Som så mange ganger før, ble kampen om også europamesterskaps-tittelen en duell mellom sveitsiske Nino Schurter og Julien Absalon. De to arge konkurrentene stakk fra resten av feltet allerede på den andre runden. Etter å ha blitt slått på oppløpet i de to siste verdenscuprittene, var det tydelig at Absalon ville sette hjemmefavoritten på plass en gang for alle.

Annonse

Angrepsvilling franskmann

Absalon så sterk ut fra start, og prøvde stadig å stikke fra. Men Schurter hang seg på bakhjulet til den angrepslystne franskmannen. Først på den femte runden, fikk Absalon igjen for alle forsøkene. Da angrep han i en av de bratte klatringene i den teknisk krevende løypen i Bern. Tross alle heiaropene fra 15.000 entusiastiske hjemmepublikummere, klarte ikke Schurter å følge opp tempoøkningen til den bestemte franskmannen.

- Jeg ville lede løpet og bestemme tempoet underveis. Målet var å kjøre virkelig hardt, for å være sikker på å ta seieren, sa Julien Absalon etter målgang. Da hadde franskmannen parkert Schurter med to minutter. Dermed siret han seg sin andre europamester-tittel.

- Absalon var den beste rytteren i dag. Han var i en egen liga. Jeg er fornøyd med sølvmedalje, konstaterte Schurter etter målgang.

Italienske Marco Fontana sikret seg den siste pallplassen.

Rykket fra i tet

Verdenscupleder Tanja Zankelj fortsatte i samme spor som i Val di Solle forrige helg, og sikret seg EM-gull etter en litt trøblete start. Da startskuddet gikk for kvinnenes europamesterskap, var det noe yr i luften, noe som gjorde at enkelte partier av løypen ble relativt sleipe. Tanja Zankelj tok ledesen i feltet etter en hektisk start, men i en av svinge like før et tekniske parti skle hun og gikk i bakken. Zankelj kom seg raskt på sykkelen igjen, og hentet snart jentene i front. Og det tok ikke lang tid før hun igjen var oppe i front.

- Jeg ville være i fremst i feltet hele veien, og se hvordan formen utviklet seg underveis, sa hun.

På den tredje runden fikk hun en luke ned til resten av tetgruppen, da en av de andre jentene gikk på hodet. Dermed så den slovenske 25-åringen sitt snitt til å stikke i fra. Hun holdt farten oppe, og i mål var hun 38 sekunder foran sølvvinner Eva Lechner.

Det så lenge ut til at fjorårets europamester, sveitsiske Katrin Leumann, skulle være med å kjempe om eldet metall. Men på den siste runden måtte hun slippe gruppen der den italienske sølvvinneren, Eva Lechner, satt sammen med polske Maja Wloszczowska, som kapret den siste podieplassen, og Katerina Nash. Dermed ente den hjemmefavoritten på en litt skuffende femteplass.

Norsk opptur

Lene Byberg sørget for en bra norsk terrengsykkeldag da hun syklet inn til en godkjent 16. plass. Det er sesongbeste for Bryne-jenten, som har hatt en litt tung start på sesongen. Nå er det mye som tyder på at det begynner å gå i riktig retning. Om knappe to uker er det NM på Lillehammer, og det blir spennende å se hva Lene kan få til der. 

Iversen eneste herre til start

Den franske 20-åringen Jordan Sarrou sikret dobbelt fransk gull i den sveitsiske hovedstaden, etter å ha slått belgeren Jens Schuermans med 12 sekunder. Hugo Drechou, også han fra Frankrike, sikret seg den siste podieplassen i den tøffe U23-klassen.

Etter at Truls Engen Korsæth valgte å bli hjemme for å sykle NM i landevei i Grimstad og Ola Kjøren meldte frafall på grunn av sykdom, var det Edvard Vea Iversen alene som måtte forsvare Norges ære på herresiden. Den oppgaven taklet han bra. Etter et godt løp i en svært krevende løype, kom han i mål fem minutter bak den franske gullvinneren. Det holdt til en 25. plass.  

For fullstendige resultatlister, klikk her!