Fredagsintervjuet: Petter Sørensen

BIRKEN: Treningsveileder Petter Sørensens kan ikke gi deg noen merkegaranti i Birken. Men følger du hans tips, slipper du å kaste bort unødvendige minutter over fjellet.

Sist oppdatert: 21. august 2009 kl 00.00
5. plass: Petter Sørensen er ingen novise i Birken-sammenheng. Foto: Birkebeinerrittet
5. plass: Petter Sørensen er ingen novise i Birken-sammenheng. Foto: Birkebeinerrittet
Lesetid: 4 minutter

Denne uka er Fredagsintervjuet en "Birken spesial", hvor vi gjengir Petter tips til de store dagene neste helg. Les også om kjøring i gruppe

Birkebeinerrittet nærmer seg og dermed også hovedmålet i sykkelsesongen for mange syklister. Sykkelblader og internett renner nærmest over av gode råd om hva du bør og ikke bør gjøre før og under årets ritt. Felles for disse rådene er at de er velmente, og sånn sett er de gode. Om de fungerer positivt for deg må du nesten finne ut av selv gjennom prøving og feiling.

KJØR RITT: Mitt viktigste råd i forberedelsene til Birkebeinerrittet blir derfor følgende; kjør flere ritt! Helgen 15- 16. august arrangeres det terrengsykkelritt over hele landet. Om du ikke allerede er påmeldt ett av disse bør du gjøre det nå. Det finnes nemlig ingen bedre måte å prøve ut dekktrykk, ernæring, kjøring i kjede, disponering av krefter osv. enn når du har startnummer på styret. Du blir god på det du trener på!

TREN RIKTIG: Treningsmengden uken før rittet må tilpasses det nivået du er på. Uansett nivå bør du fortsette å holde deg i bevegelse, og da fortrinnsvis på sykkelen. For utøverne i treningspanelet har jeg lagt inn en hard økt i uka før Birken. Denne kjøres kontrollert, altså under melkesyreterskel, sone 3 slik at restitusjonsfasen ikke blir unødvendig lang. Langkjøringsøktene denne uke er først og fremst for å holde kroppen i gang og opprettholde en god spenning i muskulaturen. For å sikre at disse er med å generere overskudd fremfor å bryte det ned må de gå rolig. Jeg er mer opptatt av følelse enn puls, men her snakker vi selvsagt sone 1. Det er flyten du er ute etter og du klarer neppe å sykle for sakte! En kort tur med enkelte lette drag eller styrkespurter fredagen før rittet er kronen på verket både fysisk og psykisk. Om det blir mer stress enn hygge med denne siste økta lar du den rett og slett være. Enkelt og greit!

DRIKK RIKTIG: Det er mye fokus på kosthold i forbindelse med Birkebeiner-arrangementene, sannsynligvis for mye. Drikk vann eller Farris til du er i væskebalanse, da er urinen blank/ klar, og hold det der uten å overdrive dagen i forveien. Det er mulig å drikke for mye. Vanlig kosthold holder i massevis, men prøv å øke inntaket av karbohydrater (brød, pasta, poteter, ris med mer) noe dagene før. Unngå å gå sulten dagen før rittet. Rødt kjøtt kan du med fordel vente med til etter rittet, men kylling og fisk er midt i blinken. SJEKK SYKKELEN: Utstyret bør du ha i orden i god tid og alt bør være prøvd på forhånd. Uken før rittet er ikke tiden for å gjøre drastiske endringer på sittestilling, bytte drivverk eller liknende. Bytter du dekk eller slanger så bør du ha tid til en testtur for å unngå ubehaglige overraskelser.

SKAFF DRAHJELP: For de fleste Birkebeinersyklister handler resultatet først og fremst om en god tid. Med den relativt nye seedede startordningen ligger forholdene godt til rette for å danne grupper på 2- 20 ryttere der man kjører i kjede. En god kjede går jevnt og alle er med å jobbe. Det gis tydelig tegn ved hull i veien el slik at de som ligger på hjul føler seg trygge og unngår å vingle eller nappe i bremsene. Som alt annet er dette en ting man må øve på. Typiske nybegynnerfeil er å øke farta når du er fremme og drar, eller ikke utlikne farten tidsnok når du skal inn på hjul som bakerste i rekka. Det første er til stor irritasjon for resten av gruppa, det andre tapper deg unødig for krefter. Nok en gang er ritt den beste treningen for å perfeksjonere dette.

VÆR FORNUFTIG: Du må spise før du blir sulten og drikke før du blir tørst! Kjører du på under tre timer holder det med glukosegel, men beveger du deg over fire timer kan det være lurt med fast føde som en sportsbar eller liknende. Spis litt og ofte fremfor mye og sjelden. Terrengpartiene i Birken er relativt enkle med unntak av første delen etter Djuposet der man må av å løpe/ gå. Forsøk å nyte det som er av terreng å unngå kjefting og smelling mot de som ikke er like gode som det i disse partiene. Det er lite å tjene i disse partiene, men mye å tape.

RIKTIG INNHOLD I SEKKEN: Sekken skal veie minimum 3,5 kg under hele rittet. Du bør minimum ha med deg to ekstra slanger, gasspatron med adapter, pumpe, kjedekutter, multiverktøy, mat og drikke og vindtett jakke/ bukse. Om du har tenkt til å sykle inn på en god tid bør du ha gel og eventuelt annen næring samt drikke tilgjengelig uten å måtte ta av deg sekken.

Artikkelen er hentet fra Terrengsykkel #21

Publisert 21. august 2009 kl 00.00
Sist oppdatert 21. august 2009 kl 00.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen