Fredagsintervju: Sindre Rønning, Rulletour

Over 200 syklister fra 17 nasjoner konkurrerer i sykkelritt over hele landet, vinteren igjennom. Vi tok en prat med en av karene bak Rulletouren, Sindre Rønning.

Sist oppdatert: 13. november 2009 kl 16.17
Sindre Rønnin (39) er en av herrene bak Rulletour.no
Sindre Rønnin (39) er en av herrene bak Rulletour.no
Lesetid: 5 minutter

Det startet i 2005, da Kjell Eirik Henanger startet å tilrettelegge et opplegg rundt en turnering basert på rullesykling. Nettsiden for opp- og nedlasting av turer og resultater utviklet seg til det som nå engasjerer over 200 syklister over hele verden, fra Sør-Afrika til Kanada og Nederland.

Rulletouren springer ut av erkjennelsen av at det kan vær tungt å holde sykkelformen vedlike gjennom vinteren, og for Sindre Rønning fungerer det veldig bra. - Dette ble starta som en gimmick for å motivere vintertreningen. Kjell Eirik lagde en turnering på grunnlag av Tacx Fortius-rulla, og samlet resultater på nettsida, forteller Sindre Rønning, som organiserer "Touren" sammen med Henanger og Ole fredrik Lagesen.

Hvordan fungerer det i praksis? - Forskjellige løyper er lagt inn i programvaren og man kan også lage sine egne. Disse til blir distribuert på nettet. På grunnlag av løypeprofilen styres elektromotoren på rulla til å gi motstand etter stigningsgraden på bakken. I utforbakke begynner elektromotoren å drive hjulet, sånn at simuleringen blir veldig god. Visualiseringen av turene er basert på forskjellige formater, enten VR eller RLV. Førstnevnte er datagrafikk som ser ut som et dataspill, mens RLV er video som er tatt opp parallelt med gps-spor. Det gjør at vi har turer med video fra flere steder i landet. Den kjører folk på alt fra små laptoper til prosjektor på veggen.

Hvordan foregår rulletouren? - Fram til mars er det drøyt 21 ritt som skal sykles. Vi samler noen ritt som kan sykles i en periode. I første omgang har det vært fire stykker. Folk velger når de vil sykle, og når de laster opp datafila på rulletour.no, får de sammenligna seg med andre på rankinga. I år har vi de samme etappene som i fjor, så folk kan se på utviklingen.

Hva slags videoritt er med? - Vi har Tryvann opp, og tempo fra Drammen til Svelvik. Begge er med i den første bolken nå. Videre har vi bakkeritt i Lysebotn, megamila og tre runders kriterium i Svelvik sentrum.

Hvor mange er med? - I fjor gjennomførte 170 stykker. Nå er vi nærmere 200, men jeg venter at vi kan komme opp mot 250 til slutt. De som blir med etter at vi starta i oktober, får simulerte tider for rittene som er stengt for gjennomkjøring. Totalt er det 440 som har registrert seg.

Hva er det mest særpregede ved å kjøre Rulletouren? - Dette er først og fremst en morsom og uformell konkurranse. Og ikke minst en motivasjonsknagg når du sitter i mørket alene. Det er også veldig bra trening, for du kjører bånn gass fordi du vil klatre de to plassene på rankingen. Noen mener at det er skadelig for formen med for harde økter. I år har vi bestemt oss for å legge inn perioder hvor rittene er stengt, sånn at det blir bedre tilpasset treningsopplegg.

Hvem er det som deltar? - Vi har en ganske stor spredning i hva slags folk som er med, fra mosjonister til folk som satser. Og landevei og terreng i skjønn forening. Forumet på terrengsykkel er det mest aktive miljøet utenfor selve Rulletour.no, så vi har bra med representasjon fra Terrengsykkel.no-miljøet. Det kan jo være noen kvier seg for å stille i ritt. Her er det greiere å stille opp på egne premisser. I diskusjonene på forumet er det en høyst avslappa og humoristisk tone, hvor kommentarene sitter løst.

Hva er spesielt med denne treningsformen? - Du får lagt inn noen harde økter hvor du presser deg. Du får treningsmotivasjon gjennom hele vinteren, for dette er noe å følge med på, som holder deg i ånde og engasjerer hele veien.

Hva vinner de raskeste? - Ingen ting. Eller, det vil si, vi har laget en gul trøye til vinneren i år. Tidligere har vi hatt konkurranser på klatretrøyer og spurttrøyer. I år har vi tatt bort dette på grunn av kapasitetshensyn.

Sykkel og utstyr gjør jo ikke det store utslaget. Går det an å jukse på Rulletouren? - Det er mulig å jukse på vektangivelsen. Den har sammenheng med motstanden du for eksempel får i klatringer. Man kan også hente noe på å optimalisere strammingen av hjulet mot rulla, men det kan jo alle gjøre. Siden vi ikke har premiering, så mangler nok folk incentiver til å manipulere. De lurer i så fall seg selv mest.

 

Hvordan fungerer rulletouren treningsmessig for deg? - Deltagelsen har ikke ødelagt treningen min. I vintersesongen mener jeg at man også trenger å tørre å tråkke på litt. Der er Rulletouren morsom for å få variert litt. Hvis du blir manisk og kjører rulletur hver dag brenner du ut, for det er umulig å holde igjen. I fjor kjørte jeg et veldig kontrollert og strengt treningsprogram. For meg ble det en god kombinasjon med Rulletouren, for jeg fikk stor framgang i år. Men det er jo vanskelig å si hva som gjorde det største utslaget. Jeg er bare en glad mosjonist som er med på noen ritt i rundbane og maraton. Jeg kjører også Terrengstyrken.

Følg Touren på forumetRulletour.no

Publisert 13. november 2009 kl 00.00
Sist oppdatert 13. november 2009 kl 16.17
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen