Hva gir god teknikk? Sebastian Kartfjord spiller inn.

Debatt: BMX og terrengsykling gir en mye bedre forutsetning for en videre sykkelkarriere enn en ungdomstid på landeveien.

Sist oppdatert: 14. desember 2015 kl 15.32
TRENE PÅ BMX: I VM-løypa i Hafjell var det BMX-inspirerte elementer. Det blir det bare mer av i terrengsyklingen. Her er det Ole Hem som hopper i det. Foto: Snorre Veggan.
TRENE PÅ BMX: I VM-løypa i Hafjell var det BMX-inspirerte elementer. Det blir det bare mer av i terrengsyklingen. Her er det Ole Hem som hopper i det. Foto: Snorre Veggan.
Lesetid: 5 minutter

Norges Cykle Forbund er redde for at terrengsykkelsporten er i ferd med å bli for dyr i ungdomsklassene. Blir det for dyrt å være med er det ikke bare trist for de barne og ungdommene som ikke får sjansen, men norsk sykkelsport risikerer også å gå glipp av ekte talenter.

BMX-SJEF: Sebastian Kartfjord er landslagssjef i BMX, men har også erfaring fra terrengsykling. Her under VM på Maihaugen. Foto: Øyvind Aas
BMX-SJEF: Sebastian Kartfjord er landslagssjef i BMX, men har også erfaring fra terrengsykling. Her under VM på Maihaugen. Foto: Øyvind Aas

BMX-SJEF: Sebastian Kartfjord er landslagssjef i BMX, men har også erfaring fra terrengsykling. Her under VM på Maihaugen. Foto: Øyvind Aas

I denne artikkelen kan du lese om noen utstyrsbegrensninger NCF vurderer for å senke terskelen for å delta på terrengsykkelritt i ungdomsklassene under junior-klassene.

Les også: Bjørn Ballangrud mener det er en myte at halvdemper gir bedre teknikk. 

Delta i debatten om ungdommens utstyr på forumet: 

Sebastian Kartfjord har en internasjonal karriere som BMX-syklist bak seg. Han syklet også VM-rittet i terrengsykkelsprint på Maihaugen i 2014. Nå jobber han som landslagstrener for BMX, men har også et brennende engasjement for terrengsykkelsporten.

Les om Kartfjords VM-ritt her:  

 

Hva tenker du er best for unge syklister som ønsker å tillegge seg god teknikk tidlig?

- Det viktigste vil alltid være å sykle mye og variert - ikke bare på organisert trening. Min evige «salgsjobb» er jo å holde ungene i BMX og terrengsykling lengst mulig før de eventuelt går over til landevei. Nå er det faktisk få som går over til landevei fra BMX, men jeg tror likevel BMX/MTB gir en mye bedre forutsetning teknisk for videre sykkelkarriere.

 

Bør de øve med flate pedaler? Bør de sykle fulldemper eller halvdemper? Breie eller smale dekk? Trene fysisk/styrke, eller først og fremst sykle?

 - Dette blir et spørsmål ikke bare om teknikktrening men om utstyr. I utgangspunktet bør man jo trene med det men skal konkurrere med. Flate pedaler vs SPD har vært en diskusjon lenge i BMX. Der er det nå landet på at SPD er forbudt frem til du er 13 år. Dette virker ganske bra og vi ser at syklistene lærer seg ikke bare bedre sykkelteknikk over hopp, svinger og kuler, men også tråkk og spurt-teknikk. Hopp er selvfølgelig veldig viktig i BMX, men dette med tråkket vil være viktig i alle grener. Likevel vil jeg se det naturlig at MTB f.eks kan starte med SPD (klikkpedaler) tidligere da det er en større del av det MTB-tekniske ute i skauen. I BMX brukes SPD mest for å få mer kraft, men det kan nevnes at til og med eliteutøvere har egne sprintøkter der vi tar av spd og bruker flats noe.

– Når det gjelder fulldemper vs halvdemper forstår jeg veldig godt argumentet om å begrense kostnadene og inngangsterskelen til idretten. Vi vil ikke dit f.eks alpint og i økende grad langrenn er. Men igjen et utstyrsspørsmål. Jeg er usikker på om en barne- og ungdomssyklister lærer seg bedre teknikk av å sykle på en hardtail, kanskje, kanskje ikke. Men er det en skikkelig rundbaneløype vil de aller fleste sykle fortere på en fulldemper, det begynner vel snart å bli en sannhet. HT og FS er jo også to ulike måter å sykle på, men er det FS det skal sykles på fra junioralder så kan en ikke forby dette i alle ungdomsklassene, hvor skal grensen gå? Diskusjonen som er oppe nå handler mest om at det ikke skal koste skjorta å stille i Gutter 13 år på terrengritt, og mange av de argumentene [Tord Bern] Hansen kom med synes jeg er gode. Det gjelder å finne en balanse her og ikke lage regler som bare blir tull. Reglene på landevei funker ok med tanke på gir, vekt og hjul. Men allikevel ser du dyre sykler i ungdomsklassene med lodd festet på seg. Styrketrening er ikke noe som gir bedre teknikk på sykkelen, det er ressurstrening som er nødvendig for å nå toppen. Ekstrem styrke vil ikke kompensere for dårlig teknikk i ungdomsårene, i hvert fall ikke i BMX/MTB. Jeg refererer til NCF sin Utviklingstrapp for dette, men kan si at vil du bli god til å sykle må du først og fremst sykle (mye). Skal du bli blant de aller beste må du etterhvert også spe på med ressurstrening.

 

Hva med andre aktiviteter som ski/snowboard/skate/MX osv.

- De fleste av våre beste utøvere i alle idretter har vært allsidige i flere aktiviteter spesielt i barne- og ungdomsårene. Dette bidrar til utvikling på flere områder, men etterhvert må spesialisering finne sted. Se Utviklingstrapp. Det vi syklister kan bli flinkere på er i større grad å prøve oss i ulike grener, spesielt i barne- og ungdomsårene men også senere. Både Gunn Rita og Lene Byberg har f.eks trent på BMX banen som seniorutøvere.

HOPPETRENING: Gunn-Rita Dahle Flesjå har utviklet seg med sporten. De siste årene har hun måttet drive med mer hoppetrening.
HOPPETRENING: Gunn-Rita Dahle Flesjå har utviklet seg med sporten. De siste årene har hun måttet drive med mer hoppetrening.

HOPPETRENING: Gunn-Rita Dahle Flesjå har utviklet seg med sporten. De siste årene har hun måttet drive med mer hoppetrening. Her på den spesiallagede Rio-banen. 

Les om Gunn-Ritas spesielle Rio-løype her: 

NCF har laget Sykkeløkta.no som sykkelklubbene står fritt til å bruke. Her finnes masse øvelser allerede og flere kommer. Sykkeløkta er tenkt som en ressurs som kan brukes av klubbene til fellestreninger, men også for syklisten i egentreningen. 

Publisert 14. desember 2015 kl 15.32
Sist oppdatert 14. desember 2015 kl 15.32
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen