En av landets mest rendyrka sykkelbutikker heter Raske Sykler, og ligger i Pilestredet i Oslo. En indikasjon på segmentet de henvender seg til, er det faktum at sykler til 20-30 000 kroner er normalt.
- Det vi har merka i år er at det er mye lettere å selge ekstremt dyre sykler. Hos oss er det syklene som koster godt over 50 000. En annen ting er at komponenter, som hjulsett til 22 000 kroner, også går unna. For to år siden lo folk av at vi i det hele tatt hadde de hjula hengende på veggen her, sier Kjetil Lindblad, som er medeier i Raske Sykler.
Betyr dette at finanskrisen ikke har påvirket salget hos dere?- Nei, den har faktisk ikke det. Vi satt jo her tidlig i vinter og var litt bekymra. Men utover vinteren så vi at aktiviteten holdt seg høy. Vi snakker tross alt om de gærneste av de gærne i sykkel-Norge, og de kommer og ber om de verste custom-løsningene.
Hva gjør dere mede tanke på custom-bygging, tar dere utgangspunkt i pakker?- Nei, det har vi ikke gjort. Kundene har tillit til oss, så vi går ut fra hvert enkelt tilfelle. Vi må jo vurdere fysikken, og hva sykkelen skal brukes til, sammen med kjørestilen.
Hvilke trender er det dere har sett i år?- Det er ikke noe som peker seg spesielt ut, det er jevn økning på det meste. Det er ikke normalt å ha "bare" én sykkel lenger: Folk har en sykkel til henholdsvis cross country, en til stisykling og en til utfor. Nå skaffer flere og flere seg landeveisykkel i tillegg. Freeride og utfor øker ikke så mye som vi kanskje hadde sett for oss for fem år siden. Problemet der er at det ikke er tilbud nok, at folk ikke har steder å kjøre der de bor. Det blir mye styr for folk reise av gårde i helger, og å stikke fra unger og forpliktelser. Vi trenger flere steder som Aronsløypa hvor vi kan ta turen etter jobb. Så det segmentet vil øke med tilbudet av steder å drive med det.
Har dere fått noen overraskelser i sesongen som gikk?- Nei, egentlig ikke noe helt spesielt i år. Bortsett fra at det går så mye og så dyrt. Hos flere leverandører har vi supplert fire ganger denne sesongen. For min egen del har jeg fått hakeslepp av Edge karbonfelger, jeg har laget både landeveishjul og stihjul. Dette er felger på 390 gram som du kan bruke til DH. En annen ting er at jeg treffer folk på stiturer i Oslomarka. Siden 90-tallet har jeg sykla aleine på disse stiene, men nå treffer jeg stadig vekk andre syklister.
Hva tror du om utviklingen videre?- Jeg tror veksten fortsetter. Jeg tror også at Birkensegmentet kommer til å drive landeveissegmentet, og at vi vil se stor økning i interessen for turritt. Når det gjelder sykkelmerker for oss i butikken, tror jeg at Santa Cruz og Corsair kommer til å fortsette å øke. Det samme gjelder Specialized. Nå som de har europeisk distribusjon, kan du få tak i alle modellene i hele produktsortimentet. Hvis vi ikke har den inne, tar det to dager å få den fra lager i Nederland. Vi ser også på import av nye komponenter, så i det hele tatt forbereder vi oss på at custom-segmentet vil bli større og større. Det som er saken, er at utstyret nå blir lettere, bedre og mer holdbart. Derfor går det an for folk å legge mer penger i det.