Entusiast-importørene Del 2

I vår serie om de små entusiast-importørene i terrengsykkel-bransjen er vi nå kommet til Somar Sport fra Kristiansand, som tar inn tyske Hot Chili til Norge.

Sist oppdatert: 12. juli 2002 kl 14.56
Navn/alder/bosted:Tor Børre Søfting, 33, KristiansandBeste sykkelopplevelse: Etter å ha båret sykkelen opp ca 700 høydemeter gjennom meget store sværmer av fluer på Gullsvågfjellet på Vega i Nordland, var det greit å kunne sette utfor. En belønning liksom. Verste sykkelopplevelse: Armbruddet i Grefsen i fjor. Hele høsten uten å kunne sykle. Ikke morsomt. Favorittkomponent akkurat nå: Den nye ringebjella til sønnen min på 4. Drømmesykkel akkurat nå: Hot Chili WC DH.  Må prøves. Étt sted du bare MÅ sykle før du dør: Må velge noe som kan realiseres. Sør-Frankrike i påska for eksempel.  Du får ha kun én sykkel de neste ti åra. Hvilken tar du? Hot Chili Zymotic. Å sykle hardtail er noe helt spesielt som en alltid ønsker seg tilbake til når man har syklet fulldempet en stund. Ti år uten hardtail? Neppe.
Navn/alder/bosted:Tor Børre Søfting, 33, KristiansandBeste sykkelopplevelse: Etter å ha båret sykkelen opp ca 700 høydemeter gjennom meget store sværmer av fluer på Gullsvågfjellet på Vega i Nordland, var det greit å kunne sette utfor. En belønning liksom. Verste sykkelopplevelse: Armbruddet i Grefsen i fjor. Hele høsten uten å kunne sykle. Ikke morsomt. Favorittkomponent akkurat nå: Den nye ringebjella til sønnen min på 4. Drømmesykkel akkurat nå: Hot Chili WC DH. Må prøves. Étt sted du bare MÅ sykle før du dør: Må velge noe som kan realiseres. Sør-Frankrike i påska for eksempel. Du får ha kun én sykkel de neste ti åra. Hvilken tar du? Hot Chili Zymotic. Å sykle hardtail er noe helt spesielt som en alltid ønsker seg tilbake til når man har syklet fulldempet en stund. Ti år uten hardtail? Neppe.
Lesetid: 5 minutter

Vi fortsetter vår lille serie om entusiast-importører: Nå med soga om Somar Sport. De har base i Kristiansand, en by som er i ferd med å markere seg som terrengsyklingsmekka for mange entusiaster:

Her er importørene for Commencal, Ellsworth, Hot Chili og Thomson - i tillegg til et svært entusiastisk sykkelmiljø som stadig skryter av terrenget sitt.

Det tyske merket Hot Chili, var blant de første som rendyrket over-forsterkede frikjørings- og utforrammer midt på 90-tallet. Gründeren Peter Denk viste så friske takter at han ble kjøpt opp av Scott for å designe high-end-rammene deres i karbon og Scandium.

Men Hot Chili lever videre, og sees fortsatt i DH-løypene i verdenscupen. Og i år sørger Somar Sport og Børre Søfting fra Kristiansand for at også norske syklister kan skaffe seg et tysk råskinn.

- Hva er historien bak Somar Sport? Når, hvorfor og hvordan startet dere opp?

 - Somar Sport ble stiftet i 1999. Rune Birkeland og jeg syklet rundt på stiene i bymarka i Kristiansand og tenkte «hvorfor ikke?». Vi kontaktet først Muddy Fox i England og fikk agenturet på sykler derfra. Etter det var veien kort. Vi hadde vel rett og slett lyst til å prøve noe nytt og begge hadde interessen for greia. Ikke noe dypere grunner enn det. Ingen hadde ambisjoner om å bli rike.

 - Hvorfor ble det akkurat Hot Chili?

 - Hot Chili traff vi første gang på Eurobike-messa i Friedrichshafen i 2000. Vi hadde en god dialog, men det ble ikke noe mer håndfast før i fjor. Vi bestemte oss for å ta opp en del rammer og teste ut sakene. Du kan godt si vi ikke ble skuffet. Det virket svært lovende og vi bestemte oss for å prøve.

 - Hva er målet med å drive Somar Sport?

- Vi gjør jo dette for gøy - det er bigeskjeft. Vi holder oss selv greit med utstyr og klarer å finansiere en tur innimellom. Ellers tar vi ut lite penger. Men jeg håper det går an å gjøre noe for DH sporten i Norge i form av å gi ryttere dealer innenfor de trange rammene vi har slik at det ikke skal koste allverdens for rytterne å drive på med dette. Jeg mener jo, som mange andre, at det bør satses litt mer fra forbundet sin side på DH-grenen enn det som gjøres i dag. Det er synd å se hvor lite det er prioritert. Kanskje må vi kuppe forbundet? Talentene er der så og resultatene begynner å nærme seg XC gutta, så klarer de å få tak i penger bør jo de beste DH rytterne også kunne klare det gjennom spons og forbund.

 - Dere har valgt å annonsere etter syklister som vil sponses: Hvordan gikk det?

 

 - Vi fikk god respons og er godt fornøyd. Vi sponser tre dh- syklister deriblant Tommy Folkøy, samt to rundbane syklister som sykler ritt som Birken. At Tommy kontaktet oss var veldig overraskende og det viser igjen hvor vanskelig økonomisk Dh ryttere som satser har det. At folk ikke ønsker å putte penger på nordens beste utforsyklist gjennom fjorårs sesongen er ikke lett å forstå. Hadde vært virkelig gøy å gå på tiggerunde for å få til noe for de beste. Noen som er med?

 - Hva er det vanskeligste med å drive sykkelimport på entusiastbasis?

 - Økonomi og tid. Ting koster og man blir overrasket over hvor mye. Regnskap, revisor og sånn skitt. Sure penger. Somar Sport er jo noe man gjør ved siden av vanlig jobb, så det bør jo ikke ta så mye tid at man ikke får syklet. Så har en jo familie...

 - Dere driver i liten skala på fritida, hvordan får dere spredt syklene deres ut i landet?

 - Sesongen i år er første skikkelige med Hot Chili, og vi arbeider med å lage et salgsnett rundt i Norge. Vi har forhandler i Oslo gjennom Oslo Sykkelcompagni, i Bergen gjennom Erik Hafsaas og i mjøsdistriktet gjennom Brattstupkara Sykkel. Selv selger vi i vårt eget fylke. Vi ønsker å ha en forhandler/selger i hvert fylke og er stadig på utkikk etter å dekke de resterende fylkene. Er det noen som er interessert er jeg glad for å høre i fra dem. Butikklokale er ingen betingelse, men du må elske sporten, snakke og tenke sykkel hele tiden og stå litt på.

 - Hva fikk deg til å kicke på terrengsykling? Hva var din første terrengsykkel, og når fikk du den?

 - Kicket på terrengsykkel er rushet og spenningen. At man er ute er vel heller ikke noe minus og det går an å få noen fine naturopplevelser. Min første terrengsykkel var en Cresent. Fikk den i '93 tror jeg, men det var først i '95 - etter at Cresenten ble stjålet og jeg fikk meg ny sykkel - at det tok skikkelig av for min del.

 - Hva er dine beste tips til alle som leter etter morsomme steder å sykle terreng i Norge?

 - Oppsøk lokale sykkelbutikker. De vet som regel hvor det er bra å sykle i nærområdet. Ellers er jo nettet ok. terrengsykkel.no for eksempel. En ide til dere er å lage info om forskjellige plasser hvor det er ok å ta turen for å sykle. Ikke bare rundt Oslo, men også ellers i landet. Dere har noe innimellom, og det er ok lesestoff.

 - Vi jobber med den saken! Hvor sykler du mest selv?

 - Blir mye i bymarka i Kristiansand. Her er alt av terreng og stier. Man kan kjøre lange turer og drive utfortrening.Utrolig flott. Det er i det hele tatt rart at ikke flere tar turen sørover for å oppleve det, for det er verdt turen!

Publisert 12. juli 2002 kl 00.00
Sist oppdatert 12. juli 2002 kl 14.56
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen