Europeisk kjøper snuser på Cannondale

Cannondale kan bli europeisk: Nederlandske Accell Group har allerede ti europeiske sykkelmerker i stallen, og vurderer nå å kjøpe Cannondales sykkeldivisjon.

Sist oppdatert: 22. februar 2003 kl 01.07
Vrooom:Motard-kvikkasen Cannondale S440 er én av seks 2003-modeller fra Cannondale Motorsports. Spørsmålet er om de nye modellene kan få salgskurven til å stige raskt nok.
Vrooom:Motard-kvikkasen Cannondale S440 er én av seks 2003-modeller fra Cannondale Motorsports. Spørsmålet er om de nye modellene kan få salgskurven til å stige raskt nok.
Lesetid: 3 minutter

Oppdatering 22. februar 2003:

Accell Group N.V. vurderer seriøst å kjøpe Cannondales sykkeldivisjon, ifølge en pressemelding fra selskapets hovedkvarter i Nederland.

Norske syklister flest har neppe hørt om merkene de i dag utvikler og produserer for det europeiske markedet: Verken Batavus, Be-One, Hercules, Koga-Miyata, Lapierre, Loekie, Mercier, Sparta, Staiger and Winora selges i Norge, så vidt vi kjenner til.

Be-One er kanskje det mest profilerte terrengmerket i porteføljen, de øvrige har tyngdepunkt i komfort- og bysykkelmarkedet.

Be-One har satset sterkt i verdenscupen, og har for eksempel Annabella Stropparo som stjerne i XC-stallen. Skjebnens ironi: I fjor tok hun sin aller første verdenscupseier for Be-One - noe hun aldri klarte med sin forrige sponsor, Cannondale...

Til sammen sørger disse merkene for at Accell er nest størst i sykkelbransjen i Europa, målt i årlig omsetning. Bare Cycleeurope - med norske DBS i magen - er større.

Det som er mindre kjent, er at Cannodale i løpet av de siste åra har blitt helt avhengig av det europeiske markedet for å overleve: Hele 40 prosent av Cannondales omsetning kommer nå fra Europa, selv om Cannondale i USA er det nest største merket i de rene sykkelforretningene.

Salget i Europa styres av Cannondales frittstående salgsenhet med base i nettopp Nederland.

- Hvis vi kommer til det punkt hvor vi overtar Cannondale, vil Accell Group bli en av verdens viktigste leverandører av sykler, sier styreformann René Takens i pressemeldingen.

- Vi er alltid på utkikk etter egnede kandidater for oppkjøp, legger han til.

De fleste i sykkelbransjen opplever trange tider nå, og det skal bli spennende å se hvilke andre som våger å kaste seg inn i budrunden som etter sigende vil finne sted i mars måned.

Det som uansett virker klart, er at Cannondale overlever - og at kundene vil merke lite til det skjebnesvangre mageplasket.

- Utviklingen av 2004-modellene er i gang som normalt, forsikrer Cannodale-sjef Scott Montgomery, som i januar brukte mye tid på å roe ned markedet.

Han bekrefter overfor Mountain Bike Action at motorsykkelsatsingen sprengte alle budsjettrammer, selv om de var blitt advart.

- Vi trodde at vi kunne utvikle motorsykkelen for 20 millioner dollar. En annen motorsykkelprodusent sa til oss at det ville koste 100 millioner dollar og ta fem år. Det viste seg at de hadde rett. Vi brukte nærmere 80 millioner dollar og nesten fem år på prosjektet. Hadde vi visst det i begynnelsen, ville vi aldri ha forsøkt.

Oppdatering 28. januar 2003:

Det gikk som mange fryktet: Cannondale-ledelsen er ute av stand til å drive videre, og forhandler nå med kreditorene som skal ta over hele selskapet.

I dag - tirsdag 28. januar - leverer Cannondale en begjæring til skifteretten der de søker ekstra tid til forhandlinger, før selskapets videre skjebne spikres.

Dette er teknisk sett ikke å slå seg konkurs, men det er det samme trekket som GT valgte da de havnet i økonomisk krise og deretter ble kjøpt opp for et års tid siden.

Dersom en kjøper eller investor dukker opp innen rimelig tid vil forhåpentligvis sykkelproduksjonen fortsette som før, og kundene merke minst mulig.

Men hva slags kurs de nye eierne velger, er det selvsagt umulig å si noe om. Det er allerede nå klart at den største kreditoren umiddelbart søker om å overta all Cannondales eiendom i USA og utlandet.

Investeringsselskapet Pegasus Partners II spyttet inn 25 millioner dollar som et lån i fjor høst, med sikkerhet i Cannondales aksjer. Nå overtar de rubb og rake av selskapet på foreløpig basis.

Pegasus Partners samarbeider ifølge Bicycle Retailer med Cannondale om å finne aktuelle kjøpere som ønsker å ta over hele selskapet eller en av de to delene: Sykkeldivisjonen eller motorsykkeldivisjonen.

Det viser seg nå at Cannondale i flere måneder har forsøkt å selge ut motorsykkeldivisjonen, uten å lykkes. De bekrefter nå at dette prosjektet truet sykkelproduksjonen.

Mens redningsoperasjonen pågår, vil Pegasus spytte inn midler til å drive Cannondale videre med selskapets eksisterende ledelse. Med ett unntak: Finansdirektøren Bill Luca, som fikk fyken i forrige uke.

I går meldte flere kilder at fabrikken skulle ha stengt og låsene blitt byttet. Dette er feil.

- Vi stoppet ikke utsendelsen av sykler vi hadde på lager, vi stoppet heller ikke serviceavdelingen, sier markedsdirektør Scott Montgomery til Bicycle Retailer i dag.

Produksjonen av sykler ble stoppet i desember, og er ikke tatt opp igjen. De ansatte på motorsport-avdelingen vil ikke komme tilbake på jobb. Folket på sykkelavdelingen kommer tilbake straks dommeren i retten aksepterer kreditorenes plan for videre drift.

Det er foreløpig ikke kjent om Cannondale planlegger å spikre opp et gigantisk banner med påskriften «skomaker, bli ved din lest» utenfor vinduene til den nye finansdirektøren - selv om det muligens kunne vært en god idé.

Oppdatering 27. januar 2003:

Like før helgen kom det rapporter om at Cannondale hadde stengt alle sine lokaler, at låsene var byttet ut og samtlige ansatte sendt hjem uten lønn. Ifølge bransjebladet Bicycle Retailer nekter Cannondale-ledelsen å bekrefte eller avkrefte meldingene, eller svare på spørsmål om selskapets framtid.

Lokalavisen Bedford Gazette skrev sist fredag at Cannondale trolig vil slås konkurs, men heller ikke det oppslaget vil Cannondale-sjef Scott Montgomery kommentere.

Uansett: Cannondale sa før jul at de permitterte arbeiderne skulle komme tilbake på jobb i løpet av januar. Det har ikke skjedd, og det virker åpenbart at Cannondale nå står foran en svært turbulent fase.

Bicycle Retailer skisserer ulike muligheter. En av dem er oppkjøp, og bladet nevner Trek, K2 og American Bicycle Group (ABG) som mulige interessenter.

Trek har allerede en lang tradisjon med oppkjøp av Gary Fisher, Le Mond, Bontrager og Klein. Sykkelmerket K2 ble selv til som resultat av en kjede med oppkjøp - akkurat som American Bicycle Group.

Hva? Ikke hørt om American Bicycle Group? De er akkurat nå en av de mest lønnsomme bedriftene i bransjen, med nesten 40 prosent vekst i 2002.

ABG eier merkene Litespeed, Merlin, Tomac og det for oss mer ukjente Quintana Roo. Selskapet ble dannet etter at Litespeed i 1999 ble kjøpt opp av et større investeringsselskap, JHK Investments. JHK kjøpte året etter sykkeldivisjonen til sportsmerket Saucony - som hadde merkene Merlin og Quintana Roo - og etablerte da American Bicycle Group. Som igjen, i februar 2002, kjøpte merket Tomac fra legendene John Tomac og Doug Bradbury.

Forvirret? Tenkte meg det, ja. Tilbake til saken:

Cannondale vil i første omgang trolig søke en såkalt «Chapter 11 bankruptcy protection», som gir dem betalingsutsettelser og tid til forhandlinger med eventuelle kjøpere eller nye investorer.

Et salg av selve motorsykkeldivisjonen er heller ikke usannsynlig, men foreløpig har altså Cannondale lagt et tett lokk på all informasjon.

Vi oppdaterer etterhvert som tristessen utvikler seg.

Her er saken vi la ut 2. januar:

I 2003 fyller Cannondale 20 år som sykkelprodusent. Men det siste året har de ansatte på Cannondale-fabrikken i Bedford, Pennsylvania vært tvunget til å arbeide halv tid for å spare bedriften for penger. I desember ble de permittert på full tid: 600 av 650 fabrikkarbeidere sitter nå hjemme, mens Cannondale-økonomene skriver brev til kreditorene og ber om nåde og betalingsutsettelser.

Det lukter ikke godt nytt år av sånt.

Sykkelsalget må tette hullet

I løpet av de 12 månedene fram til juni 2002 noterte Cannondale finansielle tap på 115 millioner norske kroner. I løpet av de tre neste månedene var ytterligere 65 millioner borte. Bransjebladet Bicycle Retailer meldte i desember at de ansatte nå murrer over at fabrikkens mislykkede satsing på motorsykler tapper driften.

Og de har sannsynligvis rett: Hver eneste Cannondale motorsykkel som ble solgt i 2002, ble solgt med tap, ifølge selskapets egen årsrapport.

Har ikke råd til annonser

I 1998 presenterte sykkelbyggerne i Pennsylvania motorsykkelen Cannondale MX400 - en motocrosser som skulle ta opp kampen med giganter som Honda, Suzuki og Yamaha. Først i mai 2000 ble de første motorsyklene levert fra fabrikken, etter en lang og kostbar utviklingsperiode.

 

Så langt har satsingen vært en fiasko og et pengesluk. Det siste året omsatte Cannondale sykler for 134 millioner dollar, mens motorsykkelsalget innbrakte 22 millioner dollar. Overskuddet fra sykkelsalget må brukes for å plastre såret hos motorsykkeldivisjonen.

Nå har ikke Cannondale en gang råd til å annonsere for motorsyklene sine, ifølge Bicycle Retailer. Når fagpressen i tillegg slett ikke lar seg imponere over hva motorsyklene duger til, er den onde sirkelen vanskelig å stoppe.

Siden i vår er aksjekursen for Cannondale-aksjen redusert til en fjerdedel av verdien.

Volvo ville ikke mer

Som om dette ikke var nok: I høst trakk Volvo seg ut etter ni år som sponsor for Cannondales elitelag av terrengsyklister. Dermed måtte fabrikken legge ned sitt verdifulle pr-flaggskip foran 2003-sesongen.

Siden 1994 har Volvo-Cannondale-laget innkassert to OL-medaljer, ni VM-gull, 14 samenlagte verdenscupseire og utrolige 85 individuelle verdenscupseire - takket være syklister som Anne-Caroline Chausson, Tinker Juarez, Alison Sydor, Cadel Evans, Missy Giove, Cedric Gracia, Myles Rockwell og Brian Lopes, blant mange andre.

PR-verdien av denne profileringen har vært vanvittig, men Cannondale trøster seg med at de nå vil inngå individuelle sponsoravtaler med enkelte utøvere.

Dropper egne patenter

Lista over stussligheter hos Cannondale er enda litt lengre: For når kundene de siste åra attpåtil har vendt ryggen til deres egne, kjære patenter svir det hele kanskje litt ekstra:

Det siste året har merket droppet sin egenkonstruerte Headshok-demper på Jekyll-modellene og gått over til Manitou-gafler, mens de énbeinte Lefty-gaflene har fått Manitous TPC-innmat for å bli konkurransedyktige. Frikjøreren Gemini 900 stiller for 2003 med 1,5-tommers styrerør, Manitou Breakout og Hayes-skiver. CODA-skivebremser er ikke særlig ettertraktede varer for 2003...

Krysser fingra for 2003

Komponent-omleggingen applauderes av sykkelpressen - og er sannsynligvis et riktig grep fra Cannondale i dagens marked. Men det er også et begynnende skritt på veien bort fra et særpreg som i alle år har hjulpet merket til å markere seg som oppfinnsomt og dristig, i en jungel av sykler der kan se ut som om det bare er klistremerkene som skiller det ene merket fra det andre.

Sant nok: Ikke alle nye vrier har gått i riktig retning, og klengenavn som Crack'n'fail og Can'o'ale har hengt ved noen av lettvektsløsningene, men som kjent: Den som ikke tryner innimellom, prøver ikke hardt nok.

Vi ønsker Cannondale riktig god bedring i 2003, og krysser fingra for nytenkerne fra Pennsylvania. Vi trenger ikke flere konkurser i bransjen nå!

Publisert 22. februar 2003 kl 00.00
Sist oppdatert 22. februar 2003 kl 01.07
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen