Hans Inge Berg fra Porsgrunn har alltid hatt et religiøst forhold til stæsj. Etter å ha drevet med både klatring, skikjøring, sykling og andre friluftsaktiviteter som innebærer mye stæsjkjøp, bestemte han seg like godt for å starte sin egen nettbutikk, Ministry of Stæsj (www.ministryofstasj.no). Vareutvalget er helt og holdent bestemt av innehaveren, og sykkelentusiaster kan finne mye bling til sykkelen her. Vi tok en prat med 31-åringen, som til daglig jobber med IT, og fikk vite mer om historien bak den lille bedriften.
– Jeg tror det starta i august 2008. Jeg hadde en jobb hvor jeg satt mye i bakvakt, det var lite som skjedde, og tida gikk sakte. Til stadighet fikk jeg bildemeldinger fra kompiser som var ute på tur, og mobba meg fordi jeg satt inne i finværet. Da fikk jeg denne ideen for meg, at jeg kunne begynne å importere og selge stæsj, for å ha en ekstra hobby.
Hans Inge opprettet raskt stæsj-firmaet sitt og begynte å forhøre seg rundt med importører og aktuelle merker.
– Noen var kjempevillige, og noen venter jeg på svar fra den dag i dag. Litt av problemet var at man må bevise at man er seriøs før man blir akseptert som selger. Det stadiet er jeg jo langt forbi nå. Jeg begynte med Dangerboy, GT, Schwinn og Mongoose. I tilegg tok jeg inn blant annet klatreutstyr, leatherman, sekker osv.
Når jeg spør om hva som var motivasjonen bak oppstarten, forteller Hans Inge ivrig om ett ønske om å kunne tilby norske forbrukere produkter til en fair pris.
– Etterhvert som jeg kom igang med salget, oppdaget jeg fort at det er mange importører som tar seg veldig godt betalt. Det er jo en kjent sak at mange syklister sitter og tråler nettet etter best mulig pris, og jeg vært i samme situasjon mange ganger. Mange norske leverandører har også gjort forandringer i prissettingen sin de siste årene, og det syns jeg er positivt. GT reduserte for eksempel prisene sine på stisykler, nettopp for å kunne matche prisene folk fant på nett. Jeg håper dette er en trend vi vil se mer av i fremtiden, fra flere importører og butikker.
Det er ingenting å si på engasjementet, men hvordan er det å kombinere denne deltidsjobben ved siden av full jobb og innimellom all syklingen?
– Det går fint. Jeg har jo ikke all verdens lagerutgifter og administrasjon, så jeg kan heller bruke mer av tiden på å gi service og informasjon, samt ha en informativ nettside. Det igjen, medfører at jeg kan svare kundene mine raskt. Selvfølgelig er det en utfordring å få tiden til å strekke til noen ganger, men jeg har hele tiden vært bevisst på at dette skal være en hobby, og ikke en jobb. Det syns jeg har fungert godt.
Hans Inge har tatt sikte på å rette seg mot både butikker og privatpersoner, og har opplevd en jevn fremgang i salget.
– Salget til privatkunder har gått jevnt og trutt, mens hos butikkene har det tatt litt lengre tid å selge inn. Rock´n Roll har fått mye god kritikk, og har blitt tatt godt imot. En av ulempene med å være såppas liten som jeg, er at jeg sitter ikke på enorme lager til enhver tid, men jeg har siktet meg inn mot nisjebutikkene landet rundt, i stedet for de store kjedene. Det er jeg veldig bevisst på. Transition for eksempel er jo enda ganske nytt, men jeg har merket en økende interesse for dette merket også. Det er jo ett merke som eksponeres mye i media, og det jeg syns er spesielt kult, er at de også satser på sykler til jenter.
Som en del av satsingen på Transition, har Hans Inge klartgjort flere demosykler som kunder kan få prøve før de kjøper.
– Dette var også noe jeg ville satse på. Det bør jo være en selvfølge at man får prøve en sykkel før man kjøper den, så jeg fikk tak i demosykler, og ordnet med et online bookingsystem. Selvfølgelig håper jeg at dette også kan være med på å generere salg fremover, men noen har også benyttet muligheten til å bare prøve en Transition-sykkel.
Hvordan ser du ellers på framtida, har du noen planer om å utvide av virksomheten?
– Som jeg nevnte, så har jeg fokus på at dette skal være en hobby, ikke en fulltidsjobb, og jeg syns jeg har funnet et greit nivå nå. Transition og Rock n´Roll blir det jeg satser mest på. I fjor prøvde jeg å dra i gang et grasrotsamarbeid med syklister, men jeg fikk veldig få henvendelser, så jeg har lagt akkurat det litt på hylla en stund. Ellers syns jeg det er bra at stadig flere produsenter satser på jentespesifikke produkter, både med tanke på design og funksjon, så jeg har sørget for å ta inn det jeg kan av slike ting.