagen er et sosialt høydepunkt, hvor samtalen går lett med nye og gamle sykkelvenner der alle sitter og steker sin egen mat på gassdrevne stekeplater. Mens kokken med bakgrunn fra Statholdergaarden i Oslo lurer i bakgrunnen på kjøkkenet.
Nevnte jeg at vi fikk se en ørn ovenfra på ti meters hold da vi kom ut på utkikkspunktet på Stolvassnuten?
FILMUnder finner du en film med turen fra Stolvassnuten på den lange runden og inn til hotellet.
GPS-sporDen lange runden (15 km/500 høydemeter) fra hotellet finner du her:connect.garmin.com/course/133893
Det finnes flere veier inn til hotellet. En går på DNT-stien fra Gautefall. Den er OK å sykle, men kan ikke sammenlignes med flyten på stien ved hotellet, hvor du sjelden trenger å gå av sykkelen.Gautefall – Canvas Hotel (15 km/600 høydemeter en vei):connect.garmin.com/course/211728
Fakta: Canvas Hotel ligger på en øy i et tjern mellom Drangedal og Nissedal, rett syd for Gautefall. Kjøretiden fra Oslo er 3 1/2 timer, alternativt kan man ta toget til Drangedal stasjon og bli henta der.
Man sover i Yurter, som er mongolske telt med to komfortable senger og en vedovn i hver. Om morgenen tenner personalet opp i ovnen. Maks antall gjester er 22.
Større grupper deles inn etter ferdigheter og ambisjoner, og guides på et stadig voksende nettverk av stier som er tilrettelagt med bruer og klopper.
Sykkelutleieparken blir Lapierre Zesty i 2012. Det er Jan Fasting, Øivind Lie og Per Kveim som står bak hotellet.