På Kongsberg ligger en sykkelbutikk utenom det vanlige. Hvis du kjøper en sykkel til over 20 000 kroner får du en treningstur med innehaver Roar Skalstad på kjøpet. - Med de turene får jeg mye bedre samvittighet. Overfor kjerringa, altså. For da tjener jeg liksom penger på treningsturen, ikke sant? Faktisk eliminerer det en del etterarbeid i butikken, for poenget med turen er jo å få gjort en del justeringer på sykkelen, og det er ikke alt man får riktig med en gang i butikken. Det hjelper ikke med en god sykkel hvis du sitter som ei ku. På teknikk og sånt har jeg jo en del å fare med og noen tips som kan gjøre kundene til bedre syklister. Enn så lenge så er det ikke så mange av dem som har sykla fra meg.
Kongsberg-gutten var selv aktiv landeveissyklist, og har deltatt i en del maratonritt i terrenget. På Birken har han vært nede i 2.41. - Søndag morgen klokka 6 kommer jeg meg ut. Da er jeg tilbake når ungene våkner. Ellers får jeg ikke trent før på høsten. Nå er jeg ute to timer 4-5 dager i uka. Så i november er jeg i knallform. Hadde jeg hatt tid skulle jeg ha vært med på Terrengsykkelrittet og sånt, men jeg har ikke sjans.
I sin klasse var han i norgeseliten på landevei på 80-tallet. Han hadde mange feider med ett år eldre Rune Høydahl fra Drammen. - Vi lo godt av han da han fortalte at han skulle satse på terrengsykling i 90 eller 91. Men vi så jo hvordan det gikk. Jeg sykla jo i skauen med bestemor sin sykkel i 10 års-alderen, men det er de siste åra jeg har blitt hekta på stisykling.
Også i forretningslivet har Høydahl og Skalstad vært kollegaer og konkurrenter. Nå har førstnevnte sin sykkelbutikk 20 minutters kjøring unna, i Drammen. - Vi har jo begge blant annet bidratt i forhold til Marvil-syklene. Da Rune åpna butikk med Giant og Marvil, så ikke jeg noen grunn til å fortsette med de merkene. Dermed fikk jeg tips fra en kompis som hadde fått med seg at Ghost hadde ting på gang. Jeg fikk importen på merket, og nå er det tredje sesongen med de. Så langt har jeg 6 butikker, og målet er opp mot 10 over hele landet.
Hva er det som har gjort at du har gått over til stisykling? - Det er godt å komme fra biler og eksos og drit. Det er mye triveligere i skauen. Men stiene her liker jeg best når det er tørt. Alle de våte røttene er jeg ikke så fan av. Før var vi bare på sti når vi måtte på grunn av maratonløypene. Jeg hadde fulldempa Giant i 2000, men syklene er jo noe helt annet nå.
Da er det kanskje ikke rart at han klarer å selge en del fulldempere i butikken heller. - Jeg har hatt kjempevekst på fulldempa med 120 og 140 millimeter vandring. Folk vet godt hva de skal ha. De vet også godt hva ting koster i nettbutikker, så jeg priser meg bevisst deretter. Jeg legger meg 5-6 prosent over de prisene folk får på nettet. Det er eneste måten å få det til nå. Det betyr at kalkylene mine varierer veldig fra sykkel til sykkel. Netthandelen gjør at jeg ikke satser på deler i butikken, annet enn til reparasjoner. Til nå i år har vi solgt 15-1600 sykler i butikkene her i Norge, og det overrasker nok en del. Jeg vet at det er flere som gjerne vil ta over merket, og det er nok litt sykkelbransjen i en nøtteskall: At de prøver å ta merker fra hverandre. Da synes jeg at folk ikke har folkeskikk. Det er beinhardt å drive med sykkel og garantert verken gull eller grønne skoger.
Skalstad legger ikke skjul på at det er greit ekstrajobb vinterstid for å drive som han gjør med sykkel. - Jeg måker snø på Grorud og Stovner. Der har jeg ruter beregna på to mann, så det kan være slitsomt. Og snør det mye, kan det godt være at jeg må begynne på nytt når den første 12 timers økta er ferdig.
Har du noen ambisjoner med startnummer på sykkelen? - Du, jeg hadde pulsklokke for 24 år siden. Så det er egentlig godt å slippe det. Målet er å være i rimelig grei form. Man ser jo at gutta er spreke når de er 50. Så det hadde vært moro å fortsatt være i god form når ungene blir større og jeg får litt mer tid til trening. Da kommer jeg sikkert til å slenge med i noen ritt også.
Hva tror du om trendene i sykkelbransjen framover? - Tidligere kjøpte de som sykler Birken racer i tillegg. Nå ser det ut som om det oftere er stisykkel i tillegg. Spesielt de under 40 synes det er morsommere med sti. Men det har kanskje med lokale forhold å gjøre, hvor bra det er å sykle sti eller landevei der folk bor. Her går det iallfall i retning av sti. For neste år tar jeg inn flere stisykler enn noen gang. I tillegg har jeg troa på karbon-raceren fra Ghost. Jeg fokuserer fullt og helt på det merket, og dropper Marvil også. Det er ingen vits i å sloss med seg selv, synes jeg.