Fredagsintervjuet: Petter Sørensen

Terrengsykkels treningsekspert hevder at sesongen har begynt for over en måned siden. Hva passer vel bedre enn å høre hva han sier om vintertrening nå når fråtsehøytiden er under oppseiling?

Sist oppdatert: 4. desember 2009 kl 00.00
HARDHAUS: Petter Sørensen er selv et råskinn på sykkelsetet, her fra Birken.
HARDHAUS: Petter Sørensen er selv et råskinn på sykkelsetet, her fra Birken.
Lesetid: 3 minutter

- 2010-sesongen starta 1. november. Da var det på tide å komme i gang etter ferien i oktober, da pulsklokka lå godt gjemt nede i en skuff, sier Petter Sørensen.

Akkurat, ja. Hvis vi ser på bortimot normale folk, som sykler noen ritt og vil bli raskere neste år. Hvor ofte bør de trene vinterstid? - Desember er en hektisk måned for de fleste, men også de med dårlig tid bør holde seg i noenlunde gang. De som skal bli best må trene fem-seks ganger i uka, mens de dødelige bør få til tre økter. Samtidig vil jeg advare folk mot å kjøre for harde økter hvis de har en stressa hverdag. Det er ikke bra.

Hvordan skal man legge opp de tre øktene? - I november og desember er det bra å tenke grunnlag og basistrening. Elementære kroppslige ferdigheter er bra å ha, og syklister er vanligvis veldig enspora. Mange gode syklister ville ha vært overrasket over hvor dårlige de er på små muskler. Se for deg et skjelett. De minste musklene, som sitter nærmest knoklene, er de viktigste for for å holde posisjonen når man sykler. Så brukes de store musklene til å gi fart framover. Veldig mange mangler de små musklene, og ender med å bruker de store musklene både til posisjon og stabilitet, og til stor fart framover. Det er ikke effektivt, og de som ikke får kontakt med og vedlikeholder de små musklene får gjerne vondt i ryggen. En eller annen gang får nesten alle syklister det, og da er det sannsynligvis de små musklene som trenger trening.

Hvordan trener man de små musklene? - Det er nyttig med ustabilt underlag for å trene balanse. Store baller, balanseputer og terapimaster er bra, så lenge man gjør øvelsene riktig. Yoga funker også bra og går på mye av det samme. Folk er vant til å ta i og få vondt, men dette er mer som "Trim for eldre". Man kommer langt med å ta 10-20 minutter i uka hjemme.

Hvordan skal de andre øktene brukes? - La oss si at det er to økter som skal disponeres. Da er jeg opptatt av at det er èn skikkelig langkjøringsøkt fra halvannen time og oppover. Helst på sykkel, men ski kan sidestilles. Husk at du blir god på det du trener på. Mange har vanskelig for å kjøre rolig nok, kanskje spesielt de som er ute med gjengen. Da kan det være vanskelig å ta det så rolig som avtalt på forhånd. Den andre økta er fin å bruke til å trene 4-20 minutters intervaller under terskel på rulle. Fra 30 minutter opp til 60 totalt.

Hvordan skal fordelingen på økter og intensitet være? - Jeg pleier å illustrere det med en pyramide som har rolig langkjøring nederst. I midten hopper vi til sone 3 som stabiliserende trening. Man bør tåle opp mot 60 minutter i sone tre. Det gjelder å holde litt igjen, sånn at toppen av pyramiden ligger i sone 4. Det er et viktig grunnleggende prinsipp å differensiere. Man må gjerne kjøre hardt, så lenge man har god variasjon i øktene og husker pyramiden.

Skal man endre noe på opplegget når det nærmer seg sesongen? - Det må gå gradvis Først skal man øke timetallet, så skal man øke intensiteten. Et mål kan være å ligge godt opp i sone 3 i 60 minutter.

Petter Sørensen (29) Medisinstudent Forhåpentligvis ferdig til sommeren. Mellomfag i Idrettsbiologi Spesielt interessert i fysiologi og trening

Publisert 4. desember 2009 kl 00.00
Sist oppdatert 4. desember 2009 kl 00.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen