Denne artikkelen stod på trykk i TERRENGSYKKEL nr 6 mars 2007.
Over stokk og stein
Du spretter opp igjen, spytter jord ut av kjeften, børster lynkjapt av deg møkka og forter deg å late som ingenting. For seint. Turkompisene har så klart fått med seg at du nettopp schnørra spektakulært over styret. Nå humrer de lett ertende mot deg.
Slapp av, du er ikke aleine. Alle terrengsyklister har vært der, og det kan skje selv den mest drevne. Men hvordan kan man best bevare flyten og farta på grov sti med røtter og store steiner? Hvordan unngå pinlige situasjoner som beskrevet ovenfor, slike som setter selvtilliten på prøve? For å begynne i gal ende: Tre kardinalfeil å gjøre i grovt terreng, er å bruke forbremsen, ha kroppsvekta for langt fram og plante blikket på hindringene nærmest forhjulet. Her er noen råd med hovedvekt på tre enkeltelementer. Alle er viktige, og det ene avhenger av de andre: Bremsing, vektfordeling og blikk.
Bremsing
Hold farta! Det høres kanskje rart ut, og det krever litt tid å overbevise seg selv om det, men det er faktisk lettere å fikse et parti med grove steiner og røtter hvis du går inn i det med et visst tempo. Bruker du bremsene, er det å be om å gå over styret, siden forhjulet da har mulighet til å komme nedi alle dumpene. Bruk av forbremsen er virkelig fy-fy i hårete terreng. Merker du at tyngdepunktet kommer for langt fram, er det lureste du kan gjøre å slippe forbremsen helt og la forhjulet rulle. Da stopper det ikke opp i steinene eller røttene, og slipper deg smertefritt gjennom. Skal du justere farta, gjør det med bakbremsen.
Vektfordeling
Inn i et ulendt parti inntar du ei offensiv stilling på sykkelen, med bøyde knær og albuer, godfoten foran og horisontale krankarmer. Hold godt i styret, men pass på så du ikke stivner i albueleddet og at du er fleksibel nok til å fange opp ujevnheter i underlaget. Neste steg for å unngå at forhjulet butter og farta stopper opp, er å plassere tyngdepunktet noe bak midten av sykkelen. La gaffelen gjøre grovjobben. Med stiv gaffel gjør dekket og armene en jobb. I flatt terreng må du samtidig passe på å smyge bakhjulet over de samme grove steinene ved hjelp av pedalene og smidige bein. Kroppsvekta må ofte flyttes litt fram eller tilbake, avhengig av underlaget. I brattere, grove utforkjøringer må vekta plasseres langt bak, gjerne med rumpa godt bak setet. Dette fordrer at armene strekkes, men igjen er momentet din venn.
Blikk
Den skumleste hindringa er den som til enhver tid er nærmest forhjulet ditt. Den skal du ikke stirre på! Hvis du konsentrerer deg intenst om ikke å treffe en stor stein, kan du regne med at du treffer nettopp den. Pass derfor på å holde blikket 4-8 m foran forhjulet, avhengig av fart og terrengets grovhet. Sikt deg ut ei linje og hold deg til den. Poenget er at du får mye bedre flyt hvis du gjør deg visuelt og mentalt ferdig med en enkelthindring, allerede før du når fram til den. Slik er du forberedt hele veien. Det gir deg en buffer til å gjennomføre raske unnamanøvre når det trengs. Tren på å bygge opp evnen til å velge linjer raskt. Det gjør du ved å holde blikket langt fram og være forutseende, bokstavelig talt.
Var det ellers noe?
På utstyrsfronten kan det nevnes at et bredt styre gir større kontroll i teknisk terreng, kraftige bremser gjør at du kan bruke størsteparten av kreftene på å styre sykkelen. Det er også en fordel å kunne senke setet når det trengs, slik at det blir lettere å flytte vekta frem og tilbake. Et stort fordekk med lite luft og en dempegaffel hjelper også på fremdriften. Men utstyr kan ikke veie opp for dårlig teknikk. Ei bevisstgjøring av de ovennevnte elementene, kan være et første steg på veien mot automatisering, slik at du behersker grovt terreng bedre.
Er du klar over hva du ikke skal gjøre, er du et godt stykke på vei, men, som vanlig: Det fins ingen skriftlige tips som kan utkonkurrere egen prøving og feiling. Kom deg ut i skogen på sykkelen. Finn deg et relativt grovt stiparti som du har taket på. Prøv å finne utfordrende linjer du normalt ikke kjører, og tving deg til å følge den tenkte linja. Øk farta for hver gjennomkjøring. Vær bevisst de ovenfor nevnte råda, før du prøver deg på et enda mer krevende parti som du (tidligere?) har hatt problemer med. Lykke til.