Den relativt nye terrengsykkeldisiplinen sprint er populær, og UCI vil sende inn et forslag til den Internasjonale Olympiske komiteen (IOC) om å inkludere disiplinen i de olympiske leker. Det ble klart etter et UCI-møte i forbindelse med sykkelcross-VM forrige helg. Og får det internasjonale sykkelforbundet gjennomslag for forslaget, vil både kvinner og menn konkurrere i en OL-sprint allerede i Rio de Janeiro i 2016.
I følge Peter Van den Abeele i UCI liker IOC nye disipliner, særlig de som er moderne og intense, akkurat slik sprint-formatet kan sies å være. Det er en svært publikumsvennlig, og tilskuerne kan se rytterne fra start til mål. Arenaen som kreves er heller ikke stor, og det er bånn gass hele veien og mye dramatikk – med andre ord akkurat det publikum ønsker.
Å prøve å få plass til sprintøvelsen i de olympiske leker, er i å for seg ikke veldig komplisert. Når forslaget er sent inn, er det er lite annet å gjøre enn å vente å se hva IOC bestemmer seg for. Det blir først klart når de legger frem det nye OL-programmet.
I Norge er man best kjent med sprintdisiplinen fra langrenn, men de to siste årene har det blitt arrangert et uoffisielt NM i terrengsykkelsprint, og det har vært en suksess. Elisabeth Sveum har vist seg å være en hard nøtt å knekke med to strake seiere, mens Eirik Augdal imponerte stort da han som førsteårs junior stakk av med seieren i senior/juniorklassen under sprinten i Halden. Sesongen 2012 var også sprintdisiplinen inkludert i norgescupen.
Det første verdensmesterskapet i sprint ble arrangert i Saalfelden i Østerrike i fjor, i tillegg til at det har blitt arrangert flere sprinter i forbindelse med verdenscupritt i rundbane. Så selv om det er en relativt ny disiplin, har den allerede fått fotfeste i det internasjonale miljøet.
En sprintdisiplin i OL vil gi ryttere to muligheter til å ta medalje, samtidig som andre egenskaper enn de som vanligvis gjør seg gjeldende i et rundbaneritt vil være avgjørende. De må blant annet være eksplosive og ha fart i beina, itillegg til å tenke taktisk på en helt annen måte.
Å søke om å få inkludere utfor i OL, er derimot ikke aktuelt. I følge UCI vil det vanskelig la seg organisere i OL-byer som Rio, Tokyo, Madrid eller Istanbul. Så selv om utforfans argumenterer godt for gjøre utfor til OL-øvelse, ser det mørkt ut per dags dato.