– For å få slutt på ryktene som florerer bekrefter jeg herved at jeg avla en positiv dopingprøve under Farrisrunden. Beskjed om dette fikk jeg i slutten av august. Jeg har det meget tøft om dagen. For meg er alt snudd på hodet. Juks, ulovlige midler, doping er stikk i strid med mine verdier. Jeg ville aldri gjort noe sånt. Sykling er en lidenskap, jeg er en ildsjel og lever for, og ikke av idretten min, skriver Geilo-væringen Nina Gässler i en e-post til Terrengsykkel lørdag.
Halvor Byfuglien hos Antidoping Norge bekrefter at det foreligger en positiv test, men kan ikke uttale seg om pågående saker. Han påpeker at saken nå vil gå gjennom normal saksgang for dopingsaker. Og at det kan godt drøye til over nyttår før det foreligger en dom i denne saken.
Saksgangen er oppsummert som følger: Antidoping Norge legger frem saken for den uavhengige påtalenemden i dopingsaker, som igjen avgjør om det skal oversendes en begjæring om påtale. Domsutvalget i NIF vil så foreta en dom i saken på grunnlag av utøvernes fremlegging av saken og eventuelle andre bevis. Domsutvalget frifinner eller dømmer utøveren på grunnlag av de fakta som foreligger, vurdert opp mot NIFs lov. Avgjørelsen skal være begrunnet.
Les hele saksgangen på Antidoping Norges nettsider.
Antidoping Norge presiserer 22/10 at straffen for første gangs dopingforseelse er fra advarsel til to års utestengelse.
Antidoping Norge ved kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien henviser til NIFs lov om doping for generell informasjon.
I paragraf 12.4 står det f.eks:
§12-4. Skyldkrav(1) Utøver plikter å sørge for at intet forbudt stoff tilføres utøvers kropp. Utøver er uten hensyn til skyld ansvarlig for ethvert forbudt stoff eller spor av slikt stoff som blir funnet i utøvers dopingprøve jf. §12-2 (1) bokstav a.(2) For å kunne dømme for brudd på §12-2 bokstav b - i må det foreligge forsett eller uaktsomhet.(3) Manglende kjennskap til dopingbestemmelsene er ikke straffebefriende eller straffenedsettende.
Nina, som sykler for Team Hard Rocx-Proteinfabrikken vant Farrisrunden 16. juni og ble kalt inn til rutinemessig dopingkontroll. I august fikk hun vite at denne hadde gitt positivt utslag på forhøyede hormonverdier. Ninas versjon av hva som kan ha skjedd er som følger:
– Alt tyder på at jeg har vært meget uheldig med sørafrikansk kosttilskudd fra Cape Epic sponsoren min. Før Farrisrunden inntok jeg to av disse produktene uten å tenke over at de kunne inneholdt mer enn det som er deklarert på forpakningen. Prøven min viste forhøyede hormon-verdier. I samtale med eksperter kom det frem at årsaken må ha vært noe jeg har konsumert samme dagen. Produktene er sendt til analyse. Kosttilskuddsprodusenten i Sør-Afrika har hatt en slik sak mot seg tidligere – der det ble påvist en ulovlig substans i et av produktene - noe som inntil nylig var ukjent for meg.
Nina Gässler ble også testet da hun vant Cykelvasan i Sverige i begynnelsen av august. Her testet hun negativt, noe hun også påpeker at hun har gjort både før og siden.
– Alle øvrige dopingprøver jeg har avlagt har vært negative, understreker hun.
Hva som nå vil skje med Ninas resultater, og premiepenger hun har vunnet i årets sesong er ennå usikkert. Nina har vunnet mye i året som har gått, inkludert Terrengsykkelrittet i mai, Vestmarkrittet i juni og G-Sport-terrengcupen sammenlagt. Det er heller ennå ikke klart hvordan straff hun vil få. Gässler er tysk statsborger, men sykler med norsk lisens og vil derfor få eventuell straff fra Norges Idrettsforbund. Straffen for en slik positiv dopingprøve er inntil to års utestengelse, men det har også vært tilfeller der utøvere har fått redusert straff på grunn av at bruddet på dopingbestemmelsene skjedde som følge av forurenset kosttilskudd.
Det er utøverens oppgave å bevise forurensingen, noe som ofte er vanskelig. Spesielt kan det bli krevende for en ubemidlet amatør som Gässler, uten særlig apparat rundt seg. Alle som driver med idrett på høyt nivå vet dog om denne risikoen og det er regnet som dumt og tankeløst å benytte kosttilskudd fra utenlanske produsenter. Dette har også Gässler vært klar over.
Nina har siden hun fikk vite om den positive prøven vært veldig lei seg og håper å bli trodd på at hun ikke har dopet seg bevisst. Hun innrømmer dog at hun har vært veldig dum og naiv som har spist et utenlansk kosttilskudd hun ikke burde ha gjort.
Antidoping Norge har i flere år advart mot bruken av kosttilskudd og skriver dette på sine nettsider:
– Antidoping Norge minner om at utøver selv er ansvarlig for forbudte stoffer som blir funnet i kroppen, uavhengig av hvordan utøver har fått det forbudte stoffet i seg. Dette er et viktig prinsipp i det internasjonale regelverket, World Anti-Doping Code.
Oppdatering fra NCF
Fersk generalsektretær i NCF Bjørn Sætre bekrefter at Nina Gässler leverte en positiv prøve etter Farrisrunden og at hun selv fikk beskjed om denne prøven 16. august. Nina konkurrerte ikke mye etter at hun ble varslet og ble av Forbundet anbefalt å gå inn i selvpålagt suspensjon fra datoen da varselet ble sendt ut. De hadde likevel ikke mulighet til å hindre henne fra å delta i Skarverittet i begynnelsen av september. Her valgte Nina å delta da hun ønsket å unngå negativ omtale av Skarverittet/Geilo IL som hun selv representerer.
Bjørn Sætre i Forbundet sier at han anbefalte henne og ikke delta her. Nina gikk inn i selvpålagt suspensjon fra og med mandagen etter Skarverittet, 10. september.