Historiene om gode kundeopplevelser i Son florerer på Terrengsykkel-forumet. Arild Vegstø er selv aktiv på de fleste arenaene, enten det er fellesturer og uhøytidelig Fastride, eller Ultrabirken og Terreng-Styrken. Også som butikk- og servicemann tar han ansvar langt utover det kundene forventer. - Det er sånn det må være. Et lite sted som Son kan man ikke gjemme seg bort som i Oslo. Derfor gjør jeg alt for å ha fornøyde kunder.
Hvordan vil du beskrive Son Sykkelservice, hva skiller deg fra andre butikker? - Det er jo en liten nisjebutikk på et lite sted. For fire år siden starta jeg med verksted hjemme. Året etter utvida jeg til et butikklokale på 40 kvadrat. Det er helt klart at vi skal være gode på kundeservice, for her må alle kundene være fornøyde. Det er det som gjør at de kommer tilbake og skaffer nye kunder. Det sier seg sjøl at vi ikke alltid kan være best på pris.
Hvor kommer kundene fra? - Det er jo mye fra Son, men også Vestby, Moss, Askim og Drøbak. Men også lengre unna som Fredrikstad og Oslo. Er med på litt av det som skjer rundt omkring, så jeg får etter hvert et ganske stort kontaktnett.
Hvordan er fordelingen mellom verksted og butikk. - Det klart viktigste for meg er verkstedet. I år har jeg hatt nærmere 1000 sykler på verkstedet. Butikken varierer veldig mye, siden Son er så lite er det fort gjort å mette markedet på noen segmenter.
Hvilke trender er det du har sett i år? - Her hos meg er det veldig mange som bruker mye penger på sportshybrider og Birkensykler. Jeg er ikke interessert i å konkurrere på de billigste modellene, og det er heller ikke mulig for meg å konkurrere med kjedene der. Derfor selger jeg mange sykler i klassen 8-12 tusen kroner. I sommer har jeg solgt relativt mange dirtsykler.
Hva tror du om utviklingen videre? - Generelt sett vil det være fokus på vekt og pris. Her hos meg vil det nok fortsette å gå mye i hybrider, lette rittfulldempere og stisykler. Av merker kommer jeg til å ta inn en del Ghost, som har bra tester og bra priser. Landevei vil fortsette å vokse, iallfall så lenge man selger lette og gode sykler. Jeg tror folk oppdager at det er en bra treningsform. Her hos oss har vi ganske lite trafikk og fine veier. Ellers blir nok stisyklene lettere og lettere, selv om jeg selv koser meg på sekstommer på sti.
Hva slags sykling driver du mest med? - Jeg skal delta i Norseman til sommeren, så for meg blir det mye landevei fram til det. I tillegg kjører jeg en del xc-ritt, som Nissan Cup. Jeg har meldt meg på Ultrabirken og Lørdagsbirken. Vi er en gjeng her fra Son som har lyst til å sykle TransAlp neste år igjen. I fjor sykla jeg Terrengstyrken, og det var en utrolig opplevelse.
Hvordan er aktiviteten i sykkelklubben i Son? - Jeg var med å starte opp klubben og nå har vi 170 medlemmer. Så det er gøy å ha fått et så stort miljø her. Butikken er på en måte navet for klubben, og det er oppmøte her for trening og turer. Jeg har trukket meg ut av styre og stell for å unngå konflikter i roller så lenge jeg har butikken.
Hvordan er det på verkstedet om vinteren? - Det er jo ganske stille, men jeg har vinteropplag for sykler, som jeg tar service på. Etter Birken har jeg fått inn over 60 sykler til "Etter Birken"-sjekk, hvor jeg plukker fra hverandre og smører opp hele sykkelen. Nå har jeg snart på plass en skislipemaskin, sånn at jeg kan ha det som et ekstra bein å stå på om vinteren. Jeg kjørte aktivt alpint til jeg var 23, og jobber som alpintrener, så jeg har en del kontakter i det miljøet også. Og ikke minst planlegger vi en julefastride her i Son, med gløgg og pliktig nisselue. Så jeg får tida til å gå.
Har du vurdert å flytte butikken til et større sted? - Jeg har naturligvis tenkt tanken. Men min erfaring er at folk drar dit de få bra service. Så jeg blir i Son. Dermed basta!