Henrik Kippernes understreker imidlertid at det er rittkarrieren som er over etter årets utgave av Skaidi 3. september.

– Jeg slutter å sykle ritt, men jeg legger ikke opp syklingen. Jeg syns det er kjempeartig å kunne bidra til å spre sykkelglede, sier 26-åringen, som nettopp er tilbake fra teknikktrening han kjører for den lokale sykkelklubben når Terrengsykkel tar en prat med ham.

Annonse

Motivasjonen forsvant over natta
Kippernes har brukt fire måneder på å bestemme seg for å legge opp, men årsaken til beslutningen kom brått og plutselig, og på et litt snodig tidspunkt.

Inn mot årets sesong hadde Kippernes beste treningsvinter noen sinne. Alle fysiske tester pekte i riktig retning, han hadde tatt tekniske steg, formen var god og lysta til stede. Men så fikk han noen seige uker i april, som gjorde at flere ritt gikk fløyten, blant annet verdenscuprittet i Belgia som var kvalifisering til flere av sesongens mesterskap.

– Det stoppet opp over natta.  Jeg kom tilbake fra en økt med Team Terrengsykkel, som jeg er trener for, og så en treningssamling for barn og ungdom i Molde, og kjente bare at dette gidder jeg ikke. Det funker ikke, så hva er poenget, sier Kippernes, og forteller at så langt i livet har han aldri lurt på nettopp det.

– Folk spør jo ofte om det er mye man ofrer for å satse, men jeg har alltid følt at man heller er privilegert som får drive med det man syns er aller mest artig, og at man bare velger bort ting man kan gjøre resten av livet.

Saken fortsetter under

Tor-Arne Tømte anf Henrik H Kippernes - Foto Kristoffer Kippernes 1400x924
Treningsøktene Henrik Kippernes holder for Team Terrengsykkel er noen av årets store høydepunkt. Her med Tor-Arne Tømte (foran). Foto: Kristoffer Kippernes

Treningsøktene Henrik Kippernes holder for Team Terrengsykkel er noen av årets store høydepunkt. Her med Tor-Arne Tømte (foran). Foto: Kristoffer Kippernes

Skjønte det var alvor
– Etter hvert gikk det opp for meg at dette var mer alvorlig. Jeg kjente at det kom ikke noen dag hvor jeg var klar for å gi gass igjen. Da hovedmålene for sesongen røk så tidlig, var det som lufta gikk ut av ballongen. Det var helt stopp. Jeg orket ikke se på sykkelen. Jeg orket ikke tenke på hvor jeg skulle sykle eller hva slags økt jeg skulle ut på, minnes Kippernes.

Les også: Endelig seier til Kippernes 

Blir ingen bitter gubbe
Kippernes vil kanskje alltid lure på om han fikk ut sitt potensial og hvor langt han kunne nådd om han bare hadde fortsatt. Men det kan han leve med.

– Det er mange mål jeg ikke fikk innfridd, og nå sier jeg fra meg muligheten. Men jeg vet at jeg alltid har prøvd, og jeg må si meg fornøyd med det. Jeg kan ikke dvele for lenge med det jeg ikke får oppnådd. Jeg skal ikke bli noen slik bitter type som går og gnåler om det, sier han.

Kippernes ser tilbake på en åtte år lang fulltidskarriere på sykkel, og er takknemlig for de mulighetene han har hatt. Det har vært mange høydepunkter underveis, både i rundbane og maraton. Kippernes trekker fram NM-sprinten i Horten i 2010 som en stor opplevelse. Det samme var 19.plassen i EM i Irland i 2014, og seier i Terrengsykkelrittet 2014.

– På papiret er ikke Terrengsykkelrittet så stort, men innad i miljøet og for meg sjøl betyr denne seieren mye. Det er så mange variabler som må klaffe for å lykkes der. Jeg hadde kålet det til så mange ganger der, og det er godt å vite at jeg er god nok til å vinne det en gang.

Under Utflukt i Trysil i år holdt han flere kurs for både ferske og drevne syklister, og fikk strålende tilbakemeldinger. Det varmer, og i Kippernes øyne er dette ekte sykkelglede.

– Det var så artig på Utflukt, og så moro å treffe så mange entusiaster. Det er veldig motiverende å vite at jeg kan si ja til å holde flere kurs på Utflukt uten å måtte ta forbehold om at det ikke krasjer med ritt eller treningsopplegget mitt, sier Kippernes.

– Men det blir en livsstilsendring. Jeg har jo drevet med dette i solide åtte år etter at jeg gikk ut av videregående med toppidrett.

Kippernes har ikke noen klar plan på hva han skal gjøre når rittkarrieren endelig er over i september, men han føler ikke noe press på å legge langtidsplaner på det feltet.

– Jeg har brukt fire måneder på å bestemme meg for å legge opp, så jeg kan ta meg litt tid til å finne ut hva jeg skal gjøre videre. Syklinga har jo vært alt i så mange år, og jeg har jo ikke gjort noe annet. Men jeg har tatt noen telefoner til folk i nettverket mitt, så jeg skal nok komme meg ut i jobb ganske fort. Så får jeg se om jeg eventuelt skal søke studier neste år, sier han.  

Les også: Kremen av Finnmark på 48 timer

Vil bli savnet
For Kippernes er Skaidi siste tango. For Lars Granberg er Skaidi starten på resten av karrieren etter at han ble satt ut av en bilist som meiet ham brutalt ned under trening i juli. Granberg brakk kragebeinet og flere ribbein, og måtte stå over det meste av sommerens store ritt, slik som NM og grusklassikerne.

– Det er veldig synd. Jeg har kjent Henrik siden jeg bodde i Trondheim for seks år siden. Da var han allerede en veldig bra rundbanerytter. Jeg hadde akkurat begynt å satse litt, så jeg lærte veldig mye om terrengsykling og det å sykle på sti av ham og Ola Kjøren, sier Granberg til Terrengsykkel.no.

– Det er kjedelig at han gir seg med sin rittsatsing, men han kommer jo ikke til å slutte å sykle sti for det, så han blir nok å finne i skogen eller på fjellet framover rett som det er, sier han.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.

Kippernes Skaidi 2014 - Foto Frank Rune Isaksen 1400x924
Henrik Kippernes stortrives på Skaidi. Derfor blir Skaidi Xtreme 3 september hans siste ritt som fulltidssatsende syklist. Foto: Frank Rune Isaksen

Henrik Kippernes stortrives på Skaidi. Derfor blir Skaidi Xtreme 3 september hans siste ritt som fulltidssatsende syklist. Foto: Frank Rune Isaksen