Fredagsintervjuet: Tor Halvor Bjørnstad

Tor Halvor Bjørnstad kom som en kule inn i terrengsykkeltoppen i fjor. I helgen tok den arbeidsomme legen fra Tynset sølv i NM-stafetten på ski. Tidligere i vinter vant han kongepokalen i vintertriatlon. Vi slo av en prat

Sist oppdatert: 23. januar 2009 kl 12.42
DR. BJØRNSTAD: Tor Halvor skal i år sykle for Team Proteinfabrikken/KTM. 30-åringen har likevel ikke glemt skiferdighetene.
DR. BJØRNSTAD: Tor Halvor skal i år sykle for Team Proteinfabrikken/KTM. 30-åringen har likevel ikke glemt skiferdighetene.
Lesetid: 9 minutter

Den tidligere skiskyteren og skiløperen hang i 2008 med helt i toppen i flere av våre største maratonritt. I Birken var han lenge en del av bruddet som tok de tre første plassene i mål.

Les de andre fredagsintervjuene så langt i høst/vinter:

Greg Saw 24.10 Anders Røine 31.10 Christian Stabell Eriksen 7.11 Mark Lynskey 14.11 Veronica Vikestrand 21.11 Njål Engløk 28.11 Thor Haraldsen 05.12Rune Høydahl 12.12Ola Bustad 19.12.Fredrik Kessiakoff 09.01.Alf Christian Losvar 16.11.

¬Hei Tor Halvor. Gratuler med NM-sølv. Kommer du til å gå tilbake til skisatsing igjen nå?

– Jo takk, det var moro. Men jeg har ikke noe lyst til å satse på ski igjen, nei. Jeg synes det er veldig greit å gå på ski når det er snø, meg er ikke interessert i gå på rulleski. Jeg synes det er gøy å gå noen skirenn, men det blir ikke noe satsing på det igjen.

–Nå har jeg jo begynt å trene sykkel også om vinteren og jeg er mye mer interessert i å sykle enn å gå på ski. Sykkel er mye mer interessant for meg enn ski nå og er vel i ferd med å bli hovedinteressen, forteller 30-åringen i et ledig øyeblikk på vakt på sykehuset på Tynset.

Hva med vintertriatlon? Det må jo ha vært moro å vinne kongepokalen?

– Vintertriatlon er en veldig heldig øvelse for meg, siden jeg er veldig god til å skøyte. Det er få i Norge som kun satser på vintertriatlon. Det er mer en sånn ting som folk slenger seg på hvis de kan, så jeg føler egentlig at det var en litt lettkjøpt kongepokal. Jeg har jo prøvd å ta den i skiskyting og det er en helt annen verden. Med kongepokalen i år så var nok deltagelsen en del bedre enn vanlig, selv om mange trakk seg før start fordi det var så kaldt.

– Jeg kniva litt med Jo Nordskar og Tor Atle Fuglerud om seieren. Jo er gammel triatlet og er kjapp på å skifte. Men han er også ganske dårlig på ski. Tor Atle Fuglerud er gammel skiløper og han var litt tøffere å ta.

Du foretrekker skøyting når du går på ski?

– Jeg kan egentlig bare skøyte på ski. Som gammel skiskyter så er det nesten bare det jeg har trent på. Jeg er nesten like dårlig i klassisk som jeg er til å løpe. Jeg synes det er så tungvint å smøre. Da er det kjekkere å skøyte. Det minner også mer om sykling. Også går det jo mye fortere. Det er fint å gli gjennom skogen med skøyting.

 

–Jeg synes egentlig det virker som om langrennsporten er i ferd med å gå bort fra skøyting litt igjen. De mest populære turrennene er jo alle i klassisk. Marcialonga var opprinnelig skøyting, men har blitt klassisk for å trekke til seg alle skandinavene.

–Klassisk er egentlig en terrengteknikk. Hadde bare klassisk-løpene gått i terrenget hadde det vært veldig moro. Moderne klassisk handler nesten bare om staking.

Formen er tydeligvis bra for tiden. Dette lover vel godt foran sykkelsesongen?

– Akkurat nå så er jeg i veldig god form. Jeg er i bedre form i år enn i fjor. Men jeg får ikke vært med på så mange ritt i år som i fjor. Det blir litt mye jobbing. Men jeg skal i hvert fall være med på Trondheim-Oslo 6 dagers og NM i Molde. Det blir nok en del maratonritt i tillegg også.

Hvordan trener du for tiden?

– Jeg trener egentlig som jeg alltid har gjort. Jeg trener tre harde økter i uka. To på spinning-sykkel og en på ski eller løping. Det blir vel fem økter i uka i snitt, kanskje 10-12 timer i uka. Jeg prøver å ha en langtur på over 3 timer på ski.

–Selv om jeg ikke trener så vanvittig mye nå så er jeg glad i gå lange løp. Jeg holder glatt fem mil og jeg skal gå NM-fem-mila på ski.

Du er ikke redd for å være i for tidlig form til sykkelsesongen da?

– Jo, jeg er absolutt redd for at jeg er i for tidlig form. Men jeg gjør ikke noe spesielt nå i forhold til i fjor. Jeg trener jevnt hele året egentlig. Jeg toppa formen i fjor i starten av august for de maratonrittene da.

Hvordan gjorde du det

– Jeg kjørte en del ritt. Blant annet Grimstad Challenge og så tok jeg en uke fri med rolig trening. Det er som å vanne en blomst pleier jeg å si. Du må ikke vanne for mye. Hvis det skjer må du la den få hvile litt å se at den kommer seg igjen før du begynner å vanne igjen.

– Å kjenne sin egen kropp er det som betyr noe. Jeg er opptatt av å trene riktig.

– Da jeg var på skiskytterlandslaget trente jeg mye. Men jeg var i bedre form da jeg trente hjemme enn da vi var på landslagssamling. For meg har det mye med trivsel å gjøre.

På nettsiden til laget ditt i år Proteinfabrikken-KTM ligger det en novelle du har skrevet. Bor det en forfatter i deg også?

– Hehe. Jeg skriver en novelle hver jul til kompisene. Det er jo egentlig en litt intern greie det der med flere reelle karakterer. Det er liksom min faste julepresang til kompisene. De får lese den de som vil, men det kan hende den er litt for intern for de fleste.

For mange var du den store overraskelsen i terrengsykkelrittene i fjor, men helt ny til sykling er du ikke, eller?

– Nei jeg er ikke helt ny i sporten. Jeg har egentlig vært med på terrengsykling siden 1990. Jeg syklet Norgescup på Skullerud i 1999 som første ordentlige ritt. Men i fjor vinter begynte jeg å trene en økt i uka med styrketråkk. Jeg liker trening som er enkel og hardt. Men jeg kjører styrketråkkene mer som terskelintvervall med tunge gir. Styrketråkk med lav puls følte jeg ikke gjorde noe nytte. Jeg er uansett veldig nøye med å følge sesongen. Jeg liker ikke å stri mot naturen. Om høsten går jeg på jakt, om vinteren går jeg ski. Jeg går toppturer på våren og så sykler jeg om sommeren.

Var du selv overrasket over hvor bra det gikk for deg i sesongen i fjor?

–Jeg var absolutt overrasket over hvor bra det gikk i fjor ja. Jeg synes jeg syklet bra i begynnelsen av sesongen, og ble overrasket over at det etter hvert gikk enda bedre. Jeg var i god form hele sesongen. Mens mange fikk en dupp utover sommeren, holdt jeg formen bra hele veien. Jeg tror kanskje mange sykler for mye ritt, uten å ta seg tid til å trene.

– Så langt jeg er frisk trener jeg tre harde økter i uka, hele året. Jeg trener også noen intervaller i jaktsesongen. Selve fuglejakta blir jo mer som langturer å regne. Jeg trener av og til på rulleski hvis det er tørt. Men det er greit å gå å vifte litt med hagla på høsten når du konkurrerer to sesonger.

Du er ferdig utdannet lege, men har likevel konkurrert på topp nivå hele veien hvordan har det fungert?

– Jeg har studert i Trondheim hele tiden. Da jeg virkelig satset skiskyting sleit jeg litt med for mange reisedøgn. Jeg fikk ikke med meg nok. Jeg kunne nok kanskje tatt eksamen, men man skal jo lære det man skal gjøre også. Jeg brukte tre år på 4. og 5. Klasse, men bortsett fra det har jeg fulgt studiene som vanlig. Jeg gjorde det egentlig bedre på ski før jeg satset skikkelig. Det ble for mye fokus tror jeg. Jeg liker bedre å ha idretten ved siden av.

Hva med syklingen er det noe du vil satse enda mer på?

– Jeg kommer til å se det litt an. Men jeg synes sykling er veldig moro. Det er helt klart den morsomste idretten jeg har drevet med. Hvis det er noe jeg vil satse på så er det terrengsykling. Spesielt da de lange terrengrittene med skikkelig terreng- Farrisrunden, Bukkerittet, Markatråkket og Drammensrittet er favorittene..

Hva er styrkene og svakhetene dine som syklist tror du?

– Jeg er ikke noe veldig god utforsyklist, men ikke så dårlig heller. Jeg er god til å klatre. Også er jeg sterk nok til å ligge alene.

I Birken hang du lenge med helt i teten. Hva skjedde?

– I Birken syklet jeg med litt grovere dekk og demper. Jeg kjørte med Race King dekk bak og Mountain King 2,4 foran. Jeg satset alt på å være med i teten og så ta gutta i bakkene ned mot mål, men det gikk litt for fort. Jeg skjønte etter hvert at jeg kom til å bli hektet av og da gikk jeg for spurtprisen rett før Rosinbakken. Jeg tok den, men så var det slutt. De tre andre var veldig sterke. Vi syklet det remmer og tøy holdt. Spesielt Manengen syklet ekstremt fort.

– Utstyret var satt opp med tanke på 100 % satsingen ned til mål, men det holdt dessverre ikke så langt. Hadde jeg bare kommet med over Rosinbakken så kunne det ha gått.

Hva er målene for den kommende sesongen?

– Jeg håper å være bedre i år. Jeg har litt større formsvingninger hvis det først går feil siden jeg ikke trener så mye, men holder jeg meg frisk bør det gå bra. Jeg har også lyst til å sykle maratonritt i utlandet. Jeg kommer til å se det an på formen i sommer, men må se også hvor mye jobbing det blir.

– Klatring betyr jo ikke så mye på de norske rittene, verken i maraton eller på landeveien. Jeg er spent på løypa i Molde den kan bli ordentlig bra, så jeg kommer til å satse skikkelig på NM. Det blir en fin glippe mellom Trondheim-Oslo og NM. Der kan jeg være i bra form. Det blir et naturlig mål.

Hvordan er det å være på et nytt og ambisiøst lag som Proteinfabrikken-KTM?

– Det er veldig moro. Jeg synes laget ser veldig lovende ut. Men jeg er alltid spent på sånne småting som hjul og dekk. Men i utgangspunktet så ser det veldig bra ut.

Du har ikke akkurat bosatt deg i sykkelsportens navle?

– Nei, nå jobber og bor jeg på Tynset. Her er det litt vel stabilt skiføre egentlig og jobben tilsier at jeg ikke kommer til å dra til syden noen gang i løpet av vinteren, men jeg er likevel optimistisk med tanke på neste sesong. Den formen jeg har nå om dagen er i hvert fall veldig lovende.

Publisert 23. januar 2009 kl 00.00
Sist oppdatert 23. januar 2009 kl 12.42
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen