Første VM-seier på 29er

Jaroslav Kulhavy kronet en perfekt sesong med VM-gull og regnbuetrøye på en spennende dag i Champery. Etter det dramatiske rittet er det mye snakk om tjekkerens sykkel.

Sist oppdatert: 5. september 2011 kl 19.48
STARTEN: Hjemmefavoritt Nino Schurter hadde en plan og den innebar å gi alt fra start. Foto: Frischi
STARTEN: Hjemmefavoritt Nino Schurter hadde en plan og den innebar å gi alt fra start. Foto: Frischi
Lesetid: 4 minutter

Se hele rittet på NRK nett-TV. Jo flere som ser jo større sjanse er det sikkert for at NRK viser mer terrengsykling i årene fremover.

For et rotterace det ble i rundbanerittet for herrer. Verdens beste rundbanesyklister i sesongens råeste løype var spådd og by på dramatikk og dramatisk ble det.

Nino Schurter har gjennom hele sesongen forsøkt å løse koden for hvordan han kan slå Jaroslav Kulhavy. I VM-rittet var planen klar.

– Taktikken var å legge press på Jaroslav fra start. Jeg gav alt jeg hadde og er veldig fornøyd med egen innsats. Jeg kunne ikke gjort det på noen annen måte, men Jaroslav var rett og slett for god i dag, sa den vanligvis litt sure taperen Schurter etter sølvrittet.

– Jaroslav er mannen å slå for tiden og vi prøver alle å finne en måte og gjøre det på. Jeg gjorde en feil i skogen med to runder igjen og da fikk Jaroslav 40-50 meter. Den luka klarte jeg aldri å tette igjen.

Verdenener uten press

– Jeg følte ikke noe press før start i dag, forteller Jaroslav Kulhavy.

– Jeg har allerede hatt en drømmesesong med fem verdenscupseiere, sammenlagtseier og EM-gull så jeg følte at jeg ikke hadde noe å tape i dag. Jeg tror 29er-sykkelen kan ha blitt avgjørende. I de bratte utforkjøringene og utover flatene føles den raskere, men jeg taper kanskje ørlite grann i de krappe svingene. Nino kjørte noe vanvittig i den bratte bakken i starten av rittet og jeg sleit veldig med å holde følge da, men jeg ble bedre og bedre utover rittet og nåe er jeg bare veldig glad for å ha vunnet, sa den ferske verdensmesteren.

Absalon fornøyd tross bronse

– Det var et tøft, men spennende ritt. Løypa her og løpsutviklingen tror jeg var flott reklame for sporten vår. Vi prøvde alle å slå Kulhavy og både jeg og Nino angrep flere ganger, men Kulhavy vant til slutt fortjent. Vi ville alle vinne i dag selvfølgelig, men for å vinne et VM må du ikke bare ha en god dag, du må ha en helt perfekt dag.

Absalon krasjet tidlig i rittet og måtte jage seg tilbake i teten og håpet på at regnet som kom midtveis i rittet skulle hjelpe han til en topp plassering.

– Da regnet kom tenkte jeg at jeg kanskje fikk en ny sjanse, men Nino er en mester på dette føret og Jaroslav taklet det glatte underlaget kanskje aller best. Det som tidligere var min force er ikke så avgjørende lenger nå som alle de beste er blitt så gode i terrenget. Jeg ga uansett alt og er veldig fornøyd med å komme tilbake å få denne bronsemedaljen. Dette var det siste medaljerittet før OL og nå gjelder det bare å gjøre de riktige tingene i vinter og utover våren. OL i London er selvfølgelig høyeste prioritet for alle her.

Fagerli leverte sterkt

Ole Christian Fagerli var eneste norske deltager i rittet og hadde et tøft utgangspunkt med høyt startnummer. Når han i tillegg hektet i den ekstremt raske og trange starten hadde han en tøff oppgave foran seg. Men Ole Christian jobbet jevnt og hardt hele veien gjennom rittet og plukket plasser og tid hver runde. Store internasjonale stjerner måtte se seg slått av den sterke nordmannen. 50. plassen i dette selskapet bør motivere til videre satsing.

 1. 1. Jaroslav Kulhavy Tjekkia 1:44:30

 2. 2. Nino Schurter Sveits +00:47

 3. 3. Julien Absalon Frankrike +01:26

 4. 4. Jose Antonio Hermida Ramos Spania +02:09

 5. 5. Lukas Flückiger Sveits +04:29

 6. 6. Florian Vogel Sveits +04:56

 7. 7. Todd Wells USA +04:57

 8. 8. Christoph Sauser Sveits +05:16

 9. 9. Manuel Fumic Tyskland +05:22

 10. 10.Geoff Kabush Canada +05:27

 11. 50. Ole Christian Fagerli Norge + 1 runde

Publisert 4. september 2011 kl 00.00
Sist oppdatert 5. september 2011 kl 19.48
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen