Fredagsintervjuet: Ståle Støen

Sykkelmekka ligger i Folldal, visste du ikke det? Møt Ståle Støen, en lidenskapelig sykkelentusiast.

Sist oppdatert: 12. mars 2010 kl 15.41
Foto: Aksel Selmer
Foto: Aksel Selmer
Lesetid: 3 minutter

I utkanten av Rondane ligger Folldal, og der finner du sykkelbutikken og verkstedet ved navn Folldal Sykkelmekka på gården til Ståle Støen.

Hvordan startet du med butikken her? - Når du bor her og driver med sykling er det 60 kilometer en vei for å komme til en sykkelbutikk hvis du trengere en vaier. Derfor ble jeg sittende med en del deler. I tillegg skaffa jeg en litt verktøy etter hvert. Og så får man jo litt peiling på å skru etter hvert. Så fra 2001 har jeg hatt butikk og verksted på gården jeg driver. På den måten kan jeg gjøre litt annet innimellom, for det er jo ikke akkurat kunder i butikken støtt.

Hvem er de typiske kundene? - Det er jo mest lokalbefolkning, men også en del hyttefolk og noen fra regionen.

Hva slags sykler går det mest av? - Etter litt overtalelse fikk jeg bli forhandler av Trek og Gary Fisher, så det er de to merkene jeg har. Folk som ikke er aktive sykler for det meste hybrid. Det har blitt mer og mer av det gjennom årene, for jeg er veldig tilhenger av det for vanlige folk. For øvrig går det litt av hvert, inkludert påkosta karbonsykler til både terreng og landevei.

Du er aktiv Savalen CK, hva går det mest i der? - I klubben er det størst interesse for maraton. Vi arrangerer noen ritt, Gruverittet er på 70 kilometer, og i palmehelga har vi et snøritt på 30 kilometer rundt Savalsjøen her. Vi har også et bra motbakkeritt som heter Solan Gundersens Styrkeprøve. Det er 1150 høydemeter og 12 kilometer, Jan Fredrik Grue har rekorden på 48 minutter.

Kjører du aktivt selv? - Jeg var veldig aktiv inntil for tre år siden, men da satte knærne stopp for mer sykling. Så jeg må glede meg over gode minner fra mye sykling mange steder. Blant annet har jeg fått med meg Cape Epic i Sør-Afrika og La Ruta i Costa Rica.

Du jobber jo aktivt for tilrettelegging av sykling i randsonen av Rondane. Hvordan vil du beskrive terrenget og stiene der? - I området her er det fantastiske muligheter til å få sett mye fra sykkelsetet. Det er relativt flatt og lettsykla, med lite myrterreng. Det er en utrolig utsikt til Rondane, og gode muligheter for lengre turer til Hjerkinn og Snøhetta, samt Alvdal Vestfjell. Vi skulle gjerne ha tilrettelagt løyper her, blant annet på vestsida av Atnsjøen til Bjørnhollia. Men på grunn av villreinen har vi utfordringer. Jeg tror det hadde vært fornuftig å tilrettelegge noen stier for å samle og styre trafikken, så det er sånt vi jobber med. Med klubben var vi lokal arrangør for Terrengstyrken, og fikk gode tilbakemeldinger på terrenget vi har her.

Hva tror du om utviklinga for sykling videre? - Det forundrer meg mye hvis ikke stisykling kommer for fullt. Det er så mye fint å se på den måten. Selv har jeg sykla dobbeldemper i 4-5 år, og det er flere og flere lokalt som følger meg på det.

Det ryktes at det kan bli overnatting for syklister på gården din i overskuelig framtid, stemmer det? - Ja, det stemmer. I løpet av denne eller neste sommer har jeg overnattingsmuligheter her, inkludert guiding.

Her er kan du få et inntrykk av noen av turene i området

Publisert 12. mars 2010 kl 00.00
Sist oppdatert 12. mars 2010 kl 15.41
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen