Ryktene om at Norge skulle være vertsnasjon for VM om halvannet år nådde dagspressen tidligere denne uken, men det var ikke før i natt norsk tid at UCI signerte papirene som gjorde det endelig klart hvem som er VM-arrangør for terrengsykkelgrenene i 2014.
Kompakt arena
I høst imponerte verdenscuparrangementet i Hafjell både deltakere og representanter fra det internasjonale sykkelforbundet, og arrangørene ble kåret til årets nest beste i verdencupen i utfor.
- Arrangementet gikk smertefritt. Gjennomføringen gikk bra, og vi hadde ingen tekniske feil. Vi fikk likevel mest ros for den kompakte arenaen, der man har tilgang til alle nødvendige fasiliteter forteller Kjell Tore Bjørnhaug som er ansvarlig for VM-arrangementene i 2014. Det er nettopp den kompakte arenaen som, i følge UCI, gjør Hafjell velegnet som VM-arrangør.
Trenger frivillige
Helt siden 2010 har det internasjonale sykkelforbundet og ildsjeler i Hafjell vært i nær dialog, og i mars 2012 fikk Hafjell freerideklubb forespørsel fra det internasjonale forbundet om de ønsket å stille som kandidat som VM-arrangør. Siden har det vært mye jobb for Bjørnhaug og andre ivrige syklister med et brennende ønske om å være vertskap for verdenseliten.
Det er mange brikker som må falle på plass. Samarbeid skal etableres, både lokalt og regionalt, og ikke minst må man klare å skaffe økonomisk kapital. Etter mangfoldige arbeidstimer er endelig det meste på plass, men det er likevel mye som gjenstår. Da er det godt det er halvannet år igjen.
- Vi må arbeide videre med logistikken, for arrangementet blir langt større enn det vi har erfaring med fra før, sier Bjørnhaug til Terrengsykkel. Han legger særlig vekt på nødvendigheten av funksjonærer, og ikke minst organiseringen av dem.
- Informasjon før, under og etter arrangementene er helt essensielt, mener han. For å holde styr på de 450 frivillige, har Bjørnhaug engasjert en med lang erfaring fra forsvaret. Arrangørene trenger folk som er villig til å ta i et tak både fra sykkel- og lokalmiljøet, så her er det bare å melde interesse. Ønsker du å være frivillig under verdenscupen i august eller VM i 2014?
- Følg med på arrangementets hjemmeside, oppfordrer Bjørnhaug. Her vil det bli lagt ut informasjon fortløpende, selv om Bjørnhaug innrømmer at siden per dags dato ikke er 100% oppdatert.
Verdens beste løypebygger
I forkant av fjorårets verdenscup i utfor, var enkelte noe skeptisk til den norske løypen, men Snorre Pedersens løype falt i smak hos utøverne. Pedersen er hodet bak løypen som visst nok inneholder alt.
- Det finnes ulike type seksjoner som krever ulike ferdigheter. Den er ikke som andre løyper i Europa, der det er likt hele veien. Er det bratt fjell, så er det bratt fjell, sier Bjørnhaug som legger til at et VM hadde vært utenkelig uten arbeidet til Snorre.
- Han er verdens beste løypebygger, slår arrangementsansvarlig fast.
Det er også Snorre Pedersen som er ansvarlig for rundbaneløypen, og han har høstet gode råd fra blant annet Lars Ragnar Manengen. Når snøen forsvinner, skal den teknisk delegert fra UCI komme på inspeksjon. Så det er kun små detaljer som står igjen før også den er spikret. Bjørnhaug kan avsløre at løypen vil være omtrent 4,5 km lang med start og mål i bunnen av alpinanlegget på Hafjell.
Skal vekke interesse
Det skal noe til å slå folkefesten vi husker fra Ski-VM i Holmenkollen, og å ta opp konkurransen mot nasjonalsporten er kanskje litt i tøffeste laget.
- Vi har ikke sjans til å bli like store som arrangementet i Holmenkollen, men det er stor interesse for sykkelsporten i Norge. Vi skal arbeide for å få ut så mye informasjon som mulig, sier Bjørnhaug og illustrerer nødvendigheten av PR rundt arrangementet ved å vise til et eksempel fra hoppsporten.
- Selv om den er ikke landets største, har arrangørene i Vikersund klart å skape blest rundt hopprennet, og det blir det publikum av.
Arrangørene har satt seg et mål om å trekke mellom 50 og 70 000 tilskuere i løpet av arrangementet. Dette mener de er mulig, men samtidig innrømmer de at dette kan være et noe hårete mål.
Satt på kartet
Å arrangere et VM er alltid stort, og har utvilskomt mye å si for sporten.
- Terrengsykling blir satt på kartet på alvor. Ikke siden tidlig nittitallet har det blitt arrangert et verdenscupritt i landet, og da var sporten i en annen divisjon. Terrengsykling er stort i Norge i dag, og dette vil være med på å gjøre interessen enda større, mener Bjørnhaug.
UCI i tenkeboksen
I tillegg til rundbane og utfor, skal det også arrangeres sprint og trail. I utgangspunktet ønsker UCI at alt skal arrangeres i Hafjell, slik at arrangementet blir mest mulig kompakt. Men enn så lenge er de i tenkeboksen for å vurdere om sprint og trail heller skal arrangeres i Lillehammer sentrum. Avgjørelsen avhenger i hovedsak av om Lillehammer kommune vil gå inn å støtte arrangementet økonomisk. Innen to til tre uker skal svaret være klart, i følge Bjørnhaug.
Trenger sponsorer
Selv om det er halvannet år igjen, er det ikke mer enn tiden og veien. Funksjonærer skal engasjeres, papirer skal i orden, løyper godkjennes, og ikke minst skal det ordnes med sponsorer. Arrangørene i Hafjell har erfaring med store arrangementer, men dette blir deres største utfordring så langt. Det er ingen tvil om at ildsjelene i Hafjell er klare for å gi 100%. I august blir det generalprøve for arrangørene, når det skal arrangeres verdenscup i både rundbane og utfor, og da er det ennå tid igjen til å gjøre endringer hvis det trengs.