Fredagsintervjuet: Rufus Preiss

Rufus Preiss er best kjent som arrangøren bak grassrot-arrangementet FFF – Frognerseteren Freeride Festival. Nå representerer han Cycleforbundet og utfor-satsingen der.

Sist oppdatert: 15. mai 2009 kl 16.09
ORGANISATOR: Rufus Preiss liker å organisere. FFF-05foto: Simen Berg
ORGANISATOR: Rufus Preiss liker å organisere. FFF-05foto: Simen Berg
Lesetid: 7 minutter

Landslagssatsingen til Cycleforbundet har så langt resultert i en samling, som gikk i før norgescupåpningen i Tveit i Kristiansand i april. Den andre samlingen blir i forbindelse med NC i Aronsløypa i pinsen, og danner grunnlaget for uttak til landslaget. Engelske Rufus Preiss har bodd i Norge i mange år, og driver sykkelbutikken Top Tubes i Kragerø. Samtidig har han altså blitt ansvarlig for utfor i Norges Cycleforbund. Der jobber han både med et nytt U23-landslag og norgescupen i utfor.

Rufus, vi har jo oppfattet deg som tilhenger av den uorganiserte delen av freeridesyklinga. Hva har skjedd? - Jeg begynte i NCF nesten ufrivillig, men har etterhvert forstått at det er lite vits å klage hvis man ikke kan gjøre noe med det, så jeg bidrar der jeg kan og sakte men sikkert går litt ting igjennom. Uten hjelpen fra Øyvind Østvedt og Beate Larsen hadde jeg ikke fått til noe. Øyvind med sin erfaring fra DH og Beate sin erfaring i NCF, har satt meg i kontakt med de riktige personene.

Hvorfor velger du å engasjere deg i forhold til utforlandslaget, og ikke et heisanlegg eller en innendørs dirtpark eller noe lignende?- Vet ikke, må holde på med det som interesserer seg selv. Bygge er jobb og sykle er gøy. Jeg vil være raskest og flinkest, dessverre er jeg for gammel og tjukk, så jeg får leve mine drømmer igjennom andre!

Hva ser du etter i de kommende landslags-utforsyklistene? - De må være naturtalenter til å ferdes fort i terrenget. De skjønner sykkelen og har selvdisiplin. De er ikke nødvendigvis raskest i dag, men er klare for å lære, gjøre sitt beste og være en bra ambassadør for Norge og for sporten. Hvordan er prosessen med det nye landslaget? - Det et 2 års prosjekt der vi skal plukke ut 5 syklister fra 15 søkende. Det blir ingen verdenscup på syklistene i år, men vi skal reise på et nasjonalt ritt i Tyskland, Frankrike eller England i løpet av høsten. Målet er å få noen på pallen i verdenscup. Så langt har jo utforsyklister fått lov til å dra nedover i verden om de vil. De har fått lite støtte og har gjort det beste de kan med det lille de har. Mange som "eier" i Norges Cup får sjokk når de opplever verdenscup, det er jo en helt annen verden. Etter andre samling i Aronsløypa blir laget plukket, og treningen begynner på fullt. Camp 3 blir skikkelig hard, og camp 4 blir i utlandet.

Har du noen navn som er klare for laget? - Nei, laget er ikke plukket ennå, men det er syklister fra hele norge som har søkt og kommet med på campene. Jeg gruer meg til å ta beslutningen etter den andre samlingen. Vi satser på U23-syklister og de har ikke noe å gjøre i VC før de er klare for det. Ellers må jeg si at Espen Johnsen gjør en fantastisk jobb, og jeg er kjempefan av han. Men på landslaget har jeg ingenting å tilby han, og ønsker bare ikke å komme i veien for han.

Hva med de som er over 23, og er det noen jenter med? - Vi jobber ikke med de eldre, de er flinke nok fra før og vi ønsker å jobbe med helt ferske talenter. Vi har ei jente blant de som er med på samlingene.

Hvordan er tilknytningen til forbundet og organiseringen av landslaget for øvrig? - På den administrative siden er det Steffen Kjærgaard som er ansvarlig for alle landslagene på sykkel. I tillegg har vi en trener for utfor, Ciaran Carlin, som kan alt om kosthold og kroppen, som er med på samlingene. Jeg har ikke tenkt ut noen tittel på min egen stilling, "sjefslandslagildsjel", kanskje? Jeg har noen mål og visjoner for DH i Norge, og har en plass på Sportslig Kommitee Terreng i Norges Cykle Forbund. Jeg kan ikke så mye om XC, men DH er så nær hjertet at jeg klarer ikke helt å la vær å riste litt på meningene rundt denne sporten. Når vi kommer så langt som å reise ut i verden med landslaget, skal jeg være reiseleder, mekaniker og den som passer på at laget er rene, pene og generelt på plass der de skal være på plass. Så langt har det ikke vært noen pengepott å ta fra. DH er jo en liten gren her i landet, så det genererer ikke noe særlig midler nå. Den dagen DH blir så stort at det kommer sponsorer til cupen, mediadekning og mer publikum, får vi også mer penger. Syklistene har så langt betalt selv for kost og opphold. Men når laget er plukket blir det midler fra NCF til litt mer støtte.

Hvordan har det gått med organiseringa av norgescupen i utfor, har det vært lett å få arrangører? - Faktisk i år har det vært enklerer enn noensinne å få med ritt. Målet var 6 ritt pluss NM, og det har vi fått til. Selv uten noen av de som i pleier å arrangere. Vi ønsker forresten å få frem flere DH-ritt i tilknytning og tillegg til norgescupen, som bedriftscup, karuseller, og så videre. Rett og slett "onsdagskonkurranser" som du kan delta i og bli flinkere. Ingenting forbereder deg så mye for å vinne som å slå andre. Klubbene vil gjerne bidra, men de har ingen medlemmer som sykler DH. Jeg gleder meg til at dh avdelingene i klubbene kniver mot hverandre, Jeg har også en visjon om flere DH-klubber som kniver om mesterskaptitler, som for eksempel Drammen mot Hemsedal og Oslo mot Hafjell. I dag er det mange Oslo-folk i Hafjell Freeride Klubb, og jeg håper flest mulig kan få sine lokale klubber. Et viktig aspekt med det hele er å løfte norgescup-nivået. Flere syklister blir flinke i NC og reiser da til et VC ritt og blir helt slått ut. Mengden med syklister, ekstreme løyper, antall tilskuere og ikke minst konkurransen. En av grunnene til sjokket er at det er så stor forskjell i nivå imellom Norges og Verdens Cup. I NCF har vi kommet frem til at hvis vi får løftet nivået i NC vil det ikke være så stort sprang fra NC til VC. NC skal jo være et hakk under VC, være krevende og skikkelig stas om du vinner. Per i dag er NC så å si de eneste konkurranser innen DH i Norge. Aller helst vil jeg at DH skal være mer som motocross der du må kjøre så og så mange ritt før du kvalifiserer deg til Norges Cup. Da vil NC være et steg nærmer VC, og det å vinne NC vil ikke være så langt unna å kunne få en bra plassering i VC.

Hvordan ser du på utviklingen for utforsykling, nå som det har kommet flere steder å sykle og mange nye folk til sporten? - Beskyttelse er en ting jeg ser folk er dårlig på. Det er blitt inn med nakkekrager, men ut med leggbeskyttere. Det er en risikosport, men å ta sjanser med helsa er bare teit. Og alle de som sykler uten hansker - huff! Å skrubbe vekk hud i håndflaten og ikke sykle på 3 uker, det er ikke noe for meg. Jeg liker virkelig det Hafjell har fått til, men liker ikke at det ikke kommer til flere ildsjeler. Nå virker det som folk forventer at Hafjell skal ordne alt og syklistene skal bare "få, få, få". Jeg drømmer om at alle som sykler freeride melder seg inn i den lokale klubben sin og begynner å lage bråk om trening og ritt. Da blir vi hørt!

Publisert 15. mai 2009 kl 00.00
Sist oppdatert 15. mai 2009 kl 16.09
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen