Erik Skjellegrind og Karin Hellebostad Toft prøvekjørte stiene like nord for Sognsvann lørdag og tirsdag, og fant store variasjoner. Lørdag begynte de ved Grinda (Korsvoll) og syklet opp til Ankerveien og videre opp E6 - den brede stien som går over Høgåsen i retning Ullevålseter. Halvveis opp møtte de snøen, og den siste kilometeren var ikke egnet for sykling.
Mye råtten snø, med opptil 10 cm nysnø oppå. Nysnøen er nok borte nå, men det er fortsatt en god stund før E6 er klar for trafikk. Småstiene litt lengre vest på Høgåsen er derimot stort sett fine.
I går sjekket de ut Høyspenten, stien som går i kraftgata fra Lille Åklungen og nedover mot Sognsvann - halvannen kilometer unna E6 på Høgåsen. Der var det helt tørt, siden stien ligger i åpen solhelling.
Grusveien opp fra vestsiden av Sognsvann var kjørbar, men stedvis dekket av hardpakket snø.
Lenger inn i marka er det fortsatt enorme snømengder. Ved Krokskogen nord i Nordmarka ble det meldt om to meter snø sist helg.
Lillomarka fortsatt preget av snøføre
Store lokale variasjoner preger også Lillomarka, der Årvollåsen og de helt bynære stiene nå er bare.
- Det er noen små snøflekker i skyggepartiene, men det aller meste er greit kjørbart nå, melder vår Lillo-korrespondent Terje S. Mork.
- Mot Tonsenhagen og Alunsjøen er det veldig greit, det samme gjelder Grefsenkollen. Nord for Linderudhøgdene, inn mot Solemskogen, er det derimot fortsatt mye snø og vanskelige forhold. Og selv der stiene er bare, er problemet ofte adkomsten til stistart - siden mange av grusveiene er fortsatt som halvråtne skiløyper å regne. Det gjelder for eksempel grusveien sørover fra Linderudkollen, er stiene nedover mot Årvoll er fine, men veiene håpløse. Til helga prøver jeg meg på Godløypa innover mot Lilloseter og ser hvor langt jeg kommer, forteller Mork.
OPPDATERING: Klikk her for Terje S. Morks bildedokumentasjon fra Lillomarka 16. april.
Terrengsykkelrittet-løypa er kjørbar
Østmarka er derimot ganske nær full sesongstart. Terrenget i byens kanskje fineste sykkelterreng er ganske annerledes enn i Nordmarka. En ting er at de mest brukte stiene ligger på rundt 200 meters høyde, mens for eksempel Vettakollen ligger på 400 meter og Ullevålseter på 330.
En annen ting er at stiene ofte følger åsrygger med tørr skogbunn, åpen furuskog og mye svaberg - der jordsmonnet drenerer smeltingen bedre.
Løypa for Terrengsykkelrittet er nå fullt kjørbar, snøen ligger kun på kjerreveien langs Elvåga og langs stien sørover langs østsiden av Elvåga - samt i bunnen av bakken nord for Slettfjell, ned mot Hestehullet. På grusveiene ligger det noe snø her og der, men det er ikke problematisk å passere på sykkel, melder initiativtaker Øyvind Aas etter forrige gjennomkjøring sist søndag.
Stell pent med de bløteste stiene
Langtidsvarselet for neste uke melder om temperaturer på over 15 grader og mye sol, så det er duket for massiv smelting i markene de neste ukene. Selv om abstinensene nå herjer blant terrengsyklister flest, oppfordrer vi alle til å ta hensyn til at de bløsteste stiene trenger å tørke opp litt før storinnrykket kommer. Sjekk punktene 6 og 7 i Stivettreglene til NOTS - og ha en god tur ut!
Her finner du oppdaterte skiføremeldinger fra Skiforeningen
Her kan du se de ferskeste bildene fra Oslomarka - velg område i nedtrekksmenyen midt i skjemaet.
Har du nye bilder av stiforholdene i Oslo, Trondheim eller andre steder der snøen er i ferd med å gi opp? Send dem til redaksjon@terrengsykkel.no eller legg dem ut på Sti-forumet.